Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Εμμανουήλ Καπελώνης: Ο υπομοίραρχος που κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία στην υπόθεση Λαμπράκη -Συνωνυμία ή συγγένεια με το νεκρό Χυσαυγίτη

Ενα από τα δύο άτομα που δολοφονήθηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ήταν ο Μανος Καπελώνης. Το συγκεκριμένο όνομα, -Εμμανουήλ Καπελώνη- ήταν ένα από αυτά που βρίσκονταν στη λίστα με τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Λαμπράκη.

Πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (27 Μαΐου 1963) το όνομα Εμμανουήλ Καπελώνης επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Μάλιστα αν ήταν συγγενείς ο Εμμανουήλ Καπελώνης θα ήταν παππούς του νεαρού Χρυσαυγίτη . Ο υπομοιράρχος Εμμανουήλ Καπελώνης ήταν διοικητής του αστυνομικού τμήματος Τούμπας και κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λαμπράκη.

Η εμπλοκή του Καπελώνη στην υπόθεση Λαμπράκη

Κατά την έβδομη ημέρα της δίκης, τον Οκτωβρίου του 1966, «σκάει» βόμβα στο δικαστήριο, όταν ο υπομοίραρχο Καπελώνης, που είναι μαζί με τον Γιοσμά κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία, αποκαλύπτει ότι ο προϊστάμενός του στην Εθνική Ασφάλεια, ταγματάρχης Δόλκας, που επίσης είναι κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, του έστησε παγίδα. Όπως λέει ο Καπελώνης, που είχε δεχτεί στη διάρκεια της τακτικής ανάκρισης ότι είχε επαφές με τον Γκοτζαμάνη πριν τη δολοφονία, ο Δόλκας τον έπεισε να καταθέσει στον ανακριτή ότι η διαταγή για την σύλληψη του Εμμανουηλίδη, την πήρε από την Γενική Ασφάλεια και όχι από την Εθνική Ασφάλεια, για να φανεί ότι η πράξη του Εμμανουηλίδη ήταν αδίκημα κοινού ποινικού δικαίου και ότι η Εθνική Ασφάλεια δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

Καθώς το θέμα αυτό συζητιέται στο δικαστήριο, έρχεται στο φως και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: Όταν συνελήφθησαν χωριστά ο Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουηλίδης και οδηγήθηκαν στο Ε΄ αστυνομικό τμήμα, δεν συντάχθηκε έκθεση σύλληψης αλλά... αυθόρμητης παρουσίασης και μάλιστα στις 6 π.μ. της Πέμπτης 23 Μαϊου 1963. Επίσης, ότι το κλομπ, που είχε μαζί του ο Γκοτζαμάνης όταν συνελήφθη, είχε μυστηριωδώς «χαθεί» και δεν υπήρχε ανάμεσα στα πειστήρια της δικογραφίας.

Μάλιστα, την επόμενη μέρα της δίκης, προκύπτει και μία ακόμη αποκάλυψη: Η Εθνική Ασφάλεια προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός ότι ο Καπελώνης ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στον τόπο της συγκέντρωσης της ΕΔΥΕΘ, για να φανεί προφανώς ότι κινήθηκε από δική του και μόνο πρωτοβουλία για την οργάνωση της αντισυγκέντρωσης. Και όταν ο ανακριτής ζήτησε από την Εθνική Ασφάλεια ονομαστική κατάσταση των αστυνομικών που εκείνη την ημέρα ήταν σε υπηρεσία, το όνομα του Καπελώνη δεν υπήρχε μέσα.


πηγή:iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *