Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Κίνδυνος από τα «γυμνά» Windows ΧΡ

Κίνδυνος από τα «γυμνά» Windows ΧΡΜία από τις πιο δημοφιλείς εκδόσεις -αν όχι η πιο δημοφιλής από όλες- του λειτουργικού συστήματος Windows, τα ΧΡ, μετά από σχεδόν 13 χρόνια ζωής, μένουν από αύριο 8 Σεπτεμβρίου «γυμνά» από ενημερώσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη εκ μέρους της Microsoft, γεγονός που θα τα καταστήσει πλέον πολύ πιο ευάλωτα σε κακόβουλες επιθέσεις.

Στην ουσία, οι χρήστες μένουν μόνοι τους -με όποιες λύσεις κυβερνοάμυνας επιλέξουν- για να τα βγάλουν πέρα με τους χάκερ και τις άλλες απειλές του διαδικτύου.

Οι χρήστες φυσικά, αν θέλουν, μπορούν να συνεχίσουν να έχουν το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στους υπολογιστές τους. Όμως δεν θα μπορούν να βασίζονται πλέον στις περιοδικές ενημερώσεις (updates) που μέχρι σήμερα έκλειναν τις κατά καιρούς «τρύπες» ασφάλειας και πλέον θα πρέπει να «ποντάρουν» μόνο στις δυνατότητες του όποιου προγράμματος κατά των ιών διαθέτουν (οι οποίες όμως δυνατότητες θα είναι πια μικρότερες χωρίς τα τακτικά «μπαλώματα» της Microsoft στον κώδικα του συστήματός της).

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε όλον πλανήτη τα Windows XP «τρέχουν» ακόμη σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό υπολογιστών (από το ένα πέμπτο έως το ένα τρίτο, ανάλογα με τις διαφορετικές εκτιμήσεις), καθώς πολλοί χρήστες -ιδιώτες, εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες- δεν είχαν βρει ως τώρα λόγο να αναβαθμιστούν στις επόμενες εκδόσεις των Windows (Vista, 7 και 8). Τώρα όμως, έρχονται πια αντιμέτωποι με το πιεστικό τρίλημμα: διατήρηση των Windows 7 (με το σχετικό ρίσκο) ή αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος σε επόμενη έκδοση των Windows (κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό για τους παλαιότερους υπολογιστές με μικρότερη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη) ή αγορά ενός υπολογιστή με εγκατεστημένο σύγχρονο λειτουργικό σύστημα (συνήθως τα Windows 8).

Ανησυχίες ειδικότερα έχουν διατυπωθεί για την ασφάλεια αρκετών τραπεζικών μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) που λειτουργούν ακόμη με τα Windows XP. Επίσης για αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν «προσκολληθεί» στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, συνήθως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος ή χρημάτων να επενδύουν συνεχώς σε νέες και πιο ασφαλείς τεχνολογίες (με δεδομένο, άλλωστε, ότι τα ΧΡ ήσαν επαρκέστατα από κάθε άποψη, όσο καλύπτονταν τεχνικά από τη Microsoft).

Συνολικά, τα Windows -σε όλες τις εκδόσεις τους- «κινούν» περίπου το 90% των υπολογιστών παγκοσμίως.






πηγή: enikos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *