Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Όλα δείχνουν πόλεμο στην Ουκρανία (vids)

Όλα δείχνουν πόλεμο στην  Ουκρανία (vids)Ένα βήμα πριν τον πόλεμο βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε την έγκριση από την Άνω Βουλή να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ενώ
από την πλευρά της η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα θερμά σημεία στην ανατολική και νότια ρωσόφωνη Ουκρανία, με εισβολές ενόπλων σε πολλά στρατηγικά σημεία ή μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις. Εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στο περιθώριο φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.

Στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Την ίδια ώρα, οπλίτες του ουκρανικού στρατού που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Itar Tass από την Κριμαία.

Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας.

«Ένοπλοι προσπάθησαν να κόψουν την οδική σύνδεση Ουκρανίας - Ρωσίας»

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.

«Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή... σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο Γεβγένι Σαβτσένκο. «Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό».

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των νόμιμων ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

«Δε θα ενδώσουμε στις ρωσικές προκλήσεις», λέει ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές «προκλήσεις στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές», καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση» αλλά «οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Αργότερα, ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, πρόσθεσε πως «η στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την αρχή του πολέμου και το τέλος στις σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας».

Το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία, τη ρωσόφωνη χερσόνησο στο νότο της Ουκρανίας που μαστίζεται από αποσχιστικές τάσεις και όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Σάββατο, η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής 13 μεταγωγικά, με 2.000 Ρώσους στρατιώτες συνολικά, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων μετέδωσαν αργά τη νύχτα του Σαββάτου ότι τουλάχιστον εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με τα χρώματα του ρωσικού στρατού εθεάθηκαν να κινούνται στην ανάμεσα στις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερόπολη, ενώ ρεπόρτερ είδαν το κομβόι του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπακχισαράι.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα οχήματα ανήκουν στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινήθηκαν λόγω της ανάγκης για προστασία της βάσης της Σεβαστούπολη.

Όμως και ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Σχιζόφ, μιλώντας στο euronews, διέψευσε ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.

«Το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπελμπέκ λειτουργεί επίσης κανονικά», είπε ο Σχιζόφ.

«Ακούγονταν απειλές ότι αποκαλούμενα τρένα φιλίας, που κατεβάζουν ένοπλους υποστηρικτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, βρίσκονται καθ’ οδόν για την Κριμαία. Φυσιολογικά ο τοπικός πληθυσμός ανησυχεί», πρόσθεσε.



Δείτε τα video:






πηγή:protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *