Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μνήμα μουσουλμάνων που έζησαν στην Παναγίτσα

Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε για τον ενταφιασμό των οστών των μουσουλμάνων που έζησαν στην Παναγίτσα μέχρι το 1924 σε μνήμα που βρίσκεται στην άκρη του κοιμητηρίου της Τ.Κ. Παναγίτσας. Τα οστά είχαν βρεθεί τυχαία από κάτοικο που καλλιέργησε την έκταση στην οποία παλιότερα βρισκόταν το μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Ο ενταφιασμός των οστών έγινε μετά από αίτημα απογόνων των μουσουλμάνων που έζησαν στο χωριό πριν το 1924, αλλά και ενός ηλικιωμένου Τούρκου πολίτη που κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν μόλις 7 χρονών και 90 χρόνια μετά κατάφερε να συμμετάσχει στην τελετή.

Η άδεια για τον ενταφιασμό των οστών στο μνήμα δόθηκε μετά από συνεργασία του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παναγίτσας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, με την προϋπόθεση ότι το μνήμα δεν θα είχε μουσουλμανικά στοιχεία και θα είχε ίδια χαρακτηριστικά με τα μνήματα των σημερινών κατοίκων του χωριού.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε από μουσουλμάνο ιερωμένο, εκτός από τους απόγονους των ενταφιασμένων μουσουλμάνων συμμετείχαν και κάτοικοι της Παναγίτσας, που τίμησαν με τον τρόπο αυτό τους ανθρώπους που έζησαν στο χωριό μέχρι το 1924, ενώ συμμετείχαν και Έλληνες ιερείς.





Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *