Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Λείπει… ύπνος από τους φοιτητές του ΑΠΘ

Δεν κοιμούνται αρκετά οι φοιτητές του ΑΠΘ, η πλειονότητα των οποίων θεωρεί ότι χρειάζεται παραπάνω ώρες ύπνου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου και ομάδας φοιτητών του ΑΠΘ, με θέμα "Συνήθειες ύπνου των φοιτητών του ΑΠΘ" που παρουσιάστηκαν στο 29ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο. 

Στη μελέτη, που βασίστηκε σε συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, μετείχαν 309 φοιτητές διαφόρων σχολών (εκ των οποίων το 33,5 % της Ιατρική), με μέση ηλικία 20,5 ±2 έτη. Από τους ερωτηθέντες το 47% ήταν αγόρια και 18% καπνιστές. Η μέση διάρκεια του ύπνου τους τις καθημερινές ήταν 6,6±1,4ώρες, τα Σαββατοκύριακα κοιμόνταν περισσότερο (8,6± 1,9 ώρες) ενώ κατά την εξεταστική περίοδο η διάρκεια του ύπνου ήταν 6,4±1,7. Η διάρκεια του ύπνου τις καθημερινές ήταν μικρότερη στους φοιτητές Ιατρικής σε σχέση με αυτούς των άλλων σχολών (5,7±0,9 έναντι 7,1±1,4 ώρες).

Από τους φοιτητές που μετείχαν στην έρευνα το 13% εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές και το 41% από αυτούς σε νυχτερινή βάρδια. Το 76,4% κατανάλωναν καφέ για να ξυπνήσουν (1,3±1,2 ποτήρια) και οι 9,1% χρησιμοποιούσαν αλκοόλ για να κοιμηθούν όταν είχαν πρόβλημα. 

Το 84% θεωρούσε την ποιότητα του ύπνου τους ικανοποιητική, αλλά 76,3% ανέφερε ημερήσια υπνηλία και 94% πως οι ώρες ύπνου ήταν ανεπαρκείς. Μονάχα το 11% παρουσίαζε προβλήματα στον ύπνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ροχαλητό ανέφερε το 21% των φοιτητών (66,1% άντρες), άπνοιες το 3,2% και παραμιλητό το 23,6%. Το 56% των φοιτητών γνώριζε κάποιο πρόσωπο που παρουσιάζει προβλήματα κατά τον ύπνο (ροχαλητό, άπνοιες, παραμιλητό). Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι φοιτητές θεωρούσαν ως απαραίτητη διάρκεια ύπνου τις 8,3±1 ώρες.



ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *