Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

O Δημοσιογράφος της πρώην ΕΤ3 Παντελής ΣΑΒΒΙΔΗΣ στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού την Δευτέρα 4-11-2013 στην 3η εκδήλωση του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου για την 18η περίοδο 2013-14 που οργάνωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» σε αγαστή συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας. Η ομιλία του Παντελή Σαββίδη, καταξιωμένου και έμπειρου δημοσιογράφου της πρώην ΕΤ3 με τίτλο: «Η αναδόμηση της Μέσης Ανατολής και το νέο Ανατολικό Ζήτημα» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που παρευρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου του δημαρχείου Πέλλας.

Τα γεγονότα στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της ευρύτερης γειτονιάς μας επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της ίδιας της χώρας μας. Είναι μια τεράστια γεωγραφική έκταση αμάλγαμα λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Στην σημερινή Συρία κατοικούσαν Αραμαίοι, η χώρα λεγόταν Αράμ και μάλιστα η γλώσσα που μιλούσε ο ίδιος ο Χριστός ήταν τα αραμαϊκά. Οι Ασσύριοι συγγενικό φύλο των Βαβυλωνίων έδωσαν περιοχή το όνομά τους. Η ιστορία των Εβραίων αρχίζει από το 2000 π.Χ. όταν μετακινήθηκαν από την βόρεια Μεσοποταμία στο σημερινό Ισραήλ. Οι Φοίνικες, λαός με εμπορικό δαιμόνιο, δημιούργησαν πολλές αποικίες στη Μεσόγειο θάλασσα με κυριότερη την Καρχηδόνα στην σημερινή Τυνησία. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία κυβερνήθηκε από τους Σύριους Σεπτίμιο Σεβήρο, Καρακάλα κ.ά. Στα ελληνιστικά χρόνια η περιοχή άκμασε και ο Σέλευκος επίγονος του Μεγαλέξανδρου ίδρυσε την Αντιόχεια προς τιμήν του πατέρα του. Ο δε Αντίοχος Δ΄ ο Επιφανής βρισκόταν σε διαρκείς προστριβές με την μεγάλη οικογένεια των Μακκαβαίων της Ιουδαίας.

Νωρίς διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στη Συρία και στην Αντιόχεια (σημ. Αντάκυα, κατεχόμενη από Τούρκους) όπου και ιδρύθηκε η πρώτη αποστολική εκκλησία. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Στα 695 μ.Χ. λήγει η βυζαντινή περίοδος καθώς την Συρία την κατέλαβαν οι Άραβες που αποτελούν και το 25% του σημερινού πληθυσμού. Αν δεν επεκτείνονταν οι Άραβες, η ελληνική γλώσσα σήμερα στη Μέση Ανατολή θα ήταν η επικρατούσα. Η δυναστεία του χαλιφάτου των Ομεϋαδών με πρωτεύουσα την Δαμασκό, η δυναστεία των Αββασιδών στη Βαγδάτη και η αντίστοιχη των Μαμελούκων στην Αίγυπτο καθόρισαν τις ιστορικές εξελίξεις. Η εμφάνιση των Σταυροφόρων, των Μογγόλων και αργότερα των Οθωμανών αφήνουν τα δικά τους ίχνη. Στις αρχές του 20ου αι. η συμφωνία SYKES-PICOT καθορίζει Αγγλικές και Γαλλικές σφαίρες επιρροής για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Την πολεμική αφορμή την δίνουν οι Τούρκοι, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών, που επιτίθενται στο Σουέζ εναντίον των Αγγλογάλλων. Θρυλική μορφή υπήρξε ο Τόμας Λώρενς γνωστός από την ταινία «Ο Λώρενς της Αραβίας». Με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών ο Λίβανος αποκόπτεται από την υπόλοιπη Συρία και ανεξαρτοποιείται. Αλαουίτες, Χριστιανοί, Δρούσοι, Σιίτες και Σουνίτες μουσουλμάνοι κατοικούν διάσπαρτοι. Οι μπαθιστές, με σοσιαλιστικές καταβολές, κυβερνούν την χώρα και συνεργάζονται με την Αίγυπτο για την δημιουργία της Ενωμένης Αραβικής Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις είναι δραματικές. Τον Χαβέζ Αλ Άσαντ διαδέχεται ο σημερινός πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει την χώρα. Οι Ισλαμιστές συνεπικουρούμενοι από την Άλ Κάιντα και τους αδελφούς μουσουλμάνους από την Τουρκία, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία κ.ά. θέλουν να επιβάλλουν την σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες στα γειτονικά κράτη και οι Χριστιανοί εξοντώνονται και καταδιώκονται μέσα την πατρίδα τους.

Οι Κούρδοι οραματίζονται το δικό τους κράτος στα εδάφη που κατοικούν στην Τουρκία, την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Οι ανακατατάξεις είναι αναπόφευκτες. Το Ιράν, η Χεζμπολάχ του Λίβανου, οι Αλαουίτες και οι Σιιίτες του Ιράκ συγκροτούν ένα τόξο. Απέναντί τους βρίσκονται οι πολυαριθμότεροι Σουνίτες. Οι Αλεβίτες στην Τουρκία μαζί με άλλους λαούς, όπως Λαζοί, Τσερκέζοι, Κούρδοι, Αφσάροι, Έλληνες, Πέρσες, Άραβες κ.ά. συγκροτούν μωσαϊκό πληθυσμών. Ο Κεμάλ επέβαλε, με την βοήθεια του στρατού, τον τουρκισμό ως κρατική ιδεολογία και είναι ζήτημα αν οι πραγματικοί Τούρκοι αποτελούν το 1/3 των κατοίκων αυτής της χώρας.
Η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας με αφορμή τους υδρογονάθρακες και την ενέργεια είναι το ζητούμενο. Η δημιουργία στρατηγικού βάθους ένα τολμηρό στρατιωτικό ζήτημα Ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε συμφωνία και με την κοσμική Αίγυπτο είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία που θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί. Η Ελλάδα καλείται να αφήσει στην άκρη την εσωστρέφεια, τον συντηρητισμό και τον ενδοτισμό που την διακρίνει και να βγει δυναμικά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Έτσι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μουσουλμανικό τόξο, την τουρκική επέλαση στα βαλκάνια αλλά και την πολιτισμική διείσδυσή της στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή της Δυτικής Θράκης-ό,τι μας απέμεινε δηλαδή- χρειάζεται γενναία και τολμηρά βήματα από την ελληνική πολιτεία και τους πολίτες για να σταθεί στα πόδια της και να προοδέψει. Και τούτο γιατί η ιδεολογία του νεοθωμανισμού αναπτύσσεται και δυναμώνει όσο υποχωρεί το εθνικό μας φρόνημα, η συναίσθηση της πολιτισμικής παρουσία και η ενότητά μας. Η δε εισβολή των εισαγόμενων υλικών προϊόντων, της κουλτούρας, των ποικίλων θρησκειών και των πολιτιστικών αγαθών όπως οι τηλεοπτικές σειρές κλπ. αμβλύνει την αντίσταση του λαού, μειώνει την αυτοπεποίθηση μας, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και δημιουργεί πλήθος ανέργων.

Μια ισχυρή οικονομικά, δημογραφικά και στρατιωτικά Ελλάδα αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για την επιβίωσή μας ως κρατικής οντότητας, αλλά και ως πολιτισμική, θρησκευτική και κοινωνική παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είναι κατάθεση άμυνας και στάση ζωής απέναντι στην βαρβαρότητα.

H επόμενη εκδήλωση του Α.Λ.Π. προγραμματίσθηκε για την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2013 ώρα 19.00? στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών, με θέμα: Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Ομιλήτρια θα είναι μια αξιόλογη επιστήμων, η κ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΤΑ ? ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Ειρήνη, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. - Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρούργος. Σας περιμένουμε...

Λάζαρος Η. Κενανίδης θεολόγος,
Δντής 2ου γυμνάσιου Γιαννιτσών, υποψ. διδάκτορας Α.Π.Θ.



πηγη:mypella

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *