Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

20 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. για τους ροδακινοπαραγωγούς

Ακόμα και να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ η αποζημίωση για τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς από την Κομισιόν που θα διαθέσει το 10% των αποθεμάτων.

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες για να εξετάσει τις επιλογές αποζημίωσης των παραγωγών, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και το ευρωπαϊκό ταμείο διαχείρισης κρίσεων.

Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις για τη διάθεση των φρούτων της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές αγορές που βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης από την Κομισιόν.

Με τις Βρυξέλλες να θέλουν να προλάβουν περαιτέρω επιδείνωση στην αγορά από το ρωσικό εμπάργκο, άνοιξαν τον δρόμο για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών, αυξάνοντας σε 10% το ποσοστό της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών, η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή και καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης.

Με το μέτρο αυτό ωφελούνται όχι μόνο οργανώσεις παραγωγών αλλά και μεμονωμένοι αγρότες. Με την ελληνική παραγωγή να ανέρχεται σε 700.000 τόνους οι αδιάθετες ποσότητες που μπορούν να διανεμηθούν σε ευπαθείς ομάδες με καταβολή του 50% της τιμής ανέρχονται σε 70.000 τόνους.

Ήδη στην παρούσα φάση στους Νόμους Ημαθίας και Πέλλας οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων ξεπερνούν τους 9.000 τόνους. Εάν το 50% της τιμής απόσυρσης -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- οριστεί στα επίπεδα των 27-30 λεπτών ανά κιλό, οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί θα ενισχυθούν με ένα σημαντικό ποσό που θα κινείται κοντά στα επίπεδα ή και που θα ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πάρθηκε η απόφαση για άμεσα καταγραφή όλων των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο στον τομέα της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ποσοτήτων σε επτά νομούς της χώρας: Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Η καταγραφή περιλαμβάνει:

Σύνολο αναμενόμενης παραγωγής.

Ηρτημένη/ασυγκόμιστη παραγωγή.

Παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία (πρώτη ύλη και συσκευασμένο προϊόν).

Ποσότητες από επιστροφές.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με επείγον έγγραφο του υπουργείου, θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι σήμερα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η ΕΕ για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Πέραν της Ελλάδος αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο ζητούν χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Παρά τις μέχρι τώρα επιφυλάξεις της Κομισιόν για άμεσες αποζημιώσεις, αρκετές είναι οι χώρες που πιέζουν να καταβληθούν αποζημιώσεις από το ειδικό ταμείο διαχείρισης κρίσεων που δημιουργήθηκε το 2013 για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αποζημιώσεις όμως ζητούν και οι Έλληνες μεταφορείς. Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η δυσμενής εξέλιξη με το ρωσικό εμπάργκο αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στον κλάδο, που έρχεται να προστεθεί στη δραματική συρρίκνωση του μεταφορικού έργου λόγω της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν και στους Ελληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα.


Απειλή φόρου στις αποζημιώσεις

«Χέρι» απειλεί να βάλει η εφορία στις όποιες αποζημιώσεις δοθούν στους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία οποιασδήποτε μορφής ενισχύσεις, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις προς τους αγρότες συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων στο Δημόσιο.

Χθες πάντως, αγρότες, εξαγωγείς, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης συνεδρίασαν εκ νέου στο Επιμελητήριο Βέροιας και ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο θα αποστείλουν στα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με αυτό, ζητείται να καταγραφούν και να αποζημιωθούν τα προϊόντα που λόγω του εμπάργκο επιστρέφουν ή ακυρώνονται οι παραγγελίες και μένουν αδιάθετα, καθώς δεν βρίσκονται νέες αγορές. Επιπλέον, ζητείται να επιδοτηθούν τα προϊόντα τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις διακίνησης και μεταποίησης ροδάκινου, να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια σε μεταφορείς, αλλά και σε εποχικούς εργαζόμενους στον τομέα της συγκομιδής.


Ζημιές

«Η επιβολή του εμπάργκο προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα του ροδάκινου, τον οποίο πλήττει στη μέση της συγκομιδής και της εμπορικής του περιόδου. Εναν τομέα που ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι είχε κύριο προσανατολισμό τη ρωσική αγορά, στην οποία επενδύσαμε εκατομμύρια ευρώ προσαρμόζοντας σε αυτή τον παραγωγικό και εμπορικό μας μηχανισμό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί με επείγον έγγραφό του τις περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εφτά νομών να καταγράψουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι και να στείλουν στην κεντρική υπηρεσία το σύνολο της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής, την ποσότητα που βρίσκεται ακόμη στα δέντρα, την παραγωγή που είναι στα ψυγεία και την ποσότητα που επέστρεψε.


Πηγή: Έθνος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *