Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αυξημένος είναι ο αριθμός των εισακτέων για το 2014 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι φετινοί υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για έναν ενιαίο αριθμό θέσεων αφού καταργούνται οι ειδικές κατηγορίες. Ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων ανέρχεται σε 70.305 και είναι αυξημένος κατά 907 θέσεις συγκριτικά με το 2013 όπου ο αριθμός διαμορφώθηκε στις 69.398.







Δικαίωμα συμμετοχής με το 10% και στους απόφοιτους του 2012

Ένα ευχάριστο νέο έκρυβε η ανακοίνωση των εισακτέων για τους απόφοιτους του 2012 που διεκδικούσαν το δικαίωμα της συμμετοχής στο 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση. Τελικά αν και το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες δήλωνε αντίθετο στο να δοθεί το δικαίωμα υποστηρίζοντας ότι για το 10% θα διαγωνιστούν υποψήφιοι δυο διαφορετικών διαδικασιών με ότι αυτό συνεπάγεται τελικά αναίρεσε τον εαυτό του.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για τους κερδισμένους και χαμένους των πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να συγκρίνει το φετινό αριθμό των εισακτέων με τον αντίστοιχο περσινό αφού όμως γίνει η προσαύξηση των ειδικών κατηγοριών. Το news.gr παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα τη σύγκριση μέσα από την οποία αποδεικνύεται ότι στα ΑΕΙ παρατηρείται μείωση των εισακτέων μόνο στα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου. Αντίθετα αύξηση παρατηρείται στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.







Μείωση εισακτέων σε ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Μετσόβιο, Οικονομικό, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πάντειο

Το newsbeast.gr παρουσιάζει τον αριθμό των εισακτέων ανά ΑΕΙ. Όπως έχουμε γράψει κατά το παρελθόν παρατηρείται μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ όπως το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ αφού ο αριθμός των εισακτέων λόγω των ελεύθερων μετεγγραφών των φοιτητών που εντάσσονται στις πρώην ειδικές κατηγορίες θα επιβαρύνει περαιτέρω τον αριθμό των εισακτέων. Τα ΑΕΙ, όπως έγραψε το news.gr διαφωνούν με την αύξηση των εισακτέων καθώς οι περικοπές του προσωπικού δημιουργούν πρόβλημα στην ακαδημαϊκή διαδικασία. Ο αριθμός των εισακτέων μειώνεται σε 7 ΑΕΙ.



Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη μείωση και αύξηση των εισακτέων

Ακολούθως παρουσιάζονται τα τμήματα με τη μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων. Ο αριθμός των εισακτέων του 2013 έχει αναπροσαρμοστεί καθώς αθροίστηκαν και οι ειδικές κατηγορίες. Όπως διαπιστώνεται τα τμήματα πληροφορικής αναδεικνύονται πρωταθλητές στην αύξηση των εισακτέων. Στον αντίποδα θεολογίες και νομικές μειώνουν τον αριθμό των εισακτέων. Συνολικά 128 τμήματα των ΑΕΙ αυξάνουν τον αριθμό των εισακτέων ενώ σε 127 έχουμε μείωση. Υπάρχουν και 8 τμήματα όπου ο αριθμός των εισακτέων είναι αμετάβλητος. Τα περισσότερα τμήματα όπου παρατηρείται μείωση των εισακτέων είναι τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου χωρίς να λείπουν τμήματα και των άλλων επιστημονικών πεδίων.



Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη μείωση και αύξηση των εισακτέων

































ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *