Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η εισήγηση του Γιάννη Σηφάκη, υποψήφιου Δημάρχου Αλμωπίας

Όπως πρώτοι μάθατε από το ialmopia.gr ,  ο Γραματέας της Νομαρχιακής Επιτροπης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας, Γιάννης Σηφάκης, θα ηγηθεί μιας νέας κίνησης πολιτών, δηλώνοντας υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου Αλμωπίας. Ακολουθεί η χθεσινή του εισήγηση στην ιδρυτική σύσκεψη της κίνησης.




Αγαπητές φίλες και φίλοι, 


Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα μια ομάδα ενεργών πολιτών :

· εκτιμώντας το γενικότερο περιβάλλον όσον αφορά την κατάσταση της κοινωνίας στην Αλμωπία, την κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλμωπία, τις πραγματικά σημαντικές δυνατότητες της Αλμωπίας που μένουν αναξιοποίητες αλλά και 

· εκτιμώντας ότι η τυχόν συνέχιση της απάθειας και της απαξίωσης από τα ενεργότερα τμήματα της κοινωνίας της συμμετοχής στα κοινά και στην δημοτική διαχείριση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα ( που ήδη φαίνονται) στην κοινωνία, στους κοινωνικούς θεσμούς που βάλλονται βάναυσα και στην προοπτική ανάπτυξης αυτού το τόπου

· και ακόμη με δεδομένο ότι σε τέσσερεις μήνες από σήμερα έχουμε δημοτικές εκλογές 


ξεκίνησε μια σειρά επαφών με πρόσωπα και συλλογικότητες της Αλμωπίας διερευνώντας την ανταπόκριση τους στην ανάγκη δημιουργίας νέας ευρείας δημοτικής κίνησης, κίνηση η οποία θα εκφραστεί με ψηφοδέλτιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Αλμωπίας αλλά θα συνεχίσει την λειτουργία της και μετά από αυτές ανεξάρτητα αν θα είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση στον Δήμο. 


Σήμερα κληθήκαμε εδώ για να αποφασίσουμε όλοι μαζί, αν είναι αναγκαία για την κοινωνία της Αλμωπίας ή ίδρυση της δημοτικής κίνησης και μετά φυσικά να δούμε βασικά στοιχεία της συγκρότησης και της λειτουργίας της . Με αυτό τον δημοκρατικό τρόπο θα ξεκινήσει μέσα στην κοινωνία της Αλμωπίας η μάχη όλων μας για την διεύρυνση της με πρώτο σταθμό την ανοιχτή ιδρυτική της συνέλευση που θα ψηφίσει Διακήρυξη και κανονισμό λειτουργίας. Η δημοκρατική λειτουργία στην δημοτική κίνηση, η συμμετοχή των μελών της στην λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση τους είναι εκ των ουκ άνευ για να αποτελέσει η λειτουργία της προπομπό του τρόπου που σκεφτόμαστε για την δημοτική διαχείριση και της συμμετοχή των πολιτών στην λειτουργία του Δήμου.


Για να αποφασίσουμε για την αναγκαιότητα ίδρυσης νέας ευρείας δημοτικής κίνησης πρέπει φυσικά να πάρουμε υπ’ όψιν το πολιτικό περιβάλλον, την κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικά αλλά και την κατάσταση στον Δήμο Αλμωπίας ειδικότερα και τις δυνατότητες που υπάρχουν να διεκδικηθεί η ανατροπή του συνήθους τρόπου διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, η ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής και του πολιτικού προσωπικού στην αυτοδιοίκηση, η ανάγκη της κοινωνίας της Αλμωπίας να απαλλαγεί από την μιζέρια και την υποβάθμιση αλλά και οι προτάσεις και οι δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει αυτός ο τόπος.


Όσον αφορά το πολιτικό περιβάλλον : Το κυρίαρχο είναι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται μέσα στην κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή των πολιτικών σκληρής λιτότητας από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις , που οδήγησαν στην φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, την ανθρωπιστική κρίση ( πολλοί συμπολίτες μας στερούνται και τα βασικά κοινωνικά αγαθά, το ρεύμα, το νερό, την τροφή, την πρόσβαση στην υγεία, κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς κλπ ), την έκρηξη της ανεργίας ( ιδίως των νέων), του μεγάλου κινδύνου για τους δημόσιους, δημοτικούς και γενικά κοινωνικούς θεσμούς, τις πολιτικές που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση τους. 


Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση:


Επιδεινώνεται καθημερινά ο κοινωνικός της ρόλος , κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της, η θεσμική της λειτουργία. 


Συγκεκριμένα:


Με την εφαρμογή των πολιτικών σκληρής λιτότητας : 


Μειώθηκαν κατά 60% οι θεσμοθετημένοι πόροι της και σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση 29% που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία επιβίωσης των δήμων


Επιδιώκεται η συρρίκνωση ή και κατάργηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών που αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα Ωδεία, η καθαριότητα, οι συντηρήσεις δημόσιων και πράσινων χώρων κλπ. 


Έχει αποφασιστεί η απόλυση ή με όποιο τρόπο λέγεται ( διαθεσιμότητα, κινητικότητα κλπ) δημοτικών υπαλλήλων και η ριζική αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων προς το χειρότερο. Και αυτό την ίδια στιγμή που με τις αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους Δήμους ( χωρίς να συνοδεύονται με τα απαιτούμενα κονδύλια) ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες.


Επιχειρείται με το «Παρατηρητήριο Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» η κατάλυση της σχετικής αυτονομίας της αυτοδιοίκησης και η μετατροπή των αιρετών σε φοροεισπράκτορες. 


Επιχειρείται να γίνει ιμάντας μεταβίβασης εθνικών και υπερεθνικών πολιτικών ενάντια στην κοινωνία ( βλ. Φούχτελ κλπ) και συνεργάτης του ΤΑΙΠΕΔ στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» εφαρμόστηκε ένας υπερσυγκεντρωτισμός που υποβάθμισε τα τοπικά συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο, απομάκρυνε περαιτέρω την δημοτική διοίκηση από τους πολίτες. Άμεση δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί έγιναν λέξεις με κενό περιεχόμενο. Διατηρήθηκε και στην αυτοδιοίκηση το καλπονοθευτικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης. 


Η κατάσταση στον Δήμο Αλμωπίας


Στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων ανακυκλώνονται επί δύο δεκαετίες περίπου τα ίδια ονόματα, η ανακύκλωση των οποίων έχει σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση των προβλημάτων, την ανακύκλωση της μιζέριας.


Η κατάσταση χειροτερεύει με γοργό ρυθμό λόγω της πολιτικής που ακολουθείται :


Η οικονομική δυσπραγία και η φτώχεια διευρύνονται, η ανεργία κυρίως των νέων και των γυναικών χτυπάει κόκκινα.


Τα λουκέτα των καταστημάτων είναι στην ημερήσια διάταξη


Μεγάλα προβλήματα στην αγροτική οικονομία και στην κτηνοτροφία με αποτέλεσμα την γρήγορη φτωχοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων. Προβλήματα στην ορθολογιστική διαχείριση του δασικού πλούτου που απειλούν το μέλλον του. 


Ο τομέας της βιοτεχνίας και βιομηχανίας σε απόλυτη παρακμή, λειτουργούν ελάχιστες μονάδες οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
Μεγάλα προβλήματα στον ήπιο αγροτουρισμό με τα χρέη στις τράπεζες να απειλούν την ύπαρξη των αγροτουριστικών εγκαταστάσεων.


Μεγάλη υποβάθμιση της Αλμωπίας με την απομάκρυνση δημόσιων υπηρεσιών ( Εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ και μετατροπή του σε γραφείο ΙΚΑ, απειλή για τον ΟΑΕΔ κλπ). Η διαχείριση του θέματος από την δημοτική αρχή ήταν και είναι τρανή απόδειξη της μιζέριας και της απογοήτευσης τους με βάση την παντελή έλλειψη αντίστασης και διεκδίκησης.


Εγκατάλειψη και μαρασμός πολλών χωριών.


Απομόνωση από τους οδικούς άξονες ( Εγνατία) και από το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας


Έλλειψη οργανωμένων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης ( ότι υπάρχει είναι στα χαρτιά, με ελάχιστες εξαιρέσεις)


Συρρίκνωση κοινωνικών υπηρεσιών , υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, κίνδυνοι για πλήρη απαξίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 


Αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων, πρόστιμα από τις εποπτεύουσες περιβαλλοντικές υπηρεσίες


Παντελής εγκατάλειψη από τον Δήμο στις τεράστιες προσπάθειες των συλλόγων για διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της Αλμωπίας και στην καλλιέργεια όλων των μορφών τέχνης


Παντελής έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη των Λουτρών, την αξιοποίηση του μοναδικού πλεονεκτήματος θερμαλισμού και χιονοδρομίας, την αξιοποίηση της θέσης της Αλμωπίας με την καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με όλες τις γειτονικές μας χώρες με στόχο τις αγορές για τα αγροτικά και λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Σωσάνδρα και τα Λουτρά για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις και τηλεθέρμανση, την περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 


Εικονικά τιμολόγια στον Δήμο που πρέπει να ελεγχθούν, καταλογισμοί κλπ 


Χρέη του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων που απειλούν την βιωσιμότητα τους 


Οι λογικές του πολιτικού κόστους και των πελατειακών σχέσεων είναι στην ημερήσια διάταξη


Αυτή είναι η εικόνα του Δήμου Αλμωπίας, ενός Δήμου με πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενός Δήμου προικισμένου και ευλογημένου από την φύση που η σημερινή του κατάσταση είναι άδικη και που η μιζέρια που επικρατεί δεν του ταιριάζει… 


Η σημερινή δημοτική αρχή και οι παρελθούσες των τελευταίων χρόνων 


Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής, όσο και των διοικήσεων των τελευταίων χρόνων είναι η αδυναμία ανταπόκρισης τους στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις γενικότερες πολιτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση, η μιζέρια και η παραίτηση τους, η παντελής έλλειψη αγωνιστικότητας και διεκδίκησης, η έλλειψη ικανότητας και σχεδιασμού για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλμωπίας, οι πελατειακές σχέσεις και η κυριαρχία της λογικής του πολιτικού κόστους. Και αυτά χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζονται προσπάθειες που κατέβαλαν οι δήμαρχοι ή κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που όμως δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την γενική εικόνα μιζέριας και υποβάθμισης. Και αυτό, πολλές φορές, δεν έχει να κάνει με την έλλειψη χρημάτων. Δεν υπάρχει η έμπνευση, το όραμα, η προσπάθεια η οποία σίγουρα θα μπορούσε να εκτιμηθεί από τους πολίτες.


Ο Δήμος δίνει πολλά χρόνια τώρα την εικόνα ενός οργανισμού που περπατά τυχαία και απλά παρακολουθεί τις όποιες εξελίξεις χωρίς να μπορεί ή να προσπαθεί να παρέμβει ( πόσο μάλλον να τις καθορίσει) προς όφελος της περιοχής.


Η απλή διαχείριση των πόρων που ήρθαν χωρίς την παραμικρή διεκδίκηση και που δόθηκαν στα χρέη παρουσιάζεται ως επιτυχία!! Η απλή λογιστική και ταμειακή δουλειά ( που θα γινόταν και χωρίς δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική υπηρεσία) θεωρείται από την σημερινή δημοτική αρχή αυτό που πρέπει να προβληθεί για να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. 


Η εγκατάλειψη των αγροτών και κτηνοτρόφων στην τύχη τους. Τι κι’ αν δεν εισέπραξαν ακόμη τις αποζημιώσεις από την περσινή χαλαζόπτωση, τι κι’ αν με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώθηκαν καθόλου για την ακαρπία. Η εγκατάλειψη σχεδιασμού για αξιοποίηση του πλούσιου υδάτινου δυναμικού για δημιουργία υποδομών που να εξασφαλίζουν φτηνή άρδευση.


Καμιά προσπάθεια για την ίδρυση του δημοπρατήριου αγροτικών προϊόντων, για βοήθεια στην εξεύρεση αγορών, υποβοήθηση της αυτοοργάνωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων και διεκδίκησης συμφωνίας με την μεταποίηση για τις τιμές του βιομηχανικού ροδάκινου.


Τα προαναφερόμενα θα είναι συστατικά στοιχεία του προγράμματος της δημοτικής μας κίνησης όσον αφορά την αγροτική οικονομία.


Στα Λουτρά η προσπάθεια ήταν μόνο να μειωθούν τα χρέη. Ούτε σκέψη για ίδρυση σύγχρονου υδροθεραπευτήριου ( με αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου), αξιοποίηση των λοιπών εγκαταστάσεων. Ακόμη και στο μικρό υδροηλεκτρικό των Λουτρών κινδυνεύουν οι άδειες βάσιμα να χαθούν μετά την εξοργιστική αμέλεια όλων των τελευταίων διοικήσεων επί εξαετία τουλάχιστον (άδειες που αποκτήθηκαν με μεγάλη δυσκολία).


Για το χιονοδρομικό καμιά ενασχόληση. Τι κι’ αν κινδυνεύουν οι αγροτουριστικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας και εστίασης. Καμιά σκέψη για μετακίνηση του χαμηλότερα για να αυξηθεί ο λειτουργικός του χρόνος.


Για την γεωθερμία ούτε λόγος. Παντελής άγνοια και υποτίμηση των σοβαρών δυνατοτήτων αξιοποίησης της γεωθερμίας στην Σωσάνδρα και στα Λουτρά για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις και τηλεθέρμανση με την χρήση αντλιών θερμότητας. 


Για τον κορεσμό του ηλεκτρικού δικτύου και τα προβλήματα του παντελής άγνοια. Ακυρώνεται έτσι η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 


Πλήρης απαξίωση του πολιτιστικού προϊόντος και εγκατάλειψη των συλλόγων, του Ωδείου κλπ. Η πολυπολιτισμικότητα της Αλμωπίας είναι ένας μεγάλος πλούτος που μπορεί και να προβάλλει την περιοχή και να βοηθήσει σημαντικά στην επισκεψιμότητα της αλλά και να βοηθήσει την ανάπτυξη σχέσεων με άλλες περιοχές της χώρας και τις γειτονικές μας χώρες. 


Η ανάγκη ίδρυσης νέας ευρείας δημοτικής κίνησης 


Από όλα τα προαναφερόμενα και πολλά ακόμη ( που για λόγους οικονομίας του χρόνου δεν αναφέρονται σήμερα) προκύπτει η κοινωνική ανάγκη για ίδρυση νέας ευρείας δημοτικής κίνησης με σύνθημα την ανανέωση της πολιτικής και του πολιτικού προσωπικού στον Δήμο Αλμωπίας, ένα μεγάλο όχι στην αναπαραγωγή της μιζέριας και της υποβάθμισης της Αλμωπίας. 


Να βάλουν πλάτη οι επαγγελματίες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι συλλογικότητες ( αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί, αθλητικοί, επαγγελματικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, ειδικών ενδιαφερόντων κλπ) και οι υπάλληλοι για την προστασία της κοινωνίας και των κοινωνικών θεσμών που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση, να σταματήσει η κατρακύλα και η φτωχοποίηση, κανένας συντοπίτης μας που να έχει ανάγκη και να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα να μην μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τροφή, να μην χάσει το σπίτι του με πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλμωπίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, την άρση των αντικινήτρων στην καλλιέργεια της γης για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Αλμωπίας.


Με συλλογικό τρόπο να επεξεργαστούμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης προς όφελος του πολίτη, την ανατροπή λογικών παθητικής αποδοχής της υποβάθμισης της περιοχής, την διεκδίκηση άλλων πολιτικών στην αυτοδιοίκηση και την χώρα στον αντίποδα των σημερινών πολιτικών σκληρής λιτότητας που οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδα την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. 


Με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ιδρύουμε σήμερα και διευρύνουμε από αύριο την νέα δημοτική κίνηση των ενεργών πολιτών με σύνθημα την ανατροπή των δεδομένων και των κατεστημένων που καταδίκασαν την Αλμωπία στην περιθωριοποίηση, με στόχο την αξιοποίηση όλων των ζωντανών ενεργών δυνάμεων αυτού του τόπου που πρέπει να μπούν μπροστά, να βάλουν πλάτη, να απομακρύνουν οριστικά από το προσκήνιο όλες αυτές τις φθαρμένες δυνάμεις που απαξίωσαν τους θεσμούς, που κατέβασαν τον πήχυ, που συστηματικά σπέρνουν στην κοινωνία την δικιά τους απογοήτευση και μιζέρια. Η Αλμωπία αξίζει μια καλύτερη τύχη με έναν Δήμο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του, μπροστάρη στους αγώνες, με έμπνευση, αποφασιστικότητα και δυνατότητες για να αντισταθεί στην κρίση και να ανοίξει νέους δρόμους για το αύριο. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *