Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ανέπαφο το εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσαν αίτηση έως 31 Αυγούστου 2013

Χωρίς νέες μειώσεις θα υπολογιστεί το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που οφείλει το Ταμείο Πρόνοιας σε όσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν υποβάλει δικαιολογητικά εξόδου από την υπηρεσία μέχρι και το καλοκαίρι του 2013. 

Πρακτικά, αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση θα ισχύσει μόνο για όσους υπέβαλαν τα δικαιολογητικά αποχώρησης από την υπηρεσία τους έως και τον Αύγουστο του 2013. Σε αυτήν την περίπτωση το προς καταβολή εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας των δημόσιων υπαλλήλων θα περικλείει μόνο την αρχική μείωση που έχει ήδη γίνει.

Επομένως, το ποσό που αναμένεται να λάβουν, επί παραδείγματι, όσοι είναι εντός των συγκεκριμένων χρονικών προϋποθέσεων και εντάσσονται στην κατηγορία ΠΕ, υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό κάθε έτους προϋπηρεσίας του συνταξιούχου επί του ποσού των 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τους εν αναμονή περίπου 41.000 συνταξιούχους ένα πολύ μεγάλο μέρος θα λάβει βοήθημα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του εφάπαξ θα κυμανθεί από 20.000 έως 25.000 ευρώ από 29.000 που ίσχυε πέρυσι.

Ο μαθηματικός τύπος

Για τους υπόλοιπους, δηλαδή για όλους όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αργότερα, το ποσό του εφάπαξ θα υπολογίζεται βάσει του νέου μαθηματικού τύπου, έτσι ώστε να μην παραβιάζονται οι όροι βιωσιμότητας των Ταμείων. Με αυτόν τον τύπο θα υπολογίζεται πλέον το εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ιδιωτικού τομέα που λειτουργούν σε καθεστώς ΝΠΔΔ. Και στον ιδιωτικό τομέα θα εξαιρεθούν από τις μεγάλες περικοπές όσοι πρόλαβαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013. Σε αυτήν την περίπτωση, το εφάπαξ θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και χωρίς νέα μείωση.

Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει ως διανεμητικό με νοητή κεφαλαιοποίηση και με τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου. Αυτό που έχει σημασία και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ιδιαίτερα για όλους όσοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι και το 2015 είναι πως για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στην παροχή, θα προσμετρηθούν έσοδα του Ταμείου σε βάθος χρόνου δεκαπενταετίας.

Ορίζοντας 15ετίας

Ο 15ετής ορίζοντας για την απόσβεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους συνταξιούχους διασφαλίζει πως το ποσό δεν θα υποστεί δραματική μείωση παρότι θα καταβληθεί με σχετική καθυστέρηση. Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται σε υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η οποία αναμένεται να τεθεί και υπό την τελική έγκριση της τρόικας.

Περισσότερο σύνθετη θα είναι η διαδικασία με την πορεία ελέγχου της βιωσιμότητας των επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα ορίζονται στο εξής από αυστηρότερες αρχές ανταποδοτικότητας. Το πρόβλημα με τον νέο υπολογισμό που πρέπει να ισχύσει είναι ότι οι ηλεκτρονικές ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων δεν θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων στην απουσία ψηφιοποίησης των ασφαλιστικών στοιχείων για κάθε ένα ασφαλισμένο.

Το πρόβλημα αυτό επιλύεται σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα του τρέχοντος έτους με την κοινή υποβολή -για εισφορές κύριας και επικουρικής σύνταξης- μέσα από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, αλλά δεν μπορεί να επιλύσει τα κενά για τα παρελθόντα έτη και ειδικότερα για όσα Ταμεία συγχωνεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο στο μεγάλο επικουρικό, το ΕΤΕΑ.

Προϋποθέσεις για αναπηρικές

Αυστηρότερες γίνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, εφόσον εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης Παροχών του νέου επικουρικού Ταμείου, ΕΤΕΑ. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό αντί για αναπηρική σύνταξη θα προβλέπεται εφάπαξ ποσό εάν κατά την υποβολή της αίτησης για επικουρική αναπηρική σύνταξη και μέχρι τη στιγμή του ατυχήματος ή της διαπίστωσης για επαγγελματική νόσο δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή είτε 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 1.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες οι 600 την τελευταία πενταετία. 

Εάν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί με τις καταβολές των εισφορών, εργατικών και εργοδοτικών. Επίσης, με άλλη διάταξη στον Κανονισμό ορίζεται ότι όποιος λάβει προσωρινή σύνταξη και επιστρέψει στην εργασία του, το ποσό που θα του έχει καταβληθεί κατά τη διάρκεια που έχει κριθεί ανίκανος προς εργασία, θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη που θα του καταβληθεί με την απονομή της οριστικής σύνταξης. 

Επίσης σε ό,τι αφορά τις επικουρικές λόγω θανάτου, καταργείται η επικουρική σύνταξη για τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος. Ο δικαιούχος συγγενής θα λαμβάνει την επικουρική σύνταξη του αποθανόντος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του/της.



Πηγη: Καθημερινή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *