Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Aναδρομές: H «μαύρη» Τετάρτη του Xέιζελ

Την 29η Μαΐου του 1985 καταγράφηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς στο γήπεδο «Χέιζελ» των Βρυξελλών έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι, ενώ άλλοι 600 τραυματίστηκαν. Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα σε Γιουβέντους και Λίβερπουλ πέρασε σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο το γεγονός πως το νικητήριο γκολ του Μισέλ Πλατινί πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον Γάλλο, είχε σχολιαστεί πολύ αρνητικά.

Μια ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, Αγγλοι οπαδοί επιτέθηκαν στους Ιταλούς, που μην έχοντας άλλη έξοδο διαφυγής οπισθοχώρησαν προς τον τοίχο της κερκίδας. Από τη δύναμη του πλήθους ο τοίχος υποχώρησε και η κατάληξη ως γνωστόν ήταν τραγική.


Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο


Πολλοί ήταν εκείνοι που αναφέρθηκαν στο συμβάν τονίζοντας τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ωστόσο οι μαρτυρίες των ποδοσφαιριστών και ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη τη μοιραία νύχτα στο γήπεδο, συγκλονίζουν.

Ο Πάολο Ρόσι, αρχηγός της Γιουβέντους αναφέρει πως ο αγώνας διεξήχθη κανονικά με τους ποδοσφαιριστές των ομάδων να μην γνωρίζουν όλη την αλήθεια, καθώς οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες. Οπως λέει, υπήρχαν φήμες πως μόνο ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, ωστόσο μετά τη λήξη του αγώνα ανακοινώθηκε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων που συγκλόνισε τον κόσμο.

Συνέχισε, αναφέροντας πως υπήρξαν έντονες πιέσεις προς τους παίκτες να αγωνιστούν και πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Από την άλλη πλευρά, ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Μπρους Γκρόμπελαρ, ανέφερε πως οι παίκτες γνώριζαν πολύ καλά τι είχε συμβεί, ωστόσο η UEFA, υπό τον φόβο να επεκταθούν τα επεισόδια στους δρόμους της πόλης και να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις επέμεινε στη διεξαγωγή του αγώνα.

Ο κ. Λαρεντίνι, είδε τον γιο του Ρομπέρτο να χάνει τη ζωή του εκείνο το βράδυ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τραυματισμένους ανθρώπους, μιας και ο ίδιος ήταν γιατρός. Οπως αναφέρει, πολλοί ήταν οι Αγγλοι φίλαθλοι που από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας ήταν υπό την επήρεια μέθης, αναφέροντας πως έπρεπε να έχει απαγορευθεί η είσοδός τους στο γήπεδο.

Το τραγικό γεγονός επέσυρε την αποβολή όλων των αγγλικών ομάδων από τα Κύπελλα Ευρώπης για μια πενταετία, ενώ για τη Λίβερπουλ η ποινή ήταν εξαετής.


ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *