Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Mεγάλοι Έλληνες: Μουζάλα Έλενα

(Στάνλεϋβιλ 1953). Διακεκριμένη πιανίστα ελληνοκυπριακής καταγωγής, με διεθνή σταδιοδρομία. Άρχισε πιάνο σε ηλικία 3 ετών με τη μητέρα της. Σε ηλικία 5 ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ (διοργανωμένο από την "Αφρικανική Ένωση Γραμμάτων και Τεχνών" του τότε Κογκό), ενώ σε ηλικία 7 ετών της απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα στον διεθνή μουσικό Διαγωνισμό πιάνου "Μουσικά Νιάτα" (τέως Δ. Βερολίνου).

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο (μαθήτρια της Κρινώς Καλομοίρη) και πήρε δίπλωμα πιάνου το 1971 με Α' βραβείο παμψηφεί. Παράλληλα, το 1970, πήρε Α' βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό πιάνου Πειραιώς. Συνέχισε στο Παρίσι, όπου πήρε Α' βραβείο πιάνου (1976) και Α' βραβείο μουσικής δωματίου από το Conservatoire National Superieur de Musique (με καθηγητές τους Πιερ Σανκάν και Κριστιάν Λαρντέ αντιστοίχως). Για τις σπουδές της πήρε υποτροφίες: της γαλλικής Κυβέρνησης, του Ιδρύματος "Ωνάση" και του "Ελληνικού Κέντρου Παρισίων". Οι βραβεύσεις της σε ορισμένους διεθνείς Διαγωνισμούς της έδωσαν την ευκαιρία να παίξει με ξένες ΣΟ και να οργανώσει επαγγελματικά την καριέρα της. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στη Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά, Αγγλία, Πολωνία, Σουηδία, Σιγκαπούρη κ.λπ. Έχει ηχογραφήσει αρκετά προγράμματα για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση σε πολλές χώρες, καθώς και δίσκους.

Ασχολείται ιδιαίτερα με τη ρομαντική μουσική, γιατί τόσο η μυική όσο και η εσωτερική της δύναμη της επιτρέπουν να εκτελεί Λίστ, Σοπέν, Σούμαν με την πρέπουσα ρωμαλεότητα και ισορροπία, χωρίς φυσικά να υστερούν στις προτιμήσεις της οι Γάλλοι συνθέτες, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών. Μένει μόνιμα στο Παρίσι. Έχει συμπράξει με πολλές Ορχ. του εξωτερικού. Έχει επίσης ηχογραφήσει σε CD έργα του Χάιντν (με το «Opus Trio», που συγκρότησε το 1992 με Γάλλους μουσικούς). Οι συνολικές ηχογραφήσεις της σε Ελλάδα και Γαλλία ανέρχονται σε 8 CD. Στην Ελλάδα, μεταξύ πολλών άλλων Εκδηλώσεων, έχει παίξει επανειλημμένα με την ΚΟΑ (το 2ο Σαιν-Σάνς, κ.λπ.) και με την ΚΟΘ (το Κοντσέρτο του Σούμαν, κ.λπ.).

Το 1982 κυκλοφόρησε ο δίσκος της «Greek Piano Music» («PAVANE» ADW7106 LP). Το 1992 έπαιξε επίσης με την ΚΟΑ το Κοντσέρτο του Μ. Θεοδωράκη, κατά την παρθενική επίσκεψη της Ορχ. στο Παρίσι--μετά από πρόσκληση της ΟΥΝΕΣΚΟ (Η συναυλία κυκλοφορεί σε δίσκο με τα στοιχεία: «LYRA» 0087 CD). Τον Μάρτιο του 1995 έπαιξε με την ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Μάριου Παπαδόπουλου το Κοντσέρτο του Χάιντν (σε Ρε μείζονα), κ.λπ. Τον Μάρτιο του 1997 δίδαξε σε Σεμινάριο πιάνου στο πλαίσιο του Εθνικού Ωδείου και τον Απρίλιο του ίδιου έτους έδωσε σειρά Σεμιναρίων για την πιανιστική τεχνική και την έκφραση.

Κατόπιν, εντάχτηκε στο διδακτικό προσωπικό του Ωδείου ως καθηγήτρια παιδαγωγικών πιάνου και ανάγνωσης «εκ πρώτης όψεως» («prima-vista»), ενώ είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου. Παράλληλα, το 1997 ανέλαβε και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». 
 
ΠΗΓΗ: musipedia

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *