Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Συζήτηση επί της δανειακής σύμβασης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Βουλή συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός - Πιθανό νέο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων έρχεται απόψε το βράδυ -προς συζήτηση- η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, με τη «σφραγίδα» του Γιάνη Βαρουφάκη, και η οποία προβλέπει παράταση της δανειακής σύμβασης.

Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Σήμερα είναι Μεγάλη Δευτέρα για τους Καθολικούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταίροι να μεταφέρουν για μετά το Πάσχα (των Καθολικών) τις αποφάσεις, πιέζοντας με την ασφυκτική ρευστότητα την Αθήνα. Την ερχόμενη Κυριακή έχουμε Πάσχα των Καθολικών, κάτι που σημαίνει πως όλες οι υπηρεσίες θα είναι κλειστές. Υπενθυμίζεται όμως ότι στις 9 του μήνα η χώρα έχει να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Ετσι διαρρέεται και το σενάριο πως μπορεί να πραγματοποιηθεί Eurogroup τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κλίμα ασφυξίας θα συνεχιστεί για την Ελλάδα, με την ελληνική οικονομία να έχει στεγνώσει.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός καλείται στην παρούσα φάση να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ... δεσμεύσεων και εσωκομματικών τάσεων:

  • Από τη μία έχει μπροστά του τις απαιτήσεις των θεσμών. Οι διεργασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται κανονικά και η «τρόικα» ζητά μέτρα με απόδοση.
  • Από την άλλη, οι βουλευτές του που εξελέγησαν με σημείο αιχμής τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να νιώθουν εκτεθειμένοι απέναντι στους ψηφοφόρους τους για οπισθοχωρήσεις.

Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω και δεδομένης της ολοένα και μεγαλύτερης πίεσης που ασκούν στο Μέγαρο Μαξίμου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ζητώντας και διαδικασία ψήφισης- η κυβέρνηση καλείται να υπεραμυνθεί των αποφάσεών της.

Να ενημερώσει το Σώμα για τα θέματα που έχει ανοίξει με τους δανειστές, να περιγράψει τις ενέργειες των διαπραγματεύσεων που δεσμεύθηκαν να προωθήσουν ελληνική πλευρά και δανειστές και να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» των επιλογών της για το επόμενο διάστημα.


Οι άξονες των διλημμάτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός

Με τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου χθες βράδυ να είναι μαραθώνια και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να προσβλέπουν σε ένα Euro Working Group την Τετάρτη, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου πως η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ως βασικό κορμό και προσανατολισμό της τα διλήμματα προς τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις.

Απώτερος σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον ότι υπέγραψε «γνήσια Μνημόνια».

«Κάναμε καλά ή όχι που φέραμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;» έλεγε με νόημα υπουργός της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, δίνοντας τον τόνο των ερωτημάτων που θα απευθύνει απόψε ο πρωθυπουργός.

Η ίδια πηγή προσέθετε πως θα ερωτηθεί η αντιπολίτευση αν καλώς τέθηκε ή όχι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της Siemens και του κατοχικού δανείου. «Εάν καλώς νομοθετούμε, εάν καλώς πολιτευόμαστε», ήταν οι άλλες χαρακτηριστικές ρητορικές ερωτήσεις, ενώ είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τη συνθηκολόγηση με τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με κάθε κόστος.


Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη λίστα

Εγκρίθηκε ομόφωνα η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group από το κυβερνητικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι κοστολογημένες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζεται, όπως επισημάνθηκε, η θετική συνεισφορά των 2 δισ. ευρώ από το «πακέτο Γιούνκερ».


Ενημέρωσε και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι εγκρίθηκε η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, δεν «πέρασε» ομόφωνα, καθώς διατυπώθηκαν ορισμένες ενστάσεις και ανησυχία από μέλη του οργάνου.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Οπως είπε, «τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα».

Οπως αναφέρουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου, «τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενέκριναν μεν τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ωστόσο εστίασαν στην επιβεβαίωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Τα μέλη του κομματικού οργάνου επεσήμαναν και επαναβεβαίωσαν τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας».



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *