Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Μαύρες μέρες: Με 152 "ναι" πέρασε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς - Απών ο Β. Πολύδωρας

Με μόλις 152 "ναι" πέρασε από τη Βουλή η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

- Ικανοποίηση από Στουρνάρα: Περάσαμε ένα μεγάλο "κάβο"
- Οι αλλαγές πους έγιναν την τελευταία στιγμή από τον Γιάννη Στουρνάρα
- Μόλις 153 βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση μετά τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα
- Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα ότι δεν μπορεί να πληρώσει την εφορία

Όπως και ο φόρος ακινήτων έτσι και το νομοσχέδιο για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε από μόλις 152 βουλευτές. Αισθητή η απουσία του Βύρωνα Πολύδωρα κατά την ψηφοφορία ο οποίος διεγράφη λίγο νωρίτερα από τη Νέα Δημοκρατία αφού καταψήφισε τον φόρο ακινήτων.

Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ψηφοφορίας αυτήν των πλειστηριασμών, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους "περάσαμε ένα μεγάλο κάβο". Ύστερα και από τα επιθυμητά αποτέλεσματα των ψηφοφοριών ο υπουργός θα περάσει στην Αθήνα τις διακοπές των Χριστουγέννων για να ξεκουραστεί.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επίσης θα παραμείνει στην Αθήνα κατά την περιόδο των εορτών.

Οι αλλαγές που έγιναν στο παρα πέντε
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές, στο επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που αφορά πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:

-Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα

-Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.

-Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:

«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας». 

Τα απρόοπτα στη Βουλή
Η συζήτηση από το πρωί στη Βουλή έγινε σε υψηλούς τόνους με την κυνέρνηση και την αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται ενώ δεν έλειψαν και οι "εκπλήξεις" με αποκορύφωμα τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ επειδή καταψήφισε το νέο φόρο για τα ακίνητα. 

Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ανησυχία καθώς απομένουν μόλις 153 βουλευτές που τη στηρίζουν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία στιγμή μεταπείστηκε και ο Δ. Κρεμαστινός να υπερψηφίσει τον φόρο στα ακίνητα καθώς φέρεται να ήταν έτοιμος να δηλώσει ''απών''.


πηγή:newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *