Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ιράν και Ρωσία συμφώνησαν να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς

Πυρηνικοί σταθμοίΣε μια συμφωνία η οποία αναμένεται να δυναμιτισει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, προχώρησε η Ρωσία. Ιράν και Ρωσία σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών στο Μπουσέρ. Κάτι τέτοιο ανακοίνωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι, όπως επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η Ρωσία ολοκλήρωσε ήδη την κατασκευή ενός πρώτου πυρηνικού σταθμού ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Μπουσέρ, στην ακτή του Περσικού Κόλπου, ο οποίος παραδόθηκε επίσημα στους Ιρανούς τον Σεπτέμβριο του 2013.

«Το Ιράν και η Ρωσία σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών, μετά τις διαπραγματεύσεις την Τρίτη στην Τεχεράνη με τον Νικολάι Σπάσκι, αντιπρόεδρο της ρωσικής εταιρίας Rosatom», τόνισε ο κ. Καμαλβάντι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί από τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλι Ακμπάρ Σαλεχί και τον πρόεδρο της Rosatom Σεργκέι Κιριένκο. Οι δύο πλευρές πρέπει επίσης να οριστικοποιήσουν "τις τεχνικές και οικονομικές πλευρές" της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Η Τεχεράνη θέλει να κατασκευάσει 20 πυρηνικούς σταθμούς ισχύος 10.000 μεγαβάτ, εκ των οποίων τέσσερις στο Μπουσέρ, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές ώστε να εξαρτάται λιγότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την εσωτερική της κατανάλωση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να επαναληφθούν στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία, εξασφαλίζοντας τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε εξάλλου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει «μακροπρόθεσμες στρατηγικές σχέσεις» με τη Ρωσία.




πηγή:koutipandoras.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *