Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ανυπόφορη η κατάσταση με τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία

Παρά τους συστηματικούς ψεκασμούς από έδαφος και αέρα, οι πληθυσμοί των κουνουπιών αυξήθηκαν ραγδαία, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των σταθερά υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, παρήγορο είναι το γεγονός ότι οι μετρήσεις δείχνουν χαμηλά επίπεδα κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

Μεγάλο πλήγμα από την αύξηση των κουνουπιών δέχονται στη Θεσσαλονίκη οι τουριστικές περιοχές στον δήμο Θερμαϊκού και Βόλβης, λόγω των υγροτοπικών συστημάτων, αλλά και οι περιοχές όπου αναπτύσσονται ορυζώνες, όπως η Χαλάστρα, τα Κύμινα και η Χαλκηδόνα. Τις τελευταίες μάλιστα η όχληση των κατοίκων ήδη χτυπά κόκκινο, καθώς οι ψεκασμοί από αέρος πέριξ των ορυζώνων σταμάτησαν, όπως κάθε χρόνο, 79 μέρες πριν από τη συγκομιδή του ρυζιού.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η όχληση από τα κουνούπια ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το ίδιο διάστημα των προηγούμενων ετών. Ωστόσο φέτος, όπως αναφέρουν, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και σήμερα σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των πληθυσμών των εντόμων, εξαιτίας του εν γένει άστατου καιρού, των ισχυρών βροχοπτώσεων και των σταθερά υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. «Για πάνω από 12 μέρες είχαμε πολλές βροχοπτώσεις, που έφτασαν τα 100 με 110 χλστ. νερού ανά 24ωρο, όταν άλλες χρονιές έφταναν τα 700 χλστ. ετησίως. Η σημαντική αύξηση του νερού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κουνουπιών, ακόμα και σε περιοχές που δεν διαθέτουν υγροτοπικά συστήματα», τόνισε ο δρ Βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος. Ο ίδιος επισημαίνει πάντως ότι η όχληση αρχίζει να μειώνεται και σε λίγες μέρες θα έχει περιοριστεί σημαντικά, τουλάχιστον σε περιοχές που δεν βρίσκονται πέριξ των ορυζώνων. «Η όχληση είναι διαφορετική σε κάθε περιοχή λόγω των συστημάτων που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον, αλλά σε λίγες μέρες θα σταματήσει», σημείωσε ο κ. Μουρελάτος.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ

Ο άστατος καιρός μπορεί να ευνόησε την αναπαραγωγή των κουνουπιών, ωστόσο δεν φαίνεται να ευνόησε την ανάπτυξη του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως συνέβαινε την ίδια περίοδο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως εξήγησε ο κ. Μουρελάτος, οι μετρήσεις που γίνονται καθημερινά σε ζώα-δείκτες δείχνουν πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ σε όλη τη χώρα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα κρούσμα. «Φέτος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού, τα οποία είναι συγκεκριμένα στο 2,5%, έναντι του 10% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το δίκτυο παρακολούθησης έχει στηθεί σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία πέριξ των ορυζώνων και άλλων υγροτοπικών συστημάτων, αλλά και γύρω από το φυσικό περιβάλλον 450 χωριών της περιφέρειας. Περιλαμβάνει παγίδες συλλογής ακμαίων κουνουπιών (συλλέγονται για λογαριασμό της περιφέρειας και του ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οποία, αφού αναλυθούν σε εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής, δίνουν μια πρώτη αλλά σαφή εκτίμηση για τους πληθυσμούς και τα είδη των κουνουπιών που προκαλούν όχληση ή που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, όπως είπε, γίνονται αιμοληψίες και από οικόσιτα κοτόπουλα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μολύνθηκαν από τον ιό.

Την ίδια ώρα πάντως, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς εκτός από την αφόρητη όχληση που προκαλούν εγκυμονούν τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας, Γιώργο Γιουφτσίδη, οι ψεκασμοί, που φέτος άρχισαν εγκαίρως, είχαν αποτέλεσμα, καθώς -όπως είπε- η όχληση ήταν η μικρότερη των τελευταίων χρόνων, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. «Παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα σε ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστεί έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Γιουφτσίδης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι εκτός από τις περιοχές πέριξ των ορυζώνων, οι ψεκασμοί από έδαφος και αέρα συνεχίζονται σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης και στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο στο αστικό περιβάλλον (100 οικισμοί) όσο και στο περιαστικό (450 οικισμοί), σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΕΚΑΣΜΩΝ Κάλυψη σε 780.000 στρέμματα

Το φετινό πρόγραμμα, που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άρχισε σχεδόν στην ώρα του, συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου, από αέρος. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, οι ψεκασμοί από αέρος άρχισαν ταυτόχρονα στις Σέρρες, την Πιερία και την Ημαθία, όπου αναπτύσσονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις ορυζώνων. Το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών θα καλύψει συνολικά 780.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, έναντι των 650.000 στρεμμάτων που καλύφθηκαν το 2013.

Ο Δήμος Πέλλας την προηγούμενη εβδομάδα, ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 2.273,04€ για προμήθεια σκευασμάτων για τις ανάγκες του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών 2014 Δ.Πέλλας, όπου το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το προσωπικό της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας- Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου. Οι ψεκασμοί εκτελούνται σε ολόκληρο τον αστικό ιστό του Δήμου, αν και δε φαίνεται να είναι ιδαίτερα αποτελεσματικοί. Αν δεν γίνουν αεροψεκασμοί εγκαίρως, τα αποτελέσματα θα είναι ίδια κάθε χρόνο και χειρότερα και είμαστε τυχεροί που φέτος, προς το παρόν, δεν υπήρξαν κρούσματα του ιού.


logospellas.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *