Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ημερίδα τιμής και και μνήμης του Μακαριστού Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Διονυσίου Β΄ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014 η Ημερίδα Τιμής και Μνήμης του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κυρού Διονυσίου του Β΄ (Παπανικολόπουλου), την
οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως στην Έδεσσα.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ και Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, πολυάριθμοι κληρικοί, ο Δήμαρχος της Έδεσσας, ο Στρατηγός, ο Διοικητής της Αστυνομίας και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της περιοχής. 


Το πρώτο μέρος της Ημερίδας περιλάμβανε τρεις ομιλίες. Ο κ. Κωνσταντίνος Σταλίδης, Φιλόλογος-Ιστορικός, ανέπτυξε το θέμα: «Διονύσιος Β΄ Παπανικολόπουλος, Πρώην Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης, (25 Σεπτεμβρίου 1951 - 12 Ιουλίου 1967), Μαρτυρίες για τον βίο και την πολιτεία του.»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαρίτων Χαραλαμπίδης, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, ανέπτυξε το θέμα: «Μνήμες από την διακονία του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κυρού Διονυσίου».

Και ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Παπαχριστοδούλου ανέπτυξε το θέμα: «Αναμνήσεις από τον Γέροντά μου κυρό Διονύσιο Παπανικολόπουλο».


Την ενότητα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ τονίζοντας την σπουδαιότητα της απόδοσης τιμής προς τον μακαριστό Ιεράρχη και από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και από την πλευρά των προσώπων που κατέθεσαν την προσωπική μαρτυρία τους αναδεικνύοντας την αξία της προσφοράς του.




Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας περιλάμβανε μαρτυρίες για τον τιμώμενο Ιεράρχη τις οποίες κατέθεσαν, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Βαμβίνης, πρώην Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών και ο Συνταξιούχος υπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης κύριος Δήμος Παπαντωνίου.


Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος κατέθεσε την προσωπική μαρτυρία του για τον κυρό Διονύσιο και επαίνεσε την πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης για την απόδοση τιμής στον ηρωικό προκάτοχό του.



Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ παρουσίασε άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του μακαριστού Ιεράρχου αποκαλύπτοντας την ευαισθησία του αλλά και την πληθωρική προσωπικότητά του με βάση άγνωστα γραπτά τεκμήρια και προφορικές μαρτυρίες. Κάλεσε μάλιστα στο βήμα και τον παριστάμενο ανεψιό του κυρού Διονυσίου κ. Θεόδωρο Παπανικολόπουλο, Γεωπόνο, προκειμένου και αυτός να προσθέσει τη δική του μαρτυρία.




Μετά από σύντομο διάλειμμα ακολούθησε το τρίτο μέρος της Ημερίδας με την παρουσίαση επιλεγμένου φωτογραφικού υλικού για τη ζωή και τη δράση του Μακαριστού Μητροπολίτου. 

Την επιμέλεια της συλλογής και της σύνθεσης του υλικού είχε ο Θεολόγος κ. Αναστάσιος Κιουλμουράτογλου (Μρ. Θ.), συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ενώ τον σχολιασμό έκανε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Καραλάζος (Δρ. Θ.).


Ολοκληρώνοντας την Ημερίδα ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης συνεχάρη τους εισηγητές και όλους τους συντελεστές για την επιτυχημένη διεξαγωγή της και ευχαρίστησε τους επίσημους προσκεκλημένους και όλους τους παρισταμένους για την συμμετοχή τους σε αυτήν.




Σύντομο Βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης Διονυσίου του Β΄.


Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης κυρός Διονύσιος Παπανικολόπουλος γεννήθηκε στο Σαλμένικο Πατρών στις 14 Σεπτεμβρίου 1888. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1910. Στις 19 Νοεμβρίου 1944 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1951 εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης. Στις 24 Ιανουαρίου 1967 απεχώρησε της ενεργού υπηρεσίας λόγω ορίου ηλικίας. Εκοιμήθη στις 28 Μαρτίου 1968. 


Ως νέος στρατιωτικός ιερέας μετείχε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και έλαβε μέρος στην Μάχη των Γιαννιτσών στις 20 Οκτωβρίου 1918. Υπήρξε επίσης πρωταγωνιστής της ηρωικής διάσωσης του θωρηκτού «Αβέρωφ» στις 17 Απριλίου του 1941.









ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *