Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Η 3η του Δεκέμβρη καθιερώθηκε το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.

Είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μια μέρα υπενθύμισης των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της αυτή η ομάδα συνανθρώπων μας. Δυσκολίες που οφείλονται στην ανεπαρκή μέριμνα και πρόνοια της πολιτείας, η οποία, αν και κάνει προσπάθειες να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική για τα ΑΜΕΑ, επιβάλλεται να αναπτύξει περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά η ισότιμη και πλήρης ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Τα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ αφορούν στη μετακίνηση-κινητικότητα, στην εκπαίδευση, στην εργασία, αλλά πολύ συχνά και στον τρόπο αντιμετώπισής τους από τον κάθε έναν από εμάς.

Κρίνεται απαραίτητο κι εμείς, ως μέλη μια σύγχρονης κοινωνίας, να αφυπνιστούμε, να κατανοήσουμε την αναπηρία, να αντιληφθούμε ότι τα ΑΜΕΑ είναι κι αυτοί άνθρωποι σαν εμάς, με ίδια δικαιώματα και επιθυμίες, αλλά και με κάποιες ιδιαιτερότητες. Ιδιαιτερότητες τις οποίες καλούμαστε να αποδεχτούμε και να σεβαστούμε. Οφείλουμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε στάσεις και συμπεριφορές που θα προωθούν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, την ευημερία τους.

Ο οίκτος είναι ένα συναίσθημα που δεν πρέπει να χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση και την προσέγγισή μας προς αυτά τα άτομα. Αντί για οίκτο, ας δείξουμε αλληλεγγύη.

Εκείνο που διεκδικούν τα ΑΜΕΑ, είναι ίση μεταχείριση. Ίσως να το αντιληφθούμε καλύτερα αν σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα τέτοιο ξεχωριστό άτομο ως μέλος της οικογένειάς μας ή ότι στη θέση τους θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο εαυτός μας.

Αποδεχόμαστε, λοιπόν, τη διαφορετικότητα. Γινόμαστε μια κοινωνία ανοιχτή, μια κοινωνία που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της με τον ίδιο τρόπο.

Η 3η του Δεκέμβρη είναι, απλώς, μια συμβολική ημέρα, μια υπενθύμιση. Ας μην περιμένουμε μόνο μια μέρα σαν κι αυτή, για να προβληματιστούμε, κι ας μην παραβλέπουμε την καθημερινή ατομική μας ευθύνη:

“ΑΛΛΑΖΩ – ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ – ΣΕΒΟΜΑΙ” 
 

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *