Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Αφιέρωμα: Σαν σήμερα πριν 23 χρόνια, ο Magic Johnson σόκαρε τον κόσμο αποκαλύπτοντας πως είναι φορέας του ιού HIV

Salt Lake City, 24 Οκτωβρίου 1991. Οι Lakers ετοιμάζονται για έναν από τους τελευταίους φιλικούς αγώνες πριν το ξεκίνημα της σεζόν 1991/92, με αντιπάλους τους Utah jazz. Ο Magic Johnson κάθεται στο δωμάτιό του, όταν ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη πλευρά της γραμμής είναι ο γιατρός των Lakers, Michael Mellman, ο οποίος λέει στον σταρ της ομάδας: "Earvin πρέπει να επιστρέψεις πίσω για να μιλήσουμε". Ο Johnson απάντησε μέσα στην άγνοια κάτι σαν… "μα έχω ένα παιχνίδι να παίξω", για να ακούσει σε τόνο που δεν σήκωνε αμφισβήτηση πως "ΠΡΕΠΕΙ να γυρίσεις πίσω". Εκείνη τη στιγμή ο Magic δεν το ήξερε, αλλά η ζωή του θα άλλαζε για πάντα.



Την επόμενη μέρα ο πλέι-μέικερ των Lakers θα άκουγε τα χειρότερα νέα που μπορούσε να ακούσει κάποιος: Είχε προσβληθεί από τον ιό του HIV που προκαλεί το AIDS. Δεν ήθελε να το πιστέψει. Ζήτησε να γίνει και δεύτερη εξέταση. Το τεστ βγήκε πάλι θετικό. Ο Johnson όμως ακόμα αρνούταν να το πιστέψει. Πριν από 20 χρόνια τα πράγματα ήταν αλλιώς. Υπήρχε άγνοια. Πολλοί πίστευαν ότι μόνο οι Gay μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό του AIDS.



Ο Johnson ωστόσο είχε άλλον ένα λόγο να ανησυχεί. Η γυναίκα του ήταν έγκυος. Αν την είχε κολλήσει; Αν το παιδί του είχε AIDS; Αμέσως υποβλήθηκε σε εξετάσεις και η γυναίκα του, οι οποίες ευτυχώς ήταν αρνητικές. Ο Θρύλος των Lakers όμως ακόμα δεν είχε πιστέψει ότι ήταν άρρωστος, ζητώντας και τρίτη εξέταση. Τα αποτελέσματα θα έβγαιναν στις 5 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε οι Lakers υποστήριζαν πως ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας είχε γρίπη και ότι σύντομα θα επέστρεφε στη δράση, χάνοντας μόνο τους τρεις πρώτους αγώνες της σεζόν. Όταν βγήκε και το τρίτο τεστ θετικό, ο Johnson ήξερε τι έπρεπε να κάνει.



''Θα πεθάνει;''

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο άνθρωπος που έφερε τη μαγεία στο ΝΒΑ αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να ανακοινώσει τα άσχημα μαντάτα. Θα ξεκινούσε με τους ανθρώπους που τον συνόδεψαν στην πορεία του. Τον αιώνιο "εχθρό" του μέσα στο γήπεδο, αλλά φίλο του έξω από αυτό, Larry Bird, τον προπονητή που λάτρευε, Pat Riley και, τέλος, άλλους δύο φίλους του, τον Michael Jordan και τον Isiah Thomas. Θα έλεγε πρώτα σε αυτούς τα νέα και μία μέρα αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου, θα τα ανακοίνωνε στον κόσμο. Δεν θα γινόντουσαν όμως έτσι τα πράγματα. Το ίδιο πρωί, ένας δημοσιογράφος επικοινώνησε με το γραφείο τύπου των Lakers, λέγοντάς τους ότι κυκλοφορεί έντονα η φήμη πως ο Magic έπασχε από τον ιό του AIDS, ζητώντας την επίσημη θέση της ομάδας. Ο Υπεύθυνος Τύπου των Lakers, John Black, του ζήτησε να περιμένει μία ώρα πριν γράψει κάτι. Λίγο αργότερα, οι Lakers ανακοίνωσαν πως ο σταρ τους θα παραχωρούσε συνέντευξη τύπου.



Στο μεταξύ, έχοντας πλέον πέντε ώρες αντί για μία ημέρα για να προετοιμαστεί να πει τα νέα στον κόσμο, ο Johnson κατάλαβε ότι δεν είχε χρόνο να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που ήθελε, αναθέτοντας αυτή τη δουλειά στον μάνατζέρ του, Lon Rosen. Ο Rosen ακολούθησε τις οδηγίες του πελάτη του, επικοινωνώντας με τον καθένα ξεχωριστά. Ξεκίνησε με τον - τότε τεχνικό των Knicks - Pat Riley, που ετοιμαζόταν για έναν αγώνα με τους Magic. Στο άκουσμα των νέων ο θρυλικός προπονητής λύγισε, λέγοντας ότι δεν θα καθίσει στον πάγκο των Knicks σε αυτό το παιχνίδι. Ο Rosen τον πίεσε να μην προβεί σε αυτή την πράξη επειδή "θα σπάσει η καρδιά του Magic αν το κάνεις". Αντ’ αυτού ο Riley θα καθυστερούσε την έναρξη του αγώνα διαβάζοντας μία προσευχή σε ένα κατάμεστο "Madison Square Garden". Σειρά πήραν πλέον οι επόμενοι στη λίστα.



Ο Thomas βρισκόταν σε έναν αυτοκινητόδρομο όταν χτύπησε το τηλέφωνό του και έλαβε τα άσχημα νέα. Πήγε στην άκρη του δρόμου, πάρκαρε και έκλαιγε σαν μικρό παιδί. Ο Bird το πήρε πιο ψύχραιμα, απαιτώντας να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Magic. Το αίτημά του έγινε δεκτό, με τον Magic να απαντάει στο τηλέφωνο σαν να μην έγινε τίποτα. Για το τέλος έμεινε ο Jordan, ο οποίος είχε προπόνηση με τους Bulls. Ο Rosen είπε στον υπεύθυνο τύπου των "Ταύρων" ότι έπρεπε να μιλήσει στον Jordan. Όταν αυτός του απάντησε πως ο "Αέρινος" έκανε προπόνηση, ο Rosen του είπε πως "πίστεψέ με, πρέπει να μου τον δώσεις στο τηλέφωνο τώρα". Και κάπως έτσι έμαθε τα νέα ο Jordan, ο οποίος, όπως όλος ο κόσμος μερικές ώρες αργότερα, έκανε μόνο μία ερώτηση, την πρώτη που του ήρθε στο μυαλό: "Θα πεθάνει";


''Όχι δάκρυα''

Σε μία κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα, ο σταρ των Lakers μπήκε μέσα συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον Κομισάριο του ΝΒΑ, David Stern, τον Kareem Abdul-Jabbar, τον Jerry West και τον γιατρό της ομάδας, Michael Mellman. Ήδη είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες φήμες ότι δεν ήταν καλά στην υγεία του. Μερικοί πιο τολμηροί υποστήριζαν ότι θα χάσει όλη τη σεζόν. Κάποιοι ανάμεσα στο κοινό όμως ήξεραν ήδη τι συμβαίνει.



Ο Magic ετοιμάστηκε για την ανακοίνωση και ήταν όσο πιο ξεκάθαρος μπορούσε: "Εξαιτίας του ιού HIV που προσβλήθηκα θα πρέπει να ανακοινώσω την απόσυρσή μου από την ενεργό δράση σήμερα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω AIDS, αλλά τον ιό HIV. Η γυναίκα μου είναι καλά. Σκοπεύω να ζήσω για πολύ καιρό, να σας ενοχλώ και να συνεχίσω με τη ζωή μου. Σίγουρα πλέον χωρίς την πίεση του πρωταθλητισμού θα μπορέσω να απολαύσω άλλες χαρές της ζωής. Θα μου λείψει το παιχνίδι, αλλά σκοπεύω να γίνω ομιλητής για τον ιό HIV για να πω σε όλα τα νεαρά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνεις ασφαλές σεξ. Νομίζεις ότι δεν θα σου συμβεί, αλλά συνέβη σε εμένα και θα το αντιμετωπίσω".



Στο ακροατήριο υπήρξε αρχικά σιωπή. Πολλοί έβαλαν τα κλάματα. Όχι όμως ο Johnson, ο οποίος δήλωσε με το κλασικό του χαμόγελο πως "κάνω ότι κάνει κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, δεν έχω κανένα πρόβλημα". Και μετά εμφανίστηκε έτοιμος για τις δεκάδες ερωτήσεις που θα του γίνονταν. Συνέχισε στον ίδιο τόνο σε κάθε ερώτηση, λέγοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια: "Δεν φοβάμαι. Το βλέπω σαν άλλη μία πρόκληση στη ζωή μου. Βρίσκομαι με την πλάτη στον τοίχο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δω την θετική πλευρά. Πάντα αυτό έκανα. Και για αυτό είμαι εδώ και σας μιλάω. Γιατί θέλω να ενημερώσω τον κόσμο, όλο τον κόσμο, πόσο σημαντικό είναι να κάνουν εξετάσεις. Εγώ θα συνεχίσω, θα το νικήσω και θα περάσω καλά".



Και κάπως έτσι, ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια στην ιστορία του ΝΒΑ φάνηκε να κλείνει. Ο Magic βέβαια δεν μπορούσε να μείνει μακριά από τα παρκέ. Και ο κόσμος δεν μπορούσε να τον ξεχάσει, ψηφίζοντάς τον κανονικά για να πάρει μέρος στο All Star Game του 1992, όπου και αναδείχτηκε MVP! Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για αυτόν στην αρχή.



Πριν από 20 χρόνια η πληροφόρηση που υπήρχε γύρω από το AIDS ήταν ελάχιστη. Πολλοί πίστευαν ότι ο Johnson δεν θα ζούσε περισσότερα από 2-3 χρόνια. Ο Θρύλος των Lakers βρέθηκε απολογούμενος, αντιμετωπίστηκε σαν... λεπρός, ενώ υπήρξαν μέχρι και φήμες που υποστήριζαν ότι είναι gay. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί δεν ήθελαν καν να τον ακουμπάνε, φοβούμενοι μήπως κολλήσουν. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο Rony Seikaly, ο οποίος βρισκόταν στο Los Angeles λόγω τραυματισμού και ζήτησε να παίζει μονό μαζί με τον Magic προκειμένου να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.



Ο Johnson παρόλα αυτά προσπάθησε να επιστρέψει στην δράση την σεζόν 1992/93 – και ενώ είχε πάρει πρώτα μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 – ωστόσο πολλοί παίκτες, με πρώτο τον Karl Malone, δήλωσαν πως φοβούνται να βρεθούν στον ίδιο χώρο μαζί του, εκφράζοντας μία απορία: «Και αν δεχτεί ένα χτύπημα και ματώσει; Τι θα γίνει;»



Πέντε σεζόν αργότερα, ωστόσο, την σεζόν 1995/96 τα πράγματα είχαν αλλάξει. Πλέον ο κόσμος ήταν ενημερωμένος για το τι συμβαίνει με τον ιό του AIDS, με τον Magic να επιστρέφει στη δράση στις 30 Ιανουαρίου 1996, παίζοντας μέχρι το τέλος της χρονιάς με τους αγαπημένους του Lakers. Και μπορεί να μην θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη του παρελθόντος, ωστόσο αυτό που τον ένοιαζε ήταν ότι απέδειξε σε όλους ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV μπορεί ακόμα να ζήσει κανονικά τη ζωή του. Και αυτό το μήνυμα είχε μεγαλύτερη αξία από τα πέντε πρωταθλήματα που κατέκτησε στην καριέρα του.


NBA Greece

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *