Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Νέα συμφωνία: 70% Μνημόνιο και 30% εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Συμβιβαστική λύση θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους εταίρους στο αυριανό Eurogroup. Η λύση αυτή προτείνεται να διαρκέσει για το επόμενο 6μηνο, έως τις 31 Αυγούστου δηλαδή. Η συμφωνία προβλέπει να έχει ρόλο-«κλειδί» το ΔΝΤ, κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι το καλοκαίρι και ανοχή των δανειστών για κάποιες παροχές που έχουν ανακοινωθεί.

Συμφωνία-γέφυρα αντί για Μνημόνιο

Η εξάμηνης διάρκειας συμφωνία-γέφυρα θα παρουσιαστεί στο αυριανό έκτακτο Eurogroup και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε αυτόν τον συμβιβασμό με τους εταίρους από το να ζητήσει μια παράταση για το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να αποκαλέσει τη νέα συμφωνία «Μνημόνιο» αλλά «συμφωνία-γέφυρα».

Ρόλο-κλειδί θα έχει το ΔΝΤ

Στο σχέδιο συμφωνίας θα έχει κεντρικό ρόλο η Τρόικα -δηλαδή και το ΔΝΤ, παρά τα περί του αντιθέτου αρχικώς λεχθέντα από την κυβέρνηση. Ο ακριβής ρόλος της Τρόικα, ο οποίος αναμένεται να αναβαθμιστεί ώστε να μην ξανάρθουν οι τεχνοκράτες επόπτες στην Αθήνα, θα συζητηθεί μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο αυριανό έκτακτο Eurogroup.


Το 70% του Μνημονίου στη νέα συμφωνία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για συμβιβαστική λύση που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους θα περιλαμβάνει 70% από το προηγούμενο Μνημόνιο και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταβολή μέρους τουλάχιστον των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος, ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών (swaps) το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
  • Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας Θανάση Δρίτσα για το αντίθετο.
  • Δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 3% που ίσχυε ως σήμερα. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.


Θα έχει και το 30% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Στα μέτρα που θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους δανειστές θα συμπεριληφθούν και δέκα μεταρρυθμίσεις-«έκπληξη» όπως τις αποκαλούν στην κυβέρνηση και οι οποίες θα συζητηθούν με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα και θα δειπνήσει απόψε με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτή η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, θα περιλαμβάνει δέκα μεταρρυθμίσεις-«έκπληξη» και θα αντικαταστήσει το 30% των «σκληρών» μέτρων του Μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν.


Τι φέρνει ο Γκουρία στην Ελλάδα

Ο Ανχελ Γκουρία έχει ήδη επισκεφθεί πολλές φορές την Αθήνα και έφερνε σειρά προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες παρήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση στον ΟΟΣΑ (έναντι σχετικής αμοιβής) και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, των φαρμακείων, του ωραρίου των καταστημάτων και εκατοντάδες άλλες μικρές και μεγάλες ρυθμίσεις.
Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεχθεί σκληρή κριτική από την τότε αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.Πηγή:iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *