Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τι να κάνετε για να λάβετε το επίδομα θέρμανσης – «Άνοιξε» η ειδική ηλεκτρονική φόρμα, αλλά παρουσιάζει προβλήματα

Επίδομα θέρμανσης από 210 έως και 1.050 ευρώ μπορούν να λάβουν, εντός 20 ημερών από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, 580.000 νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων έχει ανοίξει και η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή. Αν πρόκειται για πιστοποιημένους χρήστες, αρκούν οι προσωπικοί κωδικοί… Αν όχι, ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κωδικό χρήστη τον ΑΦΜ του και ως κωδικό πρόσβασης (password) τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, ο φορολογούμενος επιλέγει στην πρώτη σελίδα την εφαρμογή «Υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης», πληκτρολογεί τους κωδικούς και στη συνέχεια έχει δύο επιλογές: είτε να υποβάλει «Αίτηση Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων» είτε να συμπληρώσει τα στοιχεία δικαιούχων επιδόματος σε πολυκατοικίες, εφόσον είναι διαχειριστής/εκπρόσωπος πολυκατοικίας (επιλογή «Διαχειριστής- Εκπρόσωπος Πολυκατοικίας).

Στην πρώτη επιλογή, εμφανίζεται στην οθόνη το εξής μήνυμα: «πατήστε για να συμπληρώσετε την αίτησή σας και να την υποβάλετε. Εάν η αίτησή σας εγκριθεί, θα λάβετε απάντηση με τα λίτρα πετρελαίου που αντιστοιχούν στην κατοικία σας, διαφορετικά θα σας επιστραφούν οι λόγοι απόρριψης της αίτησης. Εάν εγκριθεί και έχετε ήδη λάβει μέρος του επιδόματος θέρμανσης από προηγούμενες αιτήσεις, το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στη νέα κατοικία, αφού επανυπολογιστεί με βάση το ποσοστό του επιδόματος που έχετε ήδη λάβει».

Με την προειδοποίηση ότι η υποβολή αναληθών στοιχείων επισύρει κυρώσεις, οι φορολογούμενοι καλούνται αρχικά να δηλώσουν αν επιθυμούν προκαταβολή και στη συνέχεια στοιχεία που αφορούν:

1. Αν η κατοικία ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλαπλών κατοικιών όπου μοιράζεται η κατανάλωση.
2. Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Τη διεύθυνση κατοικίας.
4. Την επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα.
5. Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη απαιτείται και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή.
6. Αν η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν, ο ΑΦΜ του παραχωρούντος και το ονοματεπώνυμό του.
7. Ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού επιστροφών και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού.
8. Email επικοινωνίας.
9. Τηλέφωνο οικίας.
10. Κινητό τηλέφωνο.

Τα κριτήρια

Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Γεωγραφικά: Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

Ποσά επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (παραδείγματα υπολογισμού):

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ – ΝΟΜΟΙ

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.
Στην Α΄ Κλιματική Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 3.000 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 1.050 ευρώ για 120 τμ και άνω (25 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=1.050 ευρώ)

ΖΩΝΗ Β Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.
Στη Β΄ Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 15 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 1.800 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 630 ευρώ για 120 τμ και άνω (15 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=630 ευρώ)

ΖΩΝΗ Γ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, “Αρτας.

Στη Γ΄ Ζώνη η ανώτατη κατανάλωση είναι 8 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 960 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 336 ευρώ για 120 τμ και άνω (8 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=336 ευρώ)

ΖΩΝΗ Δ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

Στη Δ” Ζώνη, η ανώτατη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 600 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 210 ευρώ για 120 τμ και άνω (5 λίτρα x 0,35 ευρώ x 120=210 ευρώ)

Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 30 Απριλίου 2014 μετά από σχετική αίτηση.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πληροφόρησή σας σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης καλέστε στο τηλέφωνο: 210-480.3131.

πηγή:opinionpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *