Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στον Ν. Πέλλας από την εφαρμογή του Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Μικρές ελαφρύνσεις στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία φέρνει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που για πρώτη φορά επιβάλλει φόρο σε ολόκληρη την ακίνητη περιουσία.

Έτσι από την φορολόγηση δεν εξαιρούνται πλέον ούτε τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα χωράφια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Για τις κατοικίες και άλλα κτίσματα υπάρχουν 20 κλιμάκια με την φορολογική επιβάρυνση να ξεκινάει από τα 2,3 ευρώ ανά τ.μ. για αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνει στα 17 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Για το τελικό ποσό του φόρου θα υπολογίζονται: η παλαιότητα του κτιρίου, ο όροφος ή μονοκατοικία, η πρόσοψη, οι βοηθητικοί χώροι καθώς και εάν είναι ημιτελές ή όχι.
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι ίσος με το γινόμενο της επιφάνειας, του βασικού φόρου (ΒΦ), του συντελεστή παλαιότητας κτίσματος (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ) ή μονοκατοικίας και του συντελεστή πρόσοψης (ΣΠ), καθώς και του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ), και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΗΚ), κατά περίπτωση, ως εξής:
Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ ή ΣΜ x ΣΠ x ΣΒΧ (όπου εφαρμόζεται) x ΣΗΚ (όπου εφαρμόζεται).
Από την φορολόγηση δεν γλιτώνουν ούτε τα ημιτελή σπίτια. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος περιορίζεται με τη χρήση Συντελεστή ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ), ο οποίος ορίζεται σε 0,4. Εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται ή ηλεκτροδοτούνται με «εργοταξιακό» ρεύμα και παραμένουν κενά. Έτσι ο φόρος υπολογίζεται με την εξής φόρμουλα:
Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ ή ΣΜ x ΣΠ x ΣΒΧ (όπου εφαρμόζεται ) x ΣΗΚ (όπου εφαρμόζεται)
Ο φόρος στα εντός σχεδίου οικόπεδα
Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν όλα τα οικόπεδα, εντός και εκτός σχεδίου
Ο φόρος για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια)
Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινάει από το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα και στον υπολογισμό του φόρου θα προσμετρώνται η ελάχιστη αρχική βασική αξία, η θέση του, η χρήση του, η απόσταση από τη θάλασσα, οι προσόψεις του και η ύπαρξη σπιτιού.
Ο ΕΝ.Φ.Α. της παρούσας παραγράφου ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, καθώς και των συντελεστών απομείωσης επιφανείας, πρόσοψης και κατοικίας, όπως προβλέπεται, ως εξής:
Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x ΒΣΦ x ΣΘ x ΣΧ x ΣΑΘ x ΣΑΕΓ (όπου εφαρμόζεται) x ΣΠ (όπως εφαρμόζεται) x ΣΚ (όπως προβλέπεται).
Ποιοι εξαιρούνται και ποιοι έχουν έκπτωση
Οι εξαιρέσεις από τον φόρο προβλέπεται για ελάχιστους. Έτσι για να εξασφαλιστεί η έκπτωση κατά 50% ή πλήρης απαλλαγή, για νοικοκυριά με τρία και περισσότερα παιδιά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα πρέπει – κατά περίπτωση- να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στα οποία κατέχουν δικαιώματα τα μέλη της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά προκειμένου για κτίσματα, ή τα 500 τετραγωνικά για οικόπεδα, ή τα 6.000 , προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, και
• ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Έκπτωση προβλέπεται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, άτομα με αναπηρία και πολύτεκνοι, με οικονομική αδυναμία.
Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000).
Ιδιαίτερα για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ισχύουν τα παρακάτω :

Στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας μόνο έξη διαμερίσματα έχουν πληθυσμό πάνω από 2000,00 κατοίκους και αυτά είναι
Γιαννιτσά 29.789

Έδεσσα 18.229

Αριδαία 6.561

Σκύδρα 5.406

Κρύα Βρύση 5.214

Πέλλα 2.398


Τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα είναι κάτω από 2000 κατοίκους σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και αντιμετωπίζονται ενιαία από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με ελάχιστες μικροαποκλίσεις.Σε οικόπεδα που έχουν ακίνητα . ο ΕΝ.Φ.Α που προκύπτει για το υπόλοιπο οικόπεδο , υπολογίζεται με έκπτωση 25% επί του φόρου που θα προκύψει.Από την ανάγνωση του Σχεδίου νόμου και την υλοποίηση παραδειγμάτων σύμφωνα με το σχέδιο νόμου βλέπουμε :
Α. Τα οικόπεδα επιβαρύνονται διότι δεν φορολογούντο έως σήμερα από ΕΕΤΗΔΕ, και ο ΦΑΠ το φορολογούσε ένα η συνολική ακίνητη περιουσία του κατόχου περνούσε τις 200.000,00 €.
Β. Όσοι έχουν ακίνητα στην Α Ζώνη βγαίνουν κερδισμένοι από 22% έως 25% διότι δεν έχουν υπόλοιπο Οικοπέδου προς ανοικοδόμηση.
Γ. Στην Γ Ζώνη όταν υπάρχει Οικόπεδο και Ακίνητο και δεν έχει καλυφθεί όλο το οικόπεδο έχει επιβάρυνση που μπορεί στο ανώτερο σημείο να φθάσει το 161% , όπως συμβαίνει με την Γ Ζώνη της Έδεσσας.Δ. Η επιβάρυνση στα δημοτικά διαμερίσματα δεν είναι μεγάλη, όπου υπάρχει και ακίνητο. Υπάρχει επιβάρυνση στα οικόπεδα εντός οικισμού όπου δεν υπάρχει ακίνητο διότι αυτά δεν έχουν ΕΕΤΗΔΕ έως σήμερα.
Ε. Επίσης επιβάρυνση υπάρχει και στα ακίνητα τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση διότι αυτά δεν είχαν ΕΕΤΗΔΕ, ενώ με τον Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα επιβαρύνονται όλα. Υπενθυμίζεται ότι, στόχος του νομοσχεδίου είναι η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ το 2014 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

Παραδείγματα από όλον τον νομό και συγκρίσεις με τι πλήρωναν μέχρι σήμερα με τον ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ και τι θα πληρώσουν με τον ΕΝ.Φ.Α που σας παραθέτουμε είναι από τον Λογιστή - Φοροτεχνικό Αβραάμ Πανίδη.
 
 
πηγη:Logospellas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *