Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΟΗΕ: Σχέδιο απόφασης για προστασία ιδιωτικής ζωής μετά τις παρακολουθήσεις

Το σχέδιο αυτό —το οποίο θα πρέπει να μεταφραστεί στις διάφορες γλώσσες εργασίας του ΟΗΕ— πρόκειται να τύχει επεξεργασίας από τη γραμματεία του Οργανισμού πριν υποβληθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΓΣ.

Στο σχέδιο απόφασης επαναβεβαιώνεται «το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και να μην υπάρχει αυθαίρετη ή παράνομη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, της οικογενειακής ζωής, της κατοικίας ή της αλληλογραφίας», ένα δικαίωμα που είναι εγγεγραμμένο στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Το σχέδιο απόφασης επίσης επαναβεβαιώνει ότι «τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άνθρωποι εκτός του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλουν να προστατεύονται και ονλάιν, ιδίως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, μη εξαιρουμένου του πλαισίου της παρακολούθησης των επικοινωνιών».

Το σχέδιο απόφασης δεν αναφέρεται άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αν και αφορμή για τη σύνταξή του υπήρξαν οι αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για το εύρος των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών που κάνει η υπηρεσία αυτή, περιλαμβανομένων του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Καλεί ωστόσο να δημιουργηθούν «διαφανείς ανεξάρτητοι εθνικοί θεσμοί ελέγχου», οι οποίοι θα «εγγυώνται την υπευθυνότητα και την διαφάνεια» σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές επικοινωνιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το σχέδιο καλεί επίσης την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι να παρουσιάσει προτάσεις για την «προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη των μαζικών παρακολουθήσεων επικοινωνιών».

Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της εκείνες οι οποίες εξασφαλίζουν ευρεία στήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.




Πηγή: kathimerini.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *