Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

27 φωτογραφίες από τον Ελληνικό Εμφύλιο

27 φωτογραφίες από τον Ελληνικό ΕμφύλιοΣπάνιο αρχειακό υλικό από τη μελανότερη στιγμή της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1946 μεταξύ του Ελληνικού Κυβερνητικού Στρατού (που υποστηριζόταν από την Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες), και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (αντάρτικες δυνάμεις υπό τον έλεγχο του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, και με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, και της Γιουγκοσλαβίας). Διήρκησε τρία χρόνια, κι έληξε τον Αύγουστο του 1949 με την ήττα των κομμουνιστών ανταρτών.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος θεωρείται διεθνώς ως η πρώτη πράξη του ψυχρού πόλεμου στη μεταπολεμική ιστορία, και ήταν η πολεμική σύγκρουση με τις μεγαλύτερες απώλειες που γνώρισε η χώρα από το 1830 έως σήμερα. Παρακάτω, 27 σπάνιες φωτογραφίες της πιο μελανής στιγμής της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, από την περίοδο 1947-1948.


Ένα μουλάρι μεταφέρει πυρομαχικά στο χωρίο Παπάδες της Εύβοιας (1948)


Στρατιώτες του ΕΛΑΣ πυροβολούν εναντίον Αστ. Τμήματος στην Αθήνα (1944)


Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Εθνικού Στρατού κοντά στο Καρπενήσι. Εξοπλισμένοι με βρετανικούς μπερέδες και αμερικάνικα στρατιωτικά μπουφάν ( 22 Μαΐου 1948)


Σκοπός εν ώρα υπηρεσίας στον Λυκαβηττό σε επιφυλακή για πιθανές επιθέσεις ανταρτών αλεξιπτωτιστών ( 1947)


Παιδιά προσφύγων σε υπόγειο του Πειραιά (1 Νοεμβρίου 1947)

Μέλη της Ελληνικής Εθνοφρουράς μεταφέρουν γηγενή πληθυσμό από κατεχόμενη περιοχή των ανταρτών στη Δράμα. (22 Μαΐου 1948)


Πολιτοφύλακας (γηγενής κάτοικος που του δόθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός για να πολεμήσει κατά των ανταρτών) στην Γουμένισσα (Αύγουστος 1947) Ο Ελληνικός Στρατός εξαπολύοντας πυρ σε δυνάμεις των ανταρτών κατά τη διάρκεια του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου ( 22 Μαΐου 1948)

Ο Ελληνικός Στρατός εξαπολύοντας πυρ σε δυνάμεις των ανταρτών κατά τη διάρκεια του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου ( 22 Μαΐου 1948)

Ομάδα στρατιωτών μεταφέρει έναν πληγωμένο άνδρα πάνω σε φορείο, σε ένα φορτηγό (22 Μαΐου 1948)

Έλληνας στρατιώτης επιθεωρεί μέσα από το τεθωρακισμένο του τις γύρω ορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου (22 Μαΐου 1948)

Δυο Έλληνες στρατιώτες έρχονται μέσω ασυρμάτου σ' επαφή με τις φίλιες δυνάμεις (22 Μαΐου 1948)

Έλληνας στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων, εξοπλισμένος με αμερικάνικο στρατιωτικό μπουφάν, περιμένει πιθανό στόχο ανταρτών (22 Μαΐου 1948)

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν εντολή να σταματήσουν να ταξιδεύουν και να ενισχύσουν τη θέση τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο στρατός των ανταρτών ήταν πιο πιθανό να επιτεθεί ( 22 Μαΐου 1948)

Ηλικιωμένη γυναίκα φορτώνει το βιος της σε ένα γάιδαρο και απομακρύνεται από την πολεμική ζώνη (22 Μαΐου 1948)

Καταδρομείς του Ελληνικού Στρατού (1948)

Καταδρομείς του Ελληνικού Στρατού ( 1948)

Γυναίκα ελέγχεται από την χωροφυλακή σχετικά με την βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας (Μαΐου 1948)

Ο Έλληνας διοικητής, Στρατηγός Βαντζής, συσκέπτεται με τον Αμερικάνο Στρατηγό Βαν Φλητ (στη μέση) και τον Βρετανό υποστράτηγο Ντάουν (στα αριστερά). Το ενδιαφέρον των δυτικών δυνάμεων στην εμφύλια ελληνική σύγκρουση είχε κυρίως να κάνει με την πρόληψη των κομμουνιστικών δυνάμεων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας από το να αποκτήσουν ένα “φρούριο” στην Ελλάδα. (22 Μαΐου 1948)

Στρατιώτης με το πολυβόλο του σε ετοιμότητα ( 22 Μαΐου 1948)

Φορτηγό μεταφέρει κυβερνητικούς στρατιώτες κατά μήκος της ορεινής Ελλάδας (22 Μαΐου 1948)


Φιλομοναρχικοί στρατιώτες στο Καρπενήσι (1948)



Αξιωματικοί σχεδιάζουν επίθεση, ενώ ένας ιερέας πίνει καφέ. Κάθε ταξιαρχία είχε κι έναν ιερέα που ταξίδευε μαζί τους. ( 1947)

Αντάρτης παραδίνεται στον Ελληνικό Στρατό (1948)



Έλληνες στρατιώτες του Τακτικού Στρατού ψάχνουν ένα αντρόγυνο αγροτών για όπλα, τα οποία πιθανόν να παρείχαν λαθραία στους επαναστάτες αντάρτες (Οκτώβριος 1947) 


Έλληνες στρατιώτες αναρριχώνται σε σχοινιά, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης τους από Βρετανούς αξιωματικούς (1947) 

Νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται από Βρετανό δάσκαλο σε τεχνικά θέματα (1947)



Πηγή: LIFO.gr 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *