Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: Οι αγορές όχι μόνο δεν θα μας χειροκροτήσουν, αλλά θα μας επιτεθούν

Την επόμενη εβδομάδα στα ράφια των βιβλιοπωλείων θα τοποθετηθεί ένα βιβλίο με άκρως ελληνικό ενδιαφέρον. Ο τίτλος του είναι ενδεικτικός: «Alexis Tsipras, My Left» (σ.σ.: «Αλέξης Τσίπρας η Αριστερά μου»).

Πρόκειται για ένα βιβλίο (σε μορφή ερώτησης-απάντησης) που συνέγραψε ο Έλληνας ανταποκριτής Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης και στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετείται επί παντός του πολιτικού επιστητού.

Το Business Week εξασφάλισε ένα μικρό μέρος των όσω γράφει το βιβλίο, ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης που αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να τύχει από τις αγορές, άμα τη αναλήψει των πρωθυπουργικών καθηκόντων του. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, φέρεται να λέει: «Ξέρουμε πως οι αγορές προφανώς και δεν θα επευφημήσουν μια αριστερή κυβέρνηση και υπάρχει πιθανότητα αρχικά να δείξουν κάποια επιθετικότητα. Όσο περισσότερο χρειάζεσαι χρήματα, τόσο υψηλότερο είναι το ενδιαφέρον των αγορών».

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει για πολλοστή φορά το παράδειγμα της Γερμανίας όπου μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου της προσφέρθηκε ευνοϊκή διαγραφή χρέους, έτσι ώστε να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Λέει στον Θεόδωρο Ανδρεάδη-Συγγελάκη: «Το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους είναι θεμελιωδώς σημαντικό, ως προς την αντίληψη των αγορών. Αυτό που έγινε το 1953 για τη Γερμανία πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα», ενώ υπόσχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μεγάλο μέρος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους όταν εκλεγεί.

Ένας από τους στόχους που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας ως προς το οικονομικό σκέλος της κυβερνητικής πολιτική του είναι οι ισορροπημένοι προϋπολογισμοί. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η λύση είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για δανεισμό. Σημαντικό σημείο κλειδί στη στρατηγική μας είναι ο στόχος του ισοζυγίου στον προϋπολογισμό. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε από θέση ισχύος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καταφύγουμε στη λιτότητα για να έχουμε ισοζύγιο στον προϋπολογισμό μας». Όσο για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία κοινωνικών δυνάμεων όπου η Αριστερά θα είναι ο κύριος παράγοντας, έτσι ώστε να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην αλλαγή της πολιτικής κατάστασης».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *