Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

'' Cats '', στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το μυθικό μιούζικαλ «Cats», δημιουργία του... πολυμήχανου συνθέτη των επιτυχιών Aντριου Λόιντ Βέμπερ έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 12 Φεβρουαρίου.

Η εκρηκτική αυτή συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης, εδώ και τριάντα χρόνια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σ' όλον τον κόσμο, ως το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο. Πενήντα εκατομμύρια θεατές, 300 πόλεις, χιλιάδες παραστάσεις και δεκάδες βραβεία, μεταξύ των οποίων επτά «Tony», δύο «Laurence Olivier» και δύο «Grammy».


Ο Βέμπερ, θέλοντας αρχικά απλώς να μελοποιήσει τα ποιήματα του Τ.Σ. Ελιοτ, που αγαπούσε από παιδί, συνέθεσε μουσική που έγινε αμέσως κλασική, συνδυάζοντας στοιχεία τζαζ, ποπ, music hall και ροκ μουσικής σ' ένα ιδιοφυές μείγμα. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1980 στο Sydmonton Festival που διευθύνει από το 1975 ο ίδιος ο Βέμπερ. Τη βραδιά παρακολούθησε η χήρα του Ελιοτ, η οποία ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα κι έδωσε στο συνθέτη ανέκδοτα ποιήματα του μεγάλου ποιητή.

Πολλές από τις συνθέσεις του Βέμπερ για το «Cats» έγιναν τεράστιες επιτυχίες ανεξάρτητα από την παράσταση, με κορυφαία το περίφημο Memory, που ηχογράφησαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του 20ού αιώνα.

Η ποιητική συλλογή του Ελιοτ «Old Possum’s Book of Practical Cats» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1939. «Possum» ήταν το παρατσούκλι του Ελιοτ στους φιλικούς του κύκλους.

Η υπόθεση του μιούζικαλ είναι βασισμένη σ' αυτήν την ποιητική συλλογή. Το εκπληκτικό σκηνικό είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν. Είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού των Jellicle Cats και o αρχηγός τους, ο γερο-Deuteronomy, θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Οσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν διηγούμενες παλιές ιστορίες για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους.

Σήμερα, με τον ιλιγγιώδη αριθμό των 8.949 παραστάσεων στο Λονδίνο (πρώτη πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 11 Μαΐου 1981 στο New London Theatre), το «Cats» είναι η τέταρτη πιο επιτυχημένη παράσταση στην ιστορία του West End όσον αφορά στον αριθμό παραστάσεων, ενώ με 7.485 παραστάσεις είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη παραγωγή στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει η παράσταση με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περιοδεία στις ΗΠΑ - ένα ακόμη ακαταμάχητο ρεκόρ.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις των εισιτηρίων του μιούζικαλ από το 1981 έως σήμερα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Το εκπληκτικό σκηνικό απεικονίζει έναν σκουπιδότοπο, μεγέθους τριπλάσιου του πραγματικού με 1.500 διαφορετικά αντικείμενα.

H ορχήστρα που παίζει live τα τραγούδια της παράστασης βρίσκεται πάντα πίσω από τη σκηνή σε όλα τα ανεβάσματα του μιούζικαλ και όχι στο πιτ της ορχήστρας όπως συνηθίζεται στα musical. Αυτό οφείλεται στον Αντριου Λόιντ Βέμπερ που ήθελε οι θεατές να βλέπουν στη σκηνή μόνο «γάτες».

info: Παραστάσεις από 12 έως 23 Φεβρουαρίου στο ΜΜΘ (τηλ. 2310/895.938). Τιμές εισιτηρίων: 70 ευρώ (45 ευρώ το μειωμένο), 60 ευρώ (40 ευρώ το μειωμένο), 50 ευρώ (35 ευρώ το μειωμένο), 35 ευρώ (25 ευρώ το μειωμένο), 20 ευρώ (15 ευρώ το μειωμένο - μειωμένης ορατότητας) - Τα εισιτήρια με μειωμένες τιμές έχουν εξαντληθεί.





ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *