Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Κριτική παρουσίαση στα νέα βιβλία του Δημήτρη Α. Δημητριάδη «Απέναντι», «Τα μπλουζ είναι κόκκινα», «Café Republic»

Κριτική παρουσίαση της Κατερίνα Αδαμίδου

Οι τρεις ποιητικές συλλογές του Δημήτρη Α. Δημητριάδη που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό («Απέναντι», «Τα μπλουζ είναι κόκκινα», «Café Republic») είναι φυσική απόρροια του εκτροχιασμού της ελπίδας από τις ράγες της σύγχρονης εποχής, της αλλοτρίωσης του ανθρώπου που προελαύνει και της μεταμόρφωσής του που επέρχεται

Η έλλειψη στόχου και προορισμού, ο ξεριζωμός, η εσωτερική μετανάστευση και αιμορραγία, γίνονται στην ποίησή του τυφλωμένες αλήθειες, αδηφάγες φωνές και ερπετά κύματα που συνθέτουν ένα άγριο και μαύρο σκηνικό. Ο εφιάλτης διαχέεται από το όνειρο στην πραγματικότητα συναιρώντας τον ονειρικό με τον πραγματικό κόσμο και αποκλείοντας κάθε δίοδο διαφυγής, αφού κάθε διάσταση αποδεικνύεται αφιλόξενη.

Η ποίηση του Δημήτρη Α. Δημητριάδη σκοντάφτει επάνω στα άπειρα οστά της Ιστορίας, χάνεται στους λαβύρινθους της αγωνίας και συντρίβεται κάθε στιγμή στα φλεγόμενα πεδία βολής. Δεν ξεκουράζεται στα δημόσια πάρκα της προσαρμογής, ούτε φωταγωγείται από λυχνίες τεχνητές. Αναλώνεται στους κοινόχρηστους χώρους της ορφάνιας, μαζί με ρημαγμένα ένστικτα, μαζί με εικόνες που αγγίζουν άλλες εικόνες, άλλων και τις συμπαρασύρουν στο δικό της χορό. Κι όλα αυτά σε τόπους που υπάρχουν και δεν πάρχουν, που κινούνται προς το εμάς και προς το άπειρο, που συνδέουν το παντού με το πουθενά ή το εδώ με το εκεί, με πραγματικά τοπόσημα που έχουν μετουσιωθεί σε σήματα για διαδρομές εσωτερικές.

Μπροστά στον ποιητή στέκουν οι μικρές και μεγάλες ιστορίες, οι ανθρώπινες ζωές που συνεχίζουν και μες στον πιο μεγάλο χαλασμό. Μεταμορφώνονται από το λόγο για να χωρέσουν αλλού, εκεί όπου βαθαίνει ο χώρος φτάνοντας στον πυθμένα της θάλασσας με τα λαμπερά ναυάγια για να γίνει τρισδιάστατος, να παρουσιαστεί ανάγλυφη η κίνηση των όντων, ανθρώπων, ζωών και πραγμάτων, να αναληφθεί ως τους ουρανούς ό,τι εντός κι ό,τι εκτός, η αίσθηση και το αίσθημα, το ρίγος ή το τραύμα, η πίστη και η δυσπιστία.

Η ποίηση του Δημητριάδη είναι ποίηση ρυθμού και μυστικών αντηχήσεων. Με στόχους και αινίγματα. Με την αγωνία να δίνει τον τόνο, σαν άλλη μπωντλερική ομορφιά. Απόλυτα ρεαλιστική και υπέροχη. Γνωρίστε την.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *