Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Τα τρία σημεία του σπιτιού που είναι γεμάτα βακτήρια

Στα πιο απρόσμενα σημεία του σπιτιού μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια και ιοί. Δείτε τα τρια σημεία που γίνονται εστίες μικροβίων και πως μπορείτε να προσταευτείτε:

Ο νεροχύτης της κουζίνας

Σωματίδια από υπολείμματα τροφών στα πιάτα αφήνονται να "μουλιάσουν" ή να ξεπλυθούν στο νιπτήρα πριν μπουν στο πλυντήριο πιάτων ή πριν καθαριστούν με το χέρι και αυτό μπορεί να γίνει πεδίο ανάπτυξης βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων του E. coli και της σαλμονέλας. Μπορούν να κολλήσουν στα χέρια σας και από εκεί να εξαπλωθούν σε πολλά σημεία στο σπίτι ή και σε άλλα τρόφιμα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μέτρα για την απολύμανση της λεκάνης της τουαλέτας τους, λίγοι κάνουν το ίδιο για το νιπτήρα της κουζίνας τους και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
Για να περιορίσετε τον κίνδυνο, μπορείτε μία φορά την ημέρα να απολυμαίνετε το νιπτήρα με νερό και χλωρίνη και να αφήνετε το μείγμα να περάσει από τους σωλήνες. Επίσης, μην ξεχνάτε να βγάζετε την τάπα αποστράγγισης στο στόμιο του νιπτήρα και να το καθαρίζετε ξεχωριστά.


Η οδοντόβουρτσα

Είναι ένα αντικείμενο που τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα το βάζετε στο στόμα σας, αλλά συνήθως τις υπόλοιπες ώρες το αφήνετε εκτεθειμένο και γεμάτο υγρασία μέσα στο μπάνιο που είναι ένα σκιερό -κατά κανόνα- μέρος. Ο συνδυασμός υγρασίας, σκιάς και -ακόμα χειρότερα- αυξημένης θερμοκρασίας (όπως γίνεται μετά από ένα ζεστό ντους και υδρατμούς στο δωμάτιο) είναι ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων.
Προσπαθήστε να στεγνώνετε την οδοντόβουρτσά σας μετά την χρήση με μια καθαρή πετσέτα και να μην την αφήνετε συνεχώς στην σκιά. Επίσης, βάλτε στο πρόγραμμά σας την τακτική αλλαγή της οδοντόβουρτσας ή τουλάχιστον της κεφαλής της.

Η αλατιέρα

Ακούγεται απίθανο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία βακτηρίων μπορεί να είναι το δοχείο του αλατιού και του πιπεριού που έχουμ συνήθως επάνω στο τραπέζι την ώρα που τρώμε. Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Virginia στις ΗΠΑ έδειξε ότι σε δείγμα 30 σπιτιών, ατόμων που είχαν συμπτώματα κρυολογήματος, ΟΛΑ τα δείγματα από τις αλατιέρες είχαν βακτήρια που συνδέονται με το κοινό κρυολόγημα.
Όταν καθαρίζετε το τραπέζι μετά το τέλος του γεύματος, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και τα δοχεία του αλατιού και του πιπεριού. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, ωστόσο, για να αποφύγετε την συσσώρευση βακτηρίων σε αυτές τις επιφάνειες, είναι να τις χειρίζεστε πάντα με καθαρά χέρια. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού καθίσετε στο τραπέζι να φάτε.


onmed.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *