Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τι θα ισχύσει στη φορολογία σπουδαστών και ασκούμενων δικηγόρων

Χρήσιμες διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των ασκούμενων δικηγόρων αλλά και των σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων που είχε δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε χρήσιμες κατευθύνσεις τόσο για τη φορολόγηση των παραπάνω κλάδων.


Οι ασκούμενοι δικηγόροι 

Αναφορικά με τους ασκούμενους δικηγόρους η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ξεκαθάρισε πως οι παρεχόμενες από τους αυτούς υπηρεσίες προσιδιάζουν με αυτές από εξαρτημένη εργασία και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί. 

Όπως ξεκαθάρισε οι ασκούμενοι δικηγόροι, καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, την οποία πραγματοποιούν σε δικηγορικά γραφεία ή σε άλλους δικηγόρους ή σε νομικά τμήματα επιχειρήσεων ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Οργανισμούς και γενικά σε νομικά τμήματα των δημοσίων υπηρεσιών, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανωτέρω, οι οποίοι ορίζουν τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών τους. Ακόμη, οι ασκούμενοι δικηγόροι λαμβάνουν κατά το διάστημα της άσκησής τους αμοιβή, η οποία τους χορηγείται περιοδικά (συνήθως κάθε μήνα) για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Έτσι, οι αμοιβές που λαμβάνουν οι ασκούμενοι δικηγόροι φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων. 

Οι σπουδαστές 

Αλλά και για τους σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αναφέρει πως θα πρέπει να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων. Αυτό διότι έχουν ανάλογη εργασιακή σχέση και περιοδικότητα ως προς την καταβολή της αμοιβής τους με εκείνη των ασκούμενων δικηγόρων. Σημειώνεται πως πρόκειται κυρίως για σπουδαστές των Τ.Ε.Ι., που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση στο επάγγελμα είτε σε υπηρεσίες του Δημοσίου είτε σε επιχειρήσεις και οι οποίοι τελούν επίσης υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων όπου απασχολούνται.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *