Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

OCZ Vector 150 SSD (240GB) Review - Ένας άξιος και...γρήγορος διάδοχος (vid)

Με τους SSD να αποτελούν, πλέον, κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τουλάχιστον για εμάς που ασχολούμαστε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πάμε να δούμε ένα ακόμη high-end
προϊόν. Αναφέρομαι στον OCZ Vector 150, ο διάδοχος του Vector, που ενσωματώνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες. Στα χέρια μου έχω την έκδοση των 240GB, την ώρα που στην αγορά υπάρχουν εκδόσεις των 120GB και 480GB. Η συσκευασία, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι το μεταλλικό bracket και οι βίδες για την τοποθέτηση στο PC.

Περνάω στον ίδιο τον SSD. Καταρχάς δηλώνω εντυπωσιασμένος από την κατασκευή του. Η εταιρία αποφάσισε να ντύσει το προϊόν με μεταλλικό περίβλημα, κάτι που εκτός από κύρος το βοηθάει να κρατάει χαμηλότερες θερμοκρασίες. Πρόκειται για δίσκο 2.5 ιντσών με 99.7 χιλιοστά στο μήκος, 69.75 χιλιοστά στο πλάτος, 7 χιλιοστά στο πάχος και βάρος 115 γραμμαρίων. Υπάρχουν εσοχές για βίδωμα, τόσο στο κάτω μέρος, όσο και στο πλαϊνό, ενώ αναμενόμενα απαιτεί SATA συνδεσμολογία για την τροφοδότησή του με ρεύμα, την ώρα που με την motherboard επικοινωνεί μέσω SATA 3 διαύλου των 6Gb/s.





H Flash memory τύπου NAND που χρησιμοποιεί ο Vektor 150 είναι αυτή των 19nm της Toshiba και συγκεκριμένα τύπου MLC. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρω πως πρόκειται για πρώτης γενιάς NAND μνήμη, μιας και η Toshiba έχει ήδη διαθέσει στην αγορά τη δεύτερη γενιάς μνήμη της. Ο Vector 150 βασίζεται στον Barefoot 3 controller που γνωρίσαμε στους προηγούμενους high-end SSD της εταιρίας. Πρόκειται για σχεδιασμό 8 καναλιών με δύο πυρήνες, έναν ARM cortex και έναν Aragon της OCZ. Όσον αφορά το hardware encryption έχουμε 256-bit AES, ενώ υποστηρίζεται, φυσικά, και η τεχνολογία TRIM.

Το μεγάλο selling point του εν λόγω SSD, πριν περάσω στις ταχύτητες που επιτυγχάνει, είναι η αντοχή η οποία σύμφωνα με την εταιρία φτάνει τα 50GB την ημέρα για 5 χρόνια. Το νούμερο, για τους πιο σχετικούς, είναι πραγματικά εντυπωσιακό, μιας και συνήθως παρόμοιοι SSD δεν ξεπερνούν τα 30GB την ημέρα. Πάμε τώρα στις ταχύτητες. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω κάτι. Μην ενθουσιάζεστε με τα νούμερα που δίνουν οι κατασκευαστές στα specs των προϊόντων. Θα πρέπει να κοιτάτε το πως ανταποκρίνεται ένας SSD, ο οποίος δεν είναι άδειος, σε τυχαία στιγμή και όχι πόσο γρήγορα μπορεί να γράψει ή να διαβάσει γενικά.





Ο Vector 150 έχει πραγματικά «steady-state» νούμερα, δηλαδή ταχύτητες, που σε τυχαία στιγμή βρίσκονται κοντά σε αυτά που δίνει ο κατασκευαστής. Η OCZ κάνει λόγο για 550MB/s στην ανάγνωση και 530ΜΒ/s στην εγγραφή. Οι δοκιμές μου έδειξαν πως πράγματι οι ταχύτητες, ακόμη και με το 70% του δίσκου γεμάτο, παραμένουν υψηλές, κάτι που σημαίνει ότι ο SSD είναι συνεπής σε αυτά που αναφέρουν τα specs και φυσικά αυτά τα νούμερα είναι πάρα πολύ καλά.

Τέλος, το μοναδικό μου παράπονο και αυτό που κάνει τον Vector 150 όχι και την καλύτερη επιλογή για laptop είναι η υψηλή κατανάλωση που έχει στην idle λειτουργία, η οποία αγγίζει τα 0.55W. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Vector 150 δεν υποστηρίζει την ACHI τεχνολογία (γνωστή και ως HIPM ή DIPM). Από την άλλη, όταν ο δίσκος είναι ενεργός η κατανάλωση βρίσκεται στα 2.5W, νούμερο φυσιολογικότατο για τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Ο OCZ Vector 150 κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή κοντά στα €150 για την έκδοση των 240GB. Προσωπικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, κυρίως γιατί ο εν λόγω SSD μου δίνει τη σιγουριά που μου λέει πως οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής θα παραμείνουν υψηλές, είτε έχω γεμάτο, είτε άδειο το δίσκο. Από την άλλη, όσοι έχετε laptop ίσως θα έπρεπε να στραφείτε σε προϊόντα με χαμηλότερη κατανάλωση, μιας και ο Vector 150 είναι γενικά ένας πεινασμένος δίσκος, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μπαταρία της συσκευής σας.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με το review του Vector 150




unboxholics.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *