Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Financial Times: Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας

Θέση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της καταγωγής του Μεγάλου Αλεξάνδρου παίρνουν οι Financial Times, ξεκαθαρίζοντας την ιστορική πραγματικότητα αλλά και αναλύοντας τις ευθύνες των σημερινών κυβερνήσεων.
 
Μέσα από άρθρο που υπογράφει ο Stephen Schwartz, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, δηλώνεται ξεκάθαρα η ελληνική "ταυτότητα" και κουλτούρα του Μακεδόνα Στρατηλάτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο Αλέξανδρος έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ, ενώ οι σλαβομακεδόνες πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της ΠΓΔΜ, ήρθαν στα Βαλκάνια, 1000 χρόνια μετά, τον 6ο - 7ο αιώνα μ.Χ.

Αυτό το ιστορικό κενό δε μπορεί να καλυφθεί ιστορικά, ενώ ως στοιχείο που επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό, παραθέτει την περίφημη συνομιλία του με το Διογένη, η οποία σαφώς και δεν έγινε στα σλαβικά. Δεν έχει συνεπώς καμία αιτιολογική βάση, η επιχείρηση εμφάνισης τους ως διαδόχους του Περσικού κράτους.

Στο κείμενο πάντως επιρρίπτονται ξεκάθαρες ευθύνες στις δύο κυβερνήσεις.

Στην τοποθέτηση του για τα Σκόπια αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά την ονομασία του κράτους, με χειρονομίες που επιδεινώνουν την διαμάχη όπως για παράδειγμα με τους ισχυρισμούς πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι δικός τους. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο».
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *