Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Διοργάνωση Ημερίδας «Ημέρα Επαγγελμάτων» στο Γυμνάσιο Εξαπλατάνου

Στα πλαίσια της Συμβουλευτικής – Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που εφαρμόζεται στη Γ΄ τάξη, το Γυμνάσιο Εξαπλατάνου, με τον Διευθυντή κ. Χαράλαμπο Παυλίδη και την Υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής– Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) & Αγωγής Σταδιοδρομίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μελίνα Αλμπάνη, διοργάνωσε και υλοποίησε στο χώρο του σχολείου, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 Ημερίδα με τίτλο «Ημέρα Επαγγελμάτων», σε συνεργασία με την καθηγήτρια που εφαρμόζει τον ΣΕΠ στη τάξη κ. Γιούλη Ρήτα, τον Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων –Κηδεμόνων.

Οι «Ημέρες Επαγγελμάτων» βασίζονται σε Υπουργικές Αποφάσεις και σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους μαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Για το λόγο αυτό και μετά από επιθυμία των μαθητών – δίδεται λίστα επαγγελματιών που προτείνουν οι μαθητές- προσκαλούνται επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο χώρο του σχολείου. Οι επαγγελματίες παρουσιάζουν στους μαθητές την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία., τα πλεονεκτήματα , τα εμπόδια, τις προοπτικές. Η παραπάνω δράση σε όσα σχολεία πραγματοποιείται λειτουργεί θετικά στην εφαρμογή των στόχων του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής διαδικασίας.

Για την υλοποίηση αυτής της Ημερίδας κλήθηκαν να διδάξουν στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Εξαπλατάνου και για μία διδακτική ώρα ο καθένας, επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα: ο εκπαιδευτικός – καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Τάσος Θωμαϊδης και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης οικογενειακής επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ο Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός κ. Πρόδρομος Τραπεζανίδης , ο Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος της Εφημερίδας «Γεγονότα», του «Ῥάδιο – Αλμωπία» και του blog «Αριδαία – Γεγονότα» κ. Πέτρος Σαμάνδης, ο Φωτογράφος κ. Παντελίδης Νίκος συνιδιοκτήτης Φωτογραφείου Παντελίδης και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας κ. Γάκης Βαγγέλης

Η εμπειρία που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές ήταν σημαντική. Στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν για επαγγέλματα, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι οποίες στο μέλλον ενδεχόμενα να διαμορφώσουν τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προσανατολισμό αφού είναι υποχρεωμένα να αποφασίσουν για τον τύπο σχολείου που πρόκειται να ακολουθήσουν την νέα σχολική χρονιά (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) Από την άλλη πλευρά οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους μαθητές για την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τις δυνατότητες, τα κίνητρα, τα εμπόδια, τις προοπτικές. Οι μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διατύπωσαν ουσιαστικές ερωτήσεις, εξέφρασαν απορίες, και εκδήλωσαν την ανησυχία αλλά και την αγωνία τους για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον που τους επιφυλάσσεται. Η πρωτόγνωρη εμπειρία ήταν και για τις δύο πλευρές εξαιρετικά χρήσιμη και πολύ ενδιαφέρουσα.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να ευχαριστήσουμε δημόσια τους προσκεκλημένους επαγγελματίες κ. Θωμαϊδη Τάσο, κ. Τραπεζανίδη Πρόδρομο. κ Σαμάνδη Πέτρο, κ Παντελίδη Νίκο και κ Γάκη Βαγγέλη για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσέφεραν τις γνώσεις, την εμπειρία στην επίτευξη των στόχων της Ημερίδας. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια διοργάνωσης της Ημερίδας ανακοινώθηκε η διεξαγωγή διαγωνισμού φωτογραφίας για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Εξαπλατάνου με θέμα «τοπίο». Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 16MP με HD VIDEO, προσφορά του φωτογραφείου Παντελίδης στην Αριδαία.


Η Υπεύθυνη Συμβουλευτικής - ΕΠ και Αγωγής Σταδιοδρομίας Δ.Δ.Ε.

Μελίνα Αλμπάνη


Ο Διευθυντής

Χαράλαμπος Παυλίδης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *