Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών

Τον χάρτη των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας σχεδιάζει για πρώτη φορά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στοχεύοντας αφενός μεν στην καταγραφή και οριοθέτηση των χιλιάδων συλλόγων
και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αιμοδοσίας, αφετέρου στη διαμόρφωση στοχευμένης πολιτικής για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών που υπάρχουν ανά την επικράτεια και αναπτύσσουν ουσιαστική δράση στην αιμοδοσία αγγίζει τις 3.000 –αριθμός που θεωρείται μεγάλος, πλην όμως ουδέποτε αξιοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο ώστε να υπάρχουν και τα ανάλογα οφέλη για το σύστημα υγείας και τις ανάγκες κάλυψης σε αίμα.

«Η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ) αποτελεί σημαντικό έργο για τη δρομολόγηση του οποίου είμαστε πολύ περήφανοι. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εγγραφής των συλλόγων στο σύστημα προκειμένου να ορίσουν έναν διαχειριστή για το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του έργου. Κάθε διαχειριστής θα έχει τη δυνατότητα να τηρεί στο σύστημα επικαιροποιημένες τις πληροφορίες του κάθε συλλόγου και να διαχειρίζεται τα εργαλεία του συστήματος που θα δημιουργηθούν» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Λεωνίδας Ανωμερίτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), οι ανάγκες σε αίμα στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 650.000 μονάδες ετησίως. Λιγότερο όμως από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες.

Περίπου οι μισές (300.000 μονάδες) προέρχονται από τους λεγόμενους δότες αναπλήρωσης, δηλαδή συγγενείς ασθενών ενώ περίπου 25.000 μονάδες εισάγονται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος. Άλλες τόσες ωστόσο εκτιμάται ότι καταστρέφονται εξ αιτίας της κακής οργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας.

Με τον σχεδιασμό του Μητρώου Αιμοδοτών χαράσσεται ουσιαστικά για πρώτη φορά σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, το Κέντρο αποκτά ένα πολύτιμο εργαλείο καθώς η εικόνα του Συλλόγων θα επιτρέψει την άσκηση στοχευμένης πολιτικής, με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής, ομάδων ασθενών, ατόμων που χρειάζονται συγκεκριμένη ομάδα αίματος κοκ.

Εκτιμάται ότι το Μητρώο θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.


protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *