Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Θ. Τζάκρη: ''Οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα των ακαρπιών''

Οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα των ακαρπιών στις δενδροκαλλιέργειες που ταλανίζει κάθε χρόνο -και εφέτος- τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εφόσον μειωμένη παραγωγή εξαιτίας αυτής της αιτίας εμφανίζουν και εφέτος οι καλλιέργειες κερασιών, βερίκοκων, αχλαδιών κ.λπ. σε πολλές περιοχές του νομού, ζητά από τον συντοπίτη μας Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη και καλό γνώστη του προβλήματος η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, μολονότι οι δενδροκαλλιεργητές καταβάλουν τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, λόγω του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως ισχύει σήμερα, δεν δικαιούνται αποζημίωσης για τις ζημίες που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους από ακαρπία, γεγονός που επιφέρει την οικονομική καταστροφή των παραγωγών και των οικογενειών τους και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που επέλεξαν να παραμείνουν στον τόπο μας και να επενδύσουν στην γεωργία.

Επειδή και ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της αλλαγής του Κανονισμού προς την κατεύθυνση αυτή, η κ. Τζάκρη ζητά με την ερώτησή της να συμβάλει έμπρακτα στην επίλυση του προβλήματος και να μπορούν οι παραγωγοί να αποζημιώνονται για την απώλεια του εισοδήματός τους από την αιτία αυτή.-


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, οι δύσκολες και ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κατά το στάδιο της καρπόδεσης των οπωροφόρων, όπως των βερίκοκων, των κερασιών, των αχλαδιών κ.λπ., λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών δεν επέτρεψαν να γίνει καρπόδεση των προϊόντων αυτών, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή, γεγονός που επιφέρει την οικονομική καταστροφή των παραγωγών και των οικογενειών τους, ειδικότερα των νέων ανθρώπων που επέλεξαν να παραμείνουν στον τόπο μας και να επενδύσουν στην γεωργία.
Βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως ισχύει σήμερα, όλοι αυτοί οι παραγωγοί που έχουν υποστεί αυτή την σημαντική ζημιά στην παραγωγή τους δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Επειδή και εσείς έχετε ταχθεί σθεναρά υπέρ της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται και οι ζημιές από μειωμένη παραγωγή στις δενδροκαλλιέργειες εν γένει λόγω της ακαρπίας, ώστε να αντιμετωπιστεί και το ειδικότερο πρόβλημα που εμφανίζεται και φέτος στην παραγωγή των κερασιών, βερίκοκων, αχλαδιών κ.λπ., αλλά και να δοθεί οριστική λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα των ακαρπιών που ταλανίζει κάθε χρόνο τους παραγωγούς και να μπορούν αυτοί να αποζημιώνονται για την απώλεια του εισοδήματός τους.
Επειδή όπως γνωρίζετε οι δενδροκαλλιεργητές καταβάλουν τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς να καλύπτονται από όλους τους κινδύνους και δη από την ακαρπία και χωρίς να αποζημιώνονται για την απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματός τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα των ακαρπιών στις δενδροκαλλιέργειες και να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για την απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματός τους από την αιτία αυτή;».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *