Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

«Άγριο φακέλωμα» από το υπουργείο Οικονομικών

Θα τα… πάρουν από τους πολλούς γιατί είναι ανίκανοι να κυνηγήσουν τους… λίγους – Παραμύθια της Χαλιμάς η φορολογία του μεγάλου πλούτου και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος


Ψάχνουν στα τυφλά μαύρο χρήμα, αν και υποτίθεται ότι έχουν στα χέρια τους δεκάδες λίστες με φοροφυγάδες και με «απατεώνες» του μεγάλου πλούτου.

Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να συλλάβει και να συγκεντρώσει το «μαύρο» χρήμα που τα γεράκια της αγοράς κατάφεραν να κρύψουν σε φορολογικούς παραδείσους, οδηγεί το Οικονομικό επιτελείο στη γνωστή μέθοδο του φακελώματος όλων των πολιτών και ιδιαιτέρως όλων αυτών που δεν μπορούν να κρύψουν εύκολα χρήμα.
Από το άγριο «φακέλωμα» δεν θα ξεφύγει κανείς, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ζητούν στοιχεία από Τράπεζες, Χρηματοδοτικά Ιδρύματα, Ιδρύματα Πληρωμών, τα ΕΛΤΑ, Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, Ασφαλιστικές εταιρείες, Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, εταιρείες Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας, ακόμη και τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυνηγήσει ούτε αυτούς που τα ονόματά τους φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ, ούτε όλους αυτούς που κατάφεραν να διακινήσουν μέσω θολών διαδρομών μαύρο χρήμα εκατομμυρίων.

Όταν το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μάθει ποιοι πληρώνουν τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ είναι πασιφανές ότι απευθύνεται στα συνήθη φορολογικά υποζύγια, δηλαδή στη «μαρίδα».

Το άγριο φοροκυνηγητό θα στοχοποιηθεί για άλλη μια φορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού αν πράγματι ενδιαφερόντουσαν για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στο μεγάλο πλούτο θα έψαχναν αλλού, κι όχι στο ποιοι πληρώνουν το τηλέφωνο και ποιοι πληρώνουν τα φροντιστήρια.

Αν πραγματικά υπήρχε διάθεση να παταχθεί η διαπλοκή, θα έψαχναν στα γραφεία και τους λογαριασμούς των πολιτικών κομμάτων και στους λογαριασμούς των ενδιάμεσων ονομάτων που διαχειρίζονταν τις περιουσίες μεγαλοεπιχειρηματιών και πολιτικών.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι με βάση τις εντολές που έδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έως τις 15 Ιανουαρίου 2016, θα πρέπει να σταλούν στο ΥΠΟΙΚ:

- Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν όλοι οι πολίτες κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/ συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.

Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται η τιμή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα ή η τιμή spot του δελτίου τιμών συναλλάγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους αναφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό διαβιβάζονται στο ΥΠΟΙΚ τα εξής:

α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών,
β) Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,
γ) ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων, ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
δ) Αριθμός λογαριασμού,
ε) Ποσά πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos,
στ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,
ζ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

- Στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναφορικά διαβιβάζονται τα εξής:

α) Ονοματεπώνυμο-επωνυμία δικαιούχων,
β) Α.Φ.Μ των δικαιούχων,
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ' ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
δ) Τη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι,
ε) Επωνυμία της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
στ) Α.Φ.Μ της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
ζ) Το ποσό του μερίσματος,
η) Το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μέρισμα,
θ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.

- Στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.

Γι’ αυτό διαβιβάζονται τα εξής:

α) Κωδικός Πιστωτικού Ιδρύματος
β) Είδος δανείου (1:Στεγαστικό, 2:Καταναλωτικό, 3:Άλλο)
γ) Συνολικό ύψος εκταμιευμένου δανείου σε ευρώ
δ) Ημερομηνία χορήγησης δανείου
ε) Συνολικό καταβληθέν ποσό για απόσβεση δανείου (τόκοι και κεφάλαιο)
στ) Πλήθος οφειλετών/ συνοφειλετών
ζ) ΑΦΜ πρώτου οφειλέτη ή ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου
η) Ποσοστό συμμετοχής πρώτου οφειλέτη
θ) Ονοματεπώνυμο πρώτου οφειλέτη

Εκτός όμως από τα ανωτέρω, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, θα πρέπει να σταλούν στο ΥΠΟΙΚ:
1. Στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

2. Το χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.

3. Οι Τράπεζες και οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) διαβιβάζουν στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή
 
 
 
πηγη: newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *