Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Σε αδιέξοδο οι αρχαιολόγοι - Τα 3 πιθανά σενάρια

Το μυστήριο της Αμφίπολης μεγαλώνει. Το άνοιγμα των 8,4 τ.μ. που βρέθηκε στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου, η μαρμάρινη πόρτα 1,5 τόνου που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του τύμβου, και ο λάκκος, το βάθος του οποίου ξεπερνά το 1,5 μέτρο φουντώνει τα σενάρια για την ύπαρξη τέταρτου θαλάμου και τον ένοικο του τάφου.

Χαρακτηριστικό του παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και προβληματισμού που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, είναι ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Daily Μail με τίτλο: «Έχουν έρθει οι αρχαιολόγοι σε αδιέξοδο; Δεν έχουν βρεθεί ακόμη λείψανα του Μέγα Αλέξανδρου- Ελπίζουν ο τάφος να βρίσκεται κάτω από το έδαφος». Στο άρθρο αναφέρονται τα τρία πιο πιθανά σενάρια:


Σενάριο πρώτο: ο τάφος έχει συληθεί: Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς ο τρίτος θάλαμος είναι και ο τελευταίος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τα όποια ευρήματα βρέθηκαν στα χέρια τυμβωρύχων και δεν υπάρχει καμία άλλη προσδοκία από την ανασκαφή.

Σενάριο δεύτερο: υπάρχει υπόγειος θάλαμος. Κάποιοι ειδικοί ελπίζουν ότι ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται ακόμη πιο βαθιά, σε υπόγειο κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου. Οι αρχαιολόγοι κινούνται προσεκτικά μήπως ανακαλύψουν μία είσοδο για υπόγειο θάλαμο.

Σενάριο τρίτο: το μνημείο να είναι ημιτελές. Υπάρχει η πιθανότητα ο τάφος να έμεινε ημιτελής και να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ.


Tη δική της ενδιαφέρουσα απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει υπόγειος χώρος, δίνει η επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου, λέγοντας πως δεν αποκλείεται το θυρόφυλλο να ευθύνεται για την εικόνα του δαπέδου. 

«Έπεσαν οι πόρτες από πάνω επειδή ήταν 1,5 τόνος το θυρόφυλλο. Έσπασε, βούλιαξε το δάπεδο, το σφραγιστικό που λένε και βρέθηκε παρακάτω μέσα σε ένα όρυγμα. Το όρυγμα αυτό είναι γεμάτο χώμα από τα χώματα που έπεσαν από πάνω. Αν είναι τεχνικά κομμένο όπως είπαν ότι είναι τεχνικά κομμένο και δεν είναι φυσικό όρυγμα, θα δείξει αν είναι κάτι που έγινε για να κρυφτεί κάτι εκεί, αν είναι δηλαδή μια κρύπτη. Αν όμως δεν δείξει τίποτα, ούτε εύρημα, ούτε κρύπτη, τότε θα θεωρήσουμε ότι το όρυγμα είναι μέσα στον φυσικό βράχο, όπως υπάρχουν ορύγματα μέσα σε φυσικό βράχο» λέει χαρακτηριστικά η κ.Ρωμιοπούλου και προσθέτει:

«Όλες οι συλήσεις συνήθως γίνονταν από τις οροφές γιατί εύκολα μπορούσαν να μπουν από εκεί. Εδώ έχουμε άλλο μνημείο με μια ιδιομορφία. Έχει σφίγγες κόρες. Αυτά δεν βρέθηκαν σε άλλο μακεδονικό τάφο. Οι μακεδονικοί τάφοι ήταν κλειστοί, με μαρμάρινες πόρτες. Εδώ τις βρήκαμε πιο μέσα. Τι συνέβαινε έξω να μας δώσουν μια εξήγηση οι ανασκαφείς».

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται η ύπαρξη Μακεδονικού τάφου, στον οποίο υπάρχει υπόγεια κρύπτη και είναι ο Θαλαμωτός τάφος Καλινδοίων. Στην σελίδα υπάρχουν και άλλοι Μακεδονικοί τάφοι με υπόγειες ταφές, όπως ο τάφος Ελαφοχωρίου, που παρουσιάζει ορισμένα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και ο τάφος Μακρίδη Μπέη, που πρόκειται για ένα διθάλαμο μακεδονικό τάφο με ιωνική πρόσοψη.



πηγη: news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *