Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επιστολή η οποία αναφέρεται στο αίτημα βελτίωσης των κριτηρίων αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Η επιστολή αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο πριν λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη και τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών.


Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:


«Κ. Υπουργέ,

Αναφορικά με την λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών στην ΠΕ Πέλλας και αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενημερώσαμε την ηγεσία του Υπουργείου για την αναγκαιότητα τροποποίησης των κριτηρίων αναγνώρισης (σχετ. αρ. πρωτ. 15269/07-10-2013 έγγραφο μας). Τα προβλήματα αυτά αποτέλεσαν και το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 03/11/2014 στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε Πέλλας με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε εκ νέου η προώθηση αιτήματος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναπροσαρμογή των κριτηρίων με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Πέλλας και την σημερινή δυναμικότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Πολλοί λόγοι όπως οι απαιτήσεις των Κοινοτικών Κανονισμών και της Εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών, τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών (καύσωνας, βροχοπτώσεις, παγετοί, χαλάζι κλπ) που προκαλούν ακαρπία, καρποπτώσεις, ζημιές και μειωμένη παραγωγή, η πτώση της κατανάλωσης και των τιμών των αγροτικών προϊόντων λόγω της κρίσης που βιώνει η Χώρα μας, οι περιπτώσεις μονοκαλλιέργειας όπως το κεράσι κ.α, καθιστούν τη λειτουργία των οργανώσεων αδύνατη με τα σημερινά κριτήρια αναγνώρισης. 

Η απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων από την τοπική αγροτική οικονομία, απόντων των οργανώσεων παραγωγών και το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες για συγχώνευση των φορέων που έγιναν τόσο από την προηγούμενη όσο και από την σημερινή διοίκηση, κατέληξαν σε αδιέξοδο, αποτελούν σημαντικούς λόγους για την μείωση των κριτηρίων αναγνώρισης αναφορικά με τα μέλη και την αξία της εμπορευθείσας παραγωγής, σύμφωνα και με το επισυναπτόμενο κείμενο των οργανώσεων.

Προτείνοντας για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας την τροποποίηση της αξίας της εμπορευθείσας παραγωγής σε 1,0 εκατ. ευρώ και την τροποποίηση του αριθμού μελών σε 100 μέλη με αναδρομική ισχύ, αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.


Με εκτίμηση,

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *