Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Οι διάσημοι υιοθετημένοι

Ιστορίες πίσω από πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους Το Χόλιγουντ βρίθει από ζευγάρια που υιοθετούν παιδιά, όχι απαραίτητα γιατί δεν μπορούν να κάνουν δικά τους. Από την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ, μέχρι τη Σάντρα Μπούλοκ και την Κάθριν Χέιγκ το παραδοσιακό αμερικανικό μοντέλο οικογένειας με τη μαμά, τον μπαμπά, τα παιδιά και το κατοικίδιο τείνει προς εξαφάνιση, δίνοντας τη θέση του σε μια πολυπλοκότερη οικογενειακή δομή.

Υπάρχουν όμως και οι διάσημοι που όχι μόνο υιοθετούν, δίνοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε ορφανά, αλλά υπήρξαν και οι ίδιοι υιοθετημένα παιδιά. Κάποιοι από αυτούς επηρεάστηκαν βαθιά από το γεγονός ότι οι βιολογικοί τους γονείς δεν τους κράτησαν κοντά τους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν άφησαν την πραγματικότητα να τους επηρεάσει και «άνθησαν» στη ζωή τους.

Εξάλλου το ταλέντο δεν είναι πάντα υπόθεση γονιδίων!

Τζέιμι Φοξ



Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και μουσικός Τζέιμι Φοξ υιοθετήθηκε από τον παππού και τη γιαγιά του στην τρυφερή ηλικία των 7 μηνών, όταν οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Η αγάπη για τη γιαγιά του είναι μεγάλη καθώς αυτή, όπως έχει υποστηρίξει πολλές φορές, είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή του και του καλλιέργησε την αγάπη του για τη μουσική, τη μάθηση του και τα σπορ. Μπορεί να μη μεγάλωσε με τη βιολογική του μητέρα, αλλά υποστηρίζει σθεναρά την πράξη της υιοθεσίας. «Μπορώ να σας πάω σε περιοχές της Αμερικής όπου θα δείτε παιδιά και οικογένειες σε άσχημη κατάσταση, όπως αυτή που επικρατεί στον Τρίτο Κόσμο, και χρειάζονται βοήθεια. Υπάρχουν πολλά άρρωστα παιδιά, ορφανά που ποτέ δεν έχουν ανοίξει δώρο τα Χριστούγεννα» είχε πει στο περιοδικό People. Ο γνωστός ηθοποιός δεν κράτησε ποτέ κακία στη βιολογική μητέρα του. Γι’ αυτό και την κάλεσε να ζήσουν μαζί στο σπίτι του. «Είναι ωραίο να μένεις με τη μητέρα σου γιατί μαθαίνεις πράγματα που δεν γνώριζες ποτέ για εκείνη όσο μεγάλωνες» είχε πει στους Sunday Times.

Τζον Λένον



Η ζωή του γνωστού «Σκαθαριού» δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς το οικογενειακό του περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα πολυτάραχο. Η μητέρα του Julia (γνωστή ως Judy) εγκαταλείφθηκε από το σύζυγό της Alf, ο οποίος μπάρκαρε όταν γεννήθηκε ο Τζον τον Οκτώβριο του 1940 και δεν επέστρεψε ποτέ. Η θεία του Mimi ήταν αυτή που βοήθησε στην ανατροφή του, προσφέροντάς του ακόμα και σπίτι για να μείνουν μαζί με τη μητέρα του. Όμως όσο πέρναγε ο καιρός η Julia άρχιζε να αναζητά μια διαφορετική ζωή, μακριά από το γιο της, σε μια καθημερινότητά γεμάτη πάρτι και πολύ αλκοόλ. Η έξαλλη ζωή της δεν της άφηνε χρόνο για να φροντίζει τον Τζον και κάπως έτσι η θεία του Mimi και ο θείος του George ανέλαβαν την κηδεμονία του. Το αίσθημα της εγκατάλειψης ήταν διάχυτο στην παιδική ηλικία του Τζον, αφού οι βιολογικοί γονείς του μπαινόβγαιναν στη ζωή του χωρίς ουσιαστικά να νοιάζονται για το παιδί τους.

Νέλσον Μαντέλα



Γεννήθηκε το 1918 σε ένα χωριό της Νότιας Αφρικής με το όνομα Rolihlahla Mandela. Το χωριό Qunu ήταν τόσο μικρό, χωρίς δρόμους, μόνο με μονοπάτια και με τις οικογένειες να ζουν σε καλύβες, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Βαπτίστηκε ως Νέλσον από ένα δάσκαλο και στην ηλικία των 9 ετών έχασε τον πατέρα του Madla Henry Mandela, τοπικό άρχοντα και σύμβουλο της βασιλικής οικογένειας των Thembu από φυματίωση. Η μητέρα του Nongaphi Nosekeni, ανέθεσε τη φροντίδα του στον αντιβασιλέα των Thembu και εξάδελφο του πατέρα του, Jongintaba Dalindyebo και τη σύζυγό του στη Mqhekezweni, που τον υιοθέτησαν. Έκανε πολλά χρόνια να δει τη μητέρα του, αλλά πάντα υποστήριζε ότι ο Jongintaba και η γυναίκα του συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν δικό τους παιδί.

Μέριλιν Μονρόε



Το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε ανάδοχες οικογένειες μιας και η μητέρα της δεν μπορούσε να τη μεγαλώσει. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής σε ορφανοτροφείο και στην ηλικία των 7 ετών επέστρεψε στη μητέρα της, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Η μητέρα της αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα και αποδείχθηκε νομικά ανίκανη να τη μεγαλώσει. Έτσι η Μέριλιν πήρε το δρόμο της επιστροφής για το ορφανοτροφείο και η μητέρα της το δρόμο προς το ψυχιατρείο. Μόλις έγινε 11 ετών πήγε να ζήσει με μία οικογενειακή φίλη, τη Grace McKee, η οποία στη συνέχεια την υιοθέτησε. Αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε έκανε δύσκολη την ανατροφή του παιδιού και έτσι έφτασε η στιγμή που αδυνατούσε να ξοδέψει και το παραμικρό για την ανατροφή της Μέριλιν. Το δίλημμα που της έθεσε ήταν σκληρό: ή παντρεύεσαι ή επιστρέφεις στο ορφανοτροφείο. Η επιλογή αυτονόητη: η 15χρονη τότε κοπέλα παντρεύτηκε τον James Dougherty. Σύμφωνα με τον Dougherty, οι δύο νέοι έζησαν μαζί ευτυχισμένοι ενώ η Μέριλιν, χρόνια αργότερα, θα εκμυστηρευόταν στη δημοσιογράφο Clarice Evans ότι πάντα έβλεπε τον πρώτο της σύζυγο σαν αδερφό της. Η ταραχώδης παιδική ηλικία της μεταφέρθηκε και στην ενήλικη ζωή. Ακολούθησαν άλλοι δύο γάμοι, μπόλικοι εραστές και ένα άδοξο τέλος από υπερβολική κατανάλωση ηρεμιστικών.

Ρίτσαρντ Μπάρτον



O ηθοποιός με τη χαρακτηριστική φωνή και το γοητευτικό παρουσιαστικό γεννήθηκε το 1925 σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας, το Pontrhydyfen. Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος και αλκοολικός και η μητέρα του πέθανε όταν γέννησε το 13ο παιδί της, με αποτέλεσμα ο Ρίτσαρντ Γουόλτερ Τζένκις, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, να μεγαλώσει με την αγαπημένη αδερφή του Σεσίλια. Η Σεσίλια ήταν ο φύλακας-άγγελος του Ρίτσαρντ και δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, ενώ ο πατέρας του μπαινόβγαινε στη ζωή του, χωρίς ωστόσο να είναι ποτέ ουσιαστικά παρών. Ο Φίλιπ Μπάρτον, δάσκαλος στο επάγγελμα, ήταν αυτός που ξετρύπωσε το μεγάλο ταλέντο του Ρίτσαρντ στην ηθοποιία και τον υιοθέτησε, αν και όχι επίσημα. Τότε, το 1943 ο 18χρονος Ρίτσαρντ άλλαξε το όνομά του από Τζένκις σε Μπάρτον. «Ό,τι έμαθα για το θέατρο, το έμαθα από τον Φίλιπ» είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρτν, λίγο πριν πεθάνει το 1984.

Στιβ Τζομπς



Ο οραματιστής της βιομηχανίας της τεχνολογίας ήταν ο καρπός του έρωτα δύο 23χρονων φοιτητών του Πανεπιστημίου του Wisconsin, της Joanne Schieble και του μουσουλμάνου Abdulfattah Jandali. Αυτός ο έρωτας δεν ήταν αποδεκτός από την οικογένεια της Joanne, μιας και οι γονείς της δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η κόρη τους θα έδινε όρκους αιώνιας αγάπης με έναν μουσουλμάνο. Έτσι η 23χρονη έφυγε για το Σαν Φρανσκίσκο για να μπορέσει να γεννήσει το μωρό της, που ήρθε στον κόσμο το 1954. «Χωρίς να μου το πει η Joanne έφυγε για να γεννήσει το γιο μας. Ο πατέρας της ήταν ένας τύραννος» είχε πει ο Jandali, που δεν γνώρισε ποτέ το γιο του. Ο Στιβ υιοθετήθηκε από τους Αμερικανούς Πωλ και Κλάρα Τζομπς, που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά και οι οποίοι δεν κατάφεραν να μείνουν μαζί και χώρισαν. Οι βιολογικοί του γονείς τελικά παντρεύτηκαν και απέκτησαν μία κόρη την Πάτι Τζομπς, την ύπαρξη της οποίας ο Στιβ πληροφορήθηκε στην ηλικία των 27 ετών. «Είναι η καλύτερη φίλη που έχω στον κόσμο» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ρέι Λιότα



Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός υιοθετήθηκε όταν ήταν έξι μηνών από τον ιταλό Άλφρεντ Λιότα και την σκωτσέζα σύζυγό του Μαίρη. Ο Ρέι γνώριζε από μικρός ότι ήταν υιοθετημένος και όπως είχε πει ένιωθε εγκαταλελειμμένος. Όταν όμως μεγάλωσε και απέκτησε την κόρη του Κάρσεν αποφάσισε να αφήσει τα αρνητικά συναισθήματα στην άκρη και έτσι προσέλαβε έναν ντετέκτιβ για να βρει τη βιολογική του μητέρα. Οι δυο τους συναντήθηκαν και προς μεγάλη χαρά του ο Ρέι συνειδητοποίησε ότι είχε τέσσερις αδερφές και έναν αδερφό -από διαφορετικό πατέρα- αλλά και μια αδερφή από τους ίδιους γονείς. «Συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερα που είχα υιοθετηθεί μιας και η μητέρα μου ζούσε σε συνθήκες που δεν θα της επέτρεπαν να μεγαλώσει ένα παιδί» είχε πει το 2009 σε συνέντευξή του.

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ



Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός γεννήθηκε στο Σικάγο το 1957 και ήταν το νεότερο από τα τέσσερα παιδιά που είχαν υιοθετήσει ο ιερωμένος Βέρμον Μακ Ντόρμαντ και η νοσοκόμα συζύγός του Νορίν. Στα πρώτα χρόνια της ζωής της η Φράνσις έζησε σε πολλές πόλεις της Αμερικής, εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα της, πριν εγκατασταθούν μόνιμα σε ένα προάστια του Πίτσμπουργκ. Η Φράνσις έχει παντρευτεί τον ηθοποιό Τζόελ Κοέν και το 1994 υιοθέτησαν το γιο τους από την Παραγουάη, Πέντρο ΜακΝτόρμαντ Κοέν. 
 
 
ΠΗΓΗ: newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *