Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ποιοι δικαιούνται άδεια για τις εκλογές και για πόσες ημέρες

Οδηγίες για τη χορήγηση αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι οι απαγορεύσεις προσλήψεων την προεκλογική περίοδο αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και όχι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.


Πόση άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες δημόσιοι υπάλληλοι

Για υπαλλήλους στους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

-Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
-Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών.
-Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
-Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για υπαλλήλους στους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

-Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
-Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.
-Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Στις υπηρεσίες στις οποίες, λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους, μπορούν να προκληθούν προβλήματα από την χορήγηση αδειών αφειδώς, όπως τα νοσοκομεία και τα λιμάνια, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η χρήση της άδειας, ως προς τον αριθμό των ημερών, θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη φειδώ. 

Επίσης, διευκρινίζεται ότι με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις είναι δυνατό να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στο προσωπικό οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα.

Μόνο στους ΟΤΑ απαγορεύονται οι προσλήψεις 

Σε, ότι αφορά την απαγόρευση προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών για το χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των φορέων που εποπτεύονται από αυτούς. Ως εκ τούτου, οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *