Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

Με τη βροχή... παρέα, χωρίς, όμως, να πτοηθεί κανείς από την παρουσία της, έπεσε η αυλαία του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος». 

Ο μαραθώνιος δικαίωσε τον τίτλο του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά 14.800 δρομείς, ηλικίας 9 έως 85 ετών, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης έζησαν μια μοναδική εμπειρία, κέρδισαν το χειροκρότημα πολλών φιλάθλων και έστειλαν μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και προβάλλει σε ολόκληρο τον πλανήτη το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Ο τελικός αριθμός - ρεκόρ των εγγεγραμμένων δρομέων άγγιξε τους 14.800 (περίπου 8.400 συμμετοχές στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 3.300 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., 1.600 στο Μαραθώνιο και 1.500 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων), με αθλητές από 54 χώρες και πέντε ηπείρους. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπήρξε ενδιαφέρον της τελευταίας στιγμής από τουλάχιστον 1.000 ακόμα υποψήφιους δρομείς μετά το απόγευμα της Παρασκευής (04/04), όταν πλέον είχαν εξαντληθεί όλες οι διαθέσιμες θέσεις, με συνέπεια να μην μπορέσουν δυστυχώς να πάρουν αριθμό συμμετοχής.
Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Κενυάτης Βίκτορ Κιπρόνο Κιμέλι, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στο Λευκό Πύργο με χρόνο 2 ώρες 21:14, επίδοση που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι σε μεγάλο τμήμα της διαδρομή και βροχερός καιρός στο ξεκίνημα, από την Πέλλα προς τη Θεσσαλονίκη.

Στη 2η θέση περιορίστηκε ο νικητής των δύο προηγούμενων ετών, ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια (2:26:33), που προπορευόταν από νωρίς και επιχείρησε να επιταχύνει γύρω στο 25ο χιλιόμετρο, αλλά σύντομα έμεινε από δυνάμεις και δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην κορυφή μετά το 30ό χιλιόμετρο. Την τριάδα του βάθρου στο Μαραθώνιο ανδρών συμπλήρωσε ο Κυριάκος Συμιριώτης, με χρόνο 2:33:24. 

Στο Μαραθώνιο των γυναικών, η Μάγδα Γαζέα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πρώτευσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με χρόνο 2:47:07, έστω και αν δεν κατάφερε να κατέβει κάτω από τις 2 ώρες 41 λεπτά και να πετύχει νέο ατομικό ρεκόρ, όπως θα ήθελε. Την 37χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια πλαισίωσαν στην τριάδα των νικητριών οι Ρουμάνες Λούκα Μαρία Μαγκνταλένα (ήταν 2η και στον αντίστοιχο περσινό αγώνα) με χρόνο 2:53:46 και Αλίνα Νιτουλεάσα (νικήτρια το 2012) με 2:59:54.


Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε ο Δήμος Μαγγίνας με χρόνο 31:01, τον οποίο ακολούθησαν στο βάθρο ο Γιώργος Καραβίδας (32:01) και ο Στάθης Μαυριδόπουλος (33:46).

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Παρασκευή Κατσακιώρη με επίδοση 38:08, αφήνοντας δεύτερη τη Θεοδοσία Μάρκου (38:36) και τρίτη τη Μαργαρίτα Ντίνα (39:55).

Ο Δρόμος Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, αστείρευτο κέφι και αναγνωρίσιμους δρομείς, ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με τον Παύλο Αποστολίδη, από τον διοργανωτή «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ», να πανηγυρίζει, για τέταρτη χρονιά, τη νίκη του στη διαδρομή, με χρόνο 16:00. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο Ζαφείρης Πανόπουλος (16:21) και ο Κωνσταντίνος Ζαΐμης (16:25).

Στις γυναίκες, την πρωτιά κατέκτησε η Στεφανία Λεοντιάδου (19:00), μπροστά από την Παρασκευή Θρασυβούλου (19:16) και τη Γεωργία Μάλαμα (19:20).

Στη διαδρομή έτρεξαν, μεταξύ άλλων, ως ομάδα, ο Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζηβασιλείου, η παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού, η δημοσιογράφος Έμυ Λιβανίου, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής και οι παρουσιαστές Γιώργος Μανίκας, Στέλιος Χανταμπάκης, στηρίζοντας όλοι οικονομικά με τη συμμετοχή τους τα ιδρύματα «Αμυμώνη» και «Στοργή».

Με διαφορετική ομάδα αγωνίστηκαν οι τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου και οι παρουσιάστριες Δέσποινα Καμπούρη, Όλγα Λαφαζάνη, Μαριέττα Χρουσαλά, ενισχύοντας με τη συμμετοχή τους «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής - παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Στα 5.000μ. συμμετείχαν επίσης ο Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Βασίλης Τσολακίδης, ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Κώστας Τριγκώνης, η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Χριστίνα Γιαζιτζίδου, που έτρεξε με την ομάδα του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο Παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ως επικεφαλής του Συλλόγου «Περπατώ», καθώς και το μοντέλο και ακτιβίστρια Γκλόρια Μίκα, που πήρε μέρος με την ομάδα της Skouras Running Team.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος δρόμος 1.000μ. για ΑΜΕΑ, επίσης με εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στο Λευκό Πύργο.

Με τις δικές τους ομάδες έτρεξαν και οι 23 υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς (Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα, Αμυμώνη, Δεσμός, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Hope Spot, A21 Campaign, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Praksis, Περπατώ, Καταφύγιο Γυναίκας, ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης, Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» - παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ», ΜΑΖΙ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», Άγιος Στυλιανός, Εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης), οι οποίοι θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους.


Νικητής η δύναμη της ψυχής

Με τη δύναμη, πάνω απ’ όλα, της ψυχής δήλωσαν συμμετοχή και έφτασαν στο τερματισμό του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», αφήνοντας στην άκρη τα χρόνια που έχουν στην πλάτη, την ιδιαιτερότητα με την οποία γεννήθηκαν, τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τη μόνιμη κατοικία τους από τη Θεσσαλονίκη. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, εθνικότητας, ξεχωρίζοντας κάποιοι άλλοι από το διπλανό τους, λόγω ιδιαίτερης σωματικής αδυναμίας, ήταν παρόντες στο σημαντικό αθλητικό ραντεβού της Θεσσαλονίκης. 

Όπως το έκανε ο Παραολυμπιονίκης από την Κομοτηνή, Μάκης Καλάρας, ο οποίος με το ειδικό αμαξίδιό του δεν άφησε λεπτό τη μάχη και «έβγαλε» τα 42χλμ της απόστασης του Μαραθωνίου από την Πέλλα ως το Λευκό Πύργο, όντας μάλιστα κοντά στην τριάδα που τερμάτισε πρώτη.

Χιλιόμετρα της διοργάνωσης στο κοντέρ του «έγραψε» και ο Παραολυμπιονίκης του 2004, Στέργιος Σιούτης, οδηγός του οποίου στην καθημερινότητά του είναι τα μάτια της καρδιάς του, καθώς τη φυσική όραση τη στερείται. «Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πετύχουν πολλά, αρκεί να έχουν στήριξη», έλεγε μετά το τέλος του Μαραθωνίου.

Ο Αντριάνο Χέιντι, 73 ετών από την Ιταλία, τρέχοντας αδιάκοπα 23 χρόνια, επέλεξε επίσης να μη λείπει από το φετινό Μαραθώνιο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, έτρεξα εσχάτως και σε διαδρομή στη Ρώμη», ήταν τα λόγια του, λίγο μετά τον τερματισμό του στο Λευκό Πύργο.

Με δάκρυα σχεδόν στα μάτια τερμάτισε και ο 76χρονος Απόστολος Γιοβάνου, τονίζοντας: «Όλοι με ρωτάνε τι τρώω και αντέχω να τρέχω. Τρώω τα πάντα, πάνω απ’ όλα είναι, όμως, η θέληση που με κρατάει στα πόδια μου. Οι νέοι πρέπει να αθλούνται».


ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *