Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Times: H Eλλάδα θυμίζει επικίνδυνα τη Βαϊμάρη


Την σημερινή Ελλάδα με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης παραλληλίζουν σε άρθρο τους οι Times της Βρετανίας

Η σύλληψη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής δημιουργεί ανησυχητικούς συνειρμούς για την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία τη δεκαετία του 1930, γράφει ο Ben Macintyre στους Times.

Μολονότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής δεν συγκρίνεται με την εκπληκτική άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών το 1932 και ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν είναι ο Χίτλερ, οι ομοιότητες με την δημοκρατία της Βαϊμάρης γίνονται πιο έντονες, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πολλούς από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση της δημοκρατίας της Βαϊμάρης διαφαίνονται και στη σημερινή Ελλάδα:

Μαζική ανεργία, πολιτική παράλυση, διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια, κοινωνικές αναταραχές, άνοδο της εγκληματικότητας και ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, συνυπάρχουν μαζί με ένα αίσθημα εθνικής ταπείνωσης.

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζονται από πολλούς Έλληνες με τον ίδιο τρόπο που οι Γερμανοί αντιμετώπισαν την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Ως ένα βάρβαρο εξευτελισμό από τους διεθνείς δανειστές.

Ο αρθρογράφος των Times τονίζει ότι η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση της πολιτικής βίας, έχουν δώσει ώθηση στον εξτρεμισμό.

"Όπως και στην Γερμανία της Βαϊμάρης, η ρατσιστική δεξιά στην Ελλάδα ενισχύθηκε από το χάος με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα" υπογραμμίζει.

Το 1928 οι Ναζί ήταν μια μικρή περιφερειακή πολιτική ομάδα με ποσοστό μόλις 2,7%. Το 2009 η Χρυσή Αυγή έμοιαζε ακόμα πιο αμελητέα δύναμη, με την στήριξη της να περιορίζεται στο 0,2%.

Στις εκλογές της τελευταίας χρονιάς, συγκέντρωσε περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους, κερδίζοντας 18 θέσεις στο κοινοβούλιο.

Η επιτυχία αυτή μπορεί να μην συγκρίνεται με το 37% που έλαβε ο Χίτλερ το 1932, αλλά σίγουρα είναι μια θλιβερή υπενθύμιση για την ταχύτητα με την οποία η οικονομική παράλυση μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή, επισημαίνει ο B. Macintyre.

H ανεργία στη Γερμανία βρισκόταν στο 30% όταν ανέβηκε ο Χίτλερ στην εξουσία και στην Ελλάδα πλησιάζει ανησυχητικά στο επίπεδο αυτό, με την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 50%.

Το άρθρο των Times επισημαίνει και έναν άλλο παραλληλισμό με την δημοκρατία της Βαϊμάρης , την στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων στην άκρα δεξιά.Πηγή: Parapolitika

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *