Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η Μαρία Ζαχαράκη μιλά αποκλειστικά στο ialmopia.gr!

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ialmopia.gr η Μαρία Ζαχαράκη από την περιοχή μας, συγγραφέας του βιβλίου "ΝΟΜΟΣ".


Δύο λόγια για την Μαρία Ζαχαράκη

Αποφοίτησε από το τμήμα νηπιαγωγών του ΔΠΘ και εργάζεται σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Θεωρεί το νηπιαγωγείο δεύτερο σπίτι της και τους μαθητές της παιδιά της. Επιπλέον είναι το καλύτερο κοινό, ακούνε τα παραμύθια της μαγεμένοι..!



Επιμέλεια - Συνέντευξη: Τάσος Καλαϊτζής




- Σε γνωρίσαμε στην παρουσίαση του βιβλίου σου στο βιβλιοπωλείο "Συμβολή". Τι σήμαινε για σένα αυτή η μέρα;


Αρχικά, σήμαινε πολύ άγχος... Στο τέλος όμως πολύ συγκίνηση, χαρά και ένα ερώτημα: Μήπως ν’ αλλάξω επάγγελμα;
 
 
- Πώς άρχισες να γράφεις; Έγραφες από μικρή ή ήταν κάτι που το ένιωσες καθώς μεγάλωνες;


Από μικρή μου άρεσε να παρατηρώ ανθρώπους, γεγονότα, καταστάσεις και να πλέκω γύρω τους ιστορίες, να δημιουργώ φανταστικούς ήρωες ή ν’ αλλάζω τους ρόλους των ανθρώπων κατά τις διαθέσεις μου. Αρχικά όλα γίνονταν μέσα στο μυαλό μου αλλά με το πέρασμα του χρόνου- καθώς οι ιστορίες μου γίνονταν ολοένα και πιο πολύπλοκες και οι χαρακτήρες μου πιο πολύπλευροι και πολυπράγμονες- άρχισα να τις περνάω στο χαρτί. Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν έγραφα για διασκέδαση και για τον εαυτό μου.


- Ποιο/α είναι τα αγαπημένα σου βιβλία;


Δίχως δεύτερη σκέψη αγαπώ την ιστορία του Χίθκλιφ–και τον ίδιο τον Χίθκλιφ-από τ’ Ανεμοδαρμένα ύψη της Έμιλι Μπροντέ , τρελαίνομαι για το μυστήριο στο Εκκρεμές του Φουκώ του Ουμπέρτο Έκο και λατρεύω τον Τροπικό του Αιγόκερω του Χένρι Μίλερ.
 
 
- Ο κόσμος αγαπάει να διαβάζει, είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι, καθώς το χαρτί δείχνει να αντέχει στο χρόνο! Τι μήνυμα θα έστελνες εσύ;

Όσοι δεν διαβάζουν ζουν μια ζωή ενώ αυτοί που διαβάζουν ζουν πολλές ζωές ή κατά το μια εικόνα χίλιες λέξεις, ένα βιβλίο χίλιες ζωές.
 
 
 

- Χαρτί και στυλό. Ποια είναι η σχέση σου μαζί τους;


Με μια λέξη, παθιασμένη!


- Περιέγραψέ μας με λίγα λόγια το βιβλίο σου...


Τα σκοτεινά σημεία και οι διφορούμενες ερμηνείες της Βίβλου, ο δογματισμός της θρησκείας, η αρχή του κόσμου και η αυγή του ανθρώπου, όλα αυτά μπλέκονται γύρω από έναν απαγορευμένο έρωτα, μια συνωμοσία, μια διαφορετική εκδοχή του προπατορικού αμαρτήματος και των ρόλων των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό. Ένα βροχερό, παθιασμένο ταξίδι από τη Φλωρεντία στην Οξφόρδη κι από εκεί στην Ουαλία και την Πράγα. Ένα ταξίδι στον έρωτα και τη ζωή, στη μυθολογία και την ιστορία, στον ορθολογισμό, στη φιλοσοφία, στη θρησκεία.
 
 
- Ποιος είναι ο τελικός κριτής της δουλειάς σας; Ο εαυτός σου; και τι αρέσει σε εσένα ή το αναγνωστικό κοινό;


Όπως ήδη ανέφερα, από χρόνια, πριν αποκτήσω ακόμη αναγνώστες, γράφω για εμένα, για προσωπική διασκέδαση κυρίως, οπότε είτε πρόκειται για την ιστορία, τις ιδέες ή τους ήρωες και τις πράξεις τους όλα εξαρτώνται από τη διάθεσή μου και το τι θέλω να διαβάσω εγώ ως «πρώτος αναγνώστης» του έργου μου. Υποθέτω ότι το αναγνωστικό κοινό μου έχει τις ίδιες προτιμήσεις μ’ εμένα.


- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τις μέχρι τώρα συναντήσεις με το κοινό;


Ανατρεπτικές! Οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις των ανθρώπων για την ιδέα, τους ήρωες και τα ερωτήματα στα οποία καλούνται ν’ απαντήσουν μέσα από τις σελίδες του «Νόμου», μ’ έκαναν να αναρωτηθώ γιατί τόσα χρόνια δε μοιράστηκα τις ιστορίες μου και επίσης να σκεφτώ ότι μπορώ να πω ωραία παραμύθια και εκτός νηπιαγωγείου. Μάλλον τα παραμύθια αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.



*Το ialmopia.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Ζαχαράκη για τη συνέντευξη και της εύχεται τα καλύτερα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *