Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή του Δημάρχου Αλμωπίας για την εκμετάλλευση του αναψυκτηρίου των Λουτρών

Διαβάστε παρακάτω την ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Αλμωπίας Δημήτριου Μπίνου, αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης των Λουτρών Λουτρακίου να παραχωρήσει τη λειτουργία του αναψυκτηρίου σε ιδιώτη.


''Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη από τις ομολογουμένως χλιαρές και χωρίς ουσία αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης, είναι η ώρα να ειπωθούν μερικές αλήθειες σχετικά με την απόφασή μας να προβούμε στην εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στα Λουτρά. Όπως πάντα έτσι και τώρα κινητήριος μοχλός σε κάθε μου απόφαση είναι το όφελος των πολλών και το μακροπρόθεσμο κέρδος. Τίποτα δε γίνεται τυχαία. Όλες μας οι ενέργειες αποτελούν κομμάτια ενός σχεδίου που στόχο έχει να φέρει επαγγελματισμό, θετικό αποτέλεσμα και τελικά ανάπτυξη.

Πρώτο μας μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το αναψυκτήριο λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια της μονομετοχικής δημοτικής επιχείρησης στερείται δυστυχώς την πρόσβαση σε επαγγελματικό προσωπικό. Είμαστε αναγκασμένοι από το νόμο να δουλεύουμε κυρίως με δίμηνες συμβάσεις, συνήθως πολιτικές χάρες, ένα προνόμιο πολιτικό το οποίο απεμπολώ για χάρη της ουσίας, ή τετράμηνες μέσω ΑΣΕΠ. Στη λήξη του διμήνου ή τετραμήνου είμαστε υποχρεωμένοι να απολύσουμε τον εργαζόμενο. Και μόνο αυτό το γεγονός στερεί από τους εργαζομένους μας το αναγκαίο κίνητρο που είναι η παραμονή στην εργασία. Το νομικό καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης μέσα από τα δημόσια οικονομικά δημιουργεί επίσης μια σειρά εγγενών αδυναμιών στα θέματα του προσωπικού , όπως η αδυναμία στην εφαρμογή ενός συστήματος bonus-malus, η αδυναμία ενίσχυσης του αριθμού των εργαζομένων σε συγκεκριμένες μέρες αιχμής, η συχνή αλλαγή προσώπων. Προσθέστε σε όλα αυτά και το κακό management μια και όλοι εμείς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε ως αιρετοί δεν είμαστε ειδικοί σε καταστήματα εστίασης αλλά και δεν μπορούμε να προσλάβουμε ειδικούς λόγω της απαγόρευσης των προλήψεων.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους: Προχειρότητα, αδιαφορία, έλλειψη ζήλου, έλλειψη κινήτρου, με λίγα λόγια κακή ποιότητα υπηρεσιών.

Ο Δήμος πρέπει να έχει κοινωνική στόχευση. Ακόμη και αν πρόκειται για μια δημοτική επιχείρηση, που εξ ορισμού πρέπει να κερδίζει, θα πρέπει να προτάσσει τον κοινωνικό ρόλο έναντι του κέρδους. Με μια και μοναδική εξαίρεση: να μην καταγράφει οικονομικές ζημίες. Η ζημίες φορτώνουν αρνητικά τον προϋπολογισμό και οδηγούν τελικά σε μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Το αναψυκτήριο εδώ και πολλά χρόνια έχει μηδενικά κέρδη και κάποιες φορές ζημία. Προηγούμενες διοικήσεις ανέβαζαν με τεχνητό τρόπο τα κέρδη μη υπολογίζοντας δαπάνες όπως: το ηλεκτρικό ρεύμα, τις καθαρίστριες, τα υλικά καθαριότητας κ.α.

Όπως έχει αποδειχτεί διεθνώς αλλά και στη χώρα μας το δημόσιο δεν είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας. Με βάση το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης όπως έχει σήμερα η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί ουσιαστικά. Είναι ίσως και ο λόγος που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις , παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις τους, που δεν πείθουν κανένα, δεν μπόρεσαν να έχουν καλή ποιότητα υπηρεσιών και κέρδη.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναψυκτήριο περνά σε ιδιωτικά χέρια. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Με δυο σημαντικά προβλήματα. Πρώτον τη δυσκολία στην καταβολή των ενοικίων και δεύτερον την κακή ποιότητα των υπηρεσιών. Έχουμε διδαχτεί από τα λάθη των προηγούμενων. Η νέα διοίκηση με επαγγελματισμό εξασφαλίζει τα συμφέροντα της επιχείρησης, προλαμβάνοντας συμβατικά και με ποινικές ρήτρες όλες τις ενδεχόμενες μελλοντικές δυσλειτουργίες.


Είμαστε στη διοίκηση της επιχείρησης μόλις τέσσερις μήνες.

- Καταφέραμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά τις δαπάνες και να εισπράξουμε οφειλές τριών και τεσσάρων ετών έναντι της επιχείρησης . 
- Καταφέραμε να φτάσουμε την απόσταση της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού στον ένα μήνα από τρεις.
- Να πληρώσουμε τους όρους σύνδεσης του Υδροηλεκτρικού.
- Να προχωρήσουμε τις διαδικασίες νομιμοποίησης κτισμάτων μας.
- Με βάση ένα τυχαίο γεγονός αποκαταστήσαμε με επαγγελματισμό και επιστημονικό τρόπο το πρόβλημα των συνεχών κατολισθήσεων.
- Πιστοποιήσαμε τις πηγές μας ως ιαματικές.
- Μέσα στο μήνα ξεκινάμε τις τρεις μικρές πισίνες δίπλα στο νέο υδροθεραπευτήριο που έμεναν ανεξήγητα ημιτελείς όλα αυτά τα χρόνια.
- Βεβαιώσαμε και πληρώσαμε φόρους και χρέη της επιχείρησης που δε δημιουργήσαμε εμείς . Φόρους που έρχονταν από 2010 και φόρτωσαν την επιχείρηση με δυσβάσταχτες προσαυξήσεις επειδή κάποιοι δεν είχαν το θάρρος να τους βεβαιώσουν.
- Δημιουργήσαμε με πολύ δουλειά και οικονομία ένα μικρό αποθεματικό ώστε να μη κυνηγάμε κάθε μέρα την επόμενη.


Όραμά μας είναι , αφού νοικοκυρέψουμε την επιχείρηση στην πράξη και όχι στα λόγια, να δημιουργήσουμε μια λουτρόπολη Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα πριν την αρχή της εφαρμογής αυτού του στόχου. Εργαζόμαστε καθημερινά με το όραμα αυτό στο μυαλό μας και το βλέμμα μας στο μέλλον.''


Δημήτριος Μπίνος 
Δήμαρχος Αλμωπίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *