Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Διαφθορά χωρίς έλεγχο - Βαρύ κατηγορώ κατά δύο υπουργών από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης



Βαρύ κατηγορώ κατά δύο υπουργών από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύριο Δημόπουλο, με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης ως ανώτατης ελεγκτικής Αρχής.

Εγγραφο-φωτιά, με βαριές καταγγελίες προς δύο υπουργούς της κυβέρνησης τους οποίους εγκαλεί για απόπειρα συγκάλυψης της διαφθοράς και των οικονομικών σκανδάλων, καθώς και για εξυπηρέτηση αλλότριων προς το Δημόσιο συμφερόντων, έστειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης, Αργ. Δημόπουλος.

Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 27.1.2014 και αποκαλύπτει σήμεραη «Κ.Ε.», απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Αθανασίου, με κοινοποίηση στο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη.

Το έγγραφο απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Αθανασίου, με κοινοποίηση στο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. ΘεοχάρηΑφορμή για τις βαριές αυτές αιτιάσεις στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης, ως ανώτατης ελεγκτικής Αρχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη θέση της Οικονομικής Επιθεώρησης θα δημιουργηθούν 2 οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης, ήτοι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο κ. Δημόπουλος θεωρεί ότι η ενδεχόμενη κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης αποτελεί παραλογισμό που θα προκαλέσει αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας και επιδείνωση της διαφθοράς. Ακόμη, θα πλήξει τα φορολογικά έσοδα και θα δυναμιτίσει την κοινωνική και οικονομική συνοχή, αφού τέτοιου είδους ενέργειες «εξυπηρετούν αλλότρια προς το Δημόσιο συμφέροντα».

Τα κυριότερα σημεία της επιστολής:

«Η Οικονομική Επιθεώρηση, ως ενιαία ανωτάτη Ελεγκτική Αρχή, εδώ και εβδομήντα χρόνια περίπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 1264 της 16/25-4-1942, ασκεί την ανώτατη εποπτεία και τον έλεγχο όλων των Οικονομικών Υπηρεσιών και κάθε άλλης δημόσιας διαχείρισης χρηματικού ή υλικού, της διαχείρισης των παντός είδους κρατικών επιχειρήσεων, της διαχείρισης όλων, ανεξαιρέτως, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των φορολογικών νόμων, του Δημοσίου Λογιστικού ή άλλων οικονομικών νόμων.

...Η κατάργηση Περιφερειακών Επιθεωρήσεων στο πρόσφατο παρελθόν, εκτιμούμε ότι ήταν άστοχη και τα αποτέλεσματά της δεν θα αργήσουν να φανούν.

Ωστόσο, η επικείμενη ολική κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης, ως ενιαίας Ελεγκτικής Αρχής, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας, την επιδείνωση της διαφθοράς στις εποπτευόμενες, από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, Υπηρεσίες και εν τέλει οι συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για τα φορολογικά έσοδα όσο και για την υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης.

Αυτοί που εισηγούνται καταργήσεις θεσμών, που επί χρόνια λειτούργησαν με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης δημόσιων οργανισμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς, προφανώς δεν γνωρίζουν τις καταστάσεις, γιατί τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν αλλότρια, προς το Δημόσιο, συμφέροντα και δυναμιτίζουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή της κοινωνίας.

Εφόσον οι σκοποί για τους οποίους δημιουργήθηκε ένας θεσμός, όπως είναι η Οικονομική Επιθεώρηση, εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα σήμερα η ανάγκη για επίτευξη των σκοπών είναι πιο επιτακτική από άλλοτε, είναι παράλογη και ως σκέψη η ενδεχόμενη κατάργησή της. Αντιθέτως, θα πρέπει να ισχυροποιηθεί με καλύτερη οργάνωση και όσο το δυνατόν με την καταλληλότερη και πιο αντικειμενική στελέχωση, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό για αποδοτικότερηεργασία, με καλύτερα αποτελέσματα.

Σε τελική ανάλυση, η Οικονομική Επιθεώρηση δεν χρήζει κατάργησης, αλλά απαιτείται ενίσχυση του θεσμού και των αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Επιθεωρητών και προτείνουμε να διατηρηθεί ο κλάδος ενιαίος και οι οικονομικοί επιθεωρητές να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, έτσι ώστε να έχουν διακριτό ρόλο από τους ελεγχόμενους και να συνεχίσουν να υπάγονται στον υπουργό Οικονομικών, ως ενιαία Ανώτατη Ελεγκτική Αρχή του υπουργείου Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και ευσυνειδησία και οι έλεγχοι που τους ανατίθενται θα περιβάλλονται με το κύρος που αρμόζει απέναντι στον ελεγχόμενο, ενώ τα πορίσματά τους θα αποπνέουν υπευθυνότητα και αξιοπιστία, γεγονός που βοηθά και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης στο δύσκολο έργο τους.

Ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης


Για την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης είχαν διαμαρτυρηθεί με ερωτήσεις στη Βουλή πριν από ένα μήνα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων οι Π. Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη), τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (Χαλβατζής, Καραθανασόπουλος, Κατσώτης), η ΔΗΜΑΡ και ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Αυτή την περίοδο εκκρεμούν έρευνες πολύ σοβαρές για μεγάλη πολυεθνική εταιρεία αυτοκινήτων, για σημαντικούς δήμους, όπου τα βαριά ονόματα έχουν συμφέροντα, όπως στη Μύκονο, στην Κηφισιά κ.λπ.

Τα σκάνδαλα... από την Οικονομική Επιθεώρηση

Τίποτα δεν μοιάζει τυχαίο χρονικά, αφού:

* Το σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το οποίο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο γραμματέας του δήμου, Λεμούσιας, και ο ταμίας Σαξώνης καταδικάστηκαν σε ισόβια, αποκαλύφθηκε από την επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών κ. Τσεμπερά, η οποία καταθέτει πιεζόμενη αφόρητα και απειλούμενη με «αποκαλύψεις» ως μάρτυρας αυτές τις ημέρες.

* Το σκάνδαλο του Παντείου Πανεπιστημίου, για το οποίο καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις μέγιστα ονόματα του πνευματικού κόσμου, αποκαλύφθηκε από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών.

* Από επιθεωρητές αποκαλύφθηκαν και άλλα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, όπως του Βατοπεδίου (στις οικονομοτεχνοκρατικές διαστάσεις του), του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων, «Αθήνα 1997». Ιδιαίτερης σημασίας λόγω της ανάμειξης πολιτικών είναι τα σκάνδαλα σε ιδρύματα όπως του «Ερυθρού Σταυρού» και του Γηροκομείου.

* Ομως κύριο όγκο αυτή την περίοδο στις έρευνες των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών έχουν πολλά και μεγάλα σκάνδαλα σε πολλούς δήμους της χώρας, ενώ δεκάδες έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ακριβώς αυτή τη χρονική περίοδο σημειώνεται το «πραξικόπημα» το οποίο καταγγέλλει με πολύ σκληρή γλώσσα ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος.



Πηγη: enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *