Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Με απόφαση πιο εντατικοί οι έλεγχοι σε σφαγεία

Συγκεκριμένες διαδικασίες δειγματοληψίας και μικροβιακής εργαστηριακής ανάλυσης προϊόντων ζωικής προέλευσης, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου στα σφαγεία οπληφόρων ζώων και πουλερικών θεσπίζει η νέα απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Να σημειωθεί ότι με την ίδια απόφαση καθορίζονται και οι προϋποθέσεις για τη μείωση της συχνότητας των δειγματοληψιών, σύμφωνα με το σύστημα αυτοέλεγχου των επιχειρήσεων τροφίμων και ειδικότερα των σφαγείων οπληφόρων ζώων.

Συγκεκριμένα με την απόφαση και σε εφαρμογή της ισχύουσας Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας καθορίζονται τα ακόλουθα :

1. Γενικοί κανόνες δειγματοληψίας για τη διενέργεια μικροβιακών αναλύσεων στα σφάγια ζώων.

2. Διαδικασίες δειγματοληψίας σφάγιων βοοειδών, χοίρων, προβάτων και αιγών.

3. Διαδικασίες δειγματοληψίας σφάγιων πουλερικών.

4. Τεχνικές δειγματοληψίας.

5. Μέθοδοι δειγματοληψίας επιφανειών για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της απολύμανσης στους χώρους του σφαγείου.

6. Η συχνότητα της επίσημης δειγματοληψίας στα σφαγεία με δυνατότητα τροποποίησής της στα μικρά σφαγεία βάσει ανάλυσης της επικινδυνότητας.

7. Η λήψη μέτρων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη Νομοθεσία μικροβιολογικά κριτήρια.

8. Προϋποθέσεις για τη μείωση της συχνότητας των αυτοελέγχων σε σφαγεία οπληφόρων.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο κ. Λεονταρίδης δήλωσε τα εξής: «Ενδυναμώνουμε τον σημαντικό ρόλο του επίσημου ελέγχου, θεσπίζοντας συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες που καθορίζουν το είδος και τη συχνότητα των δειγματοληψιών στα σφάγια παραγωγικών ζώων. Με τη διενέργεια στοχευμένων μικροβιολογικών ελέγχων και εργαστηριακών αναλύσεων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, συμβάλλουμε στη προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και στην προστασία της υγείας του καταναλωτή».



πηγη:agronews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *