Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Καύσωνας προ των πυλών - Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος για πέντε μέρες

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα «αγγίξει» τους 40 βαθμούς - Τι προβλέπει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου


Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 16 Ιουνίου και μετά ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38, 39 και 40 βαθμούς ενώ σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να τους ξεπεράσει.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένα θερμό μέτωπο από την Αφρική θα χτυπήσει τη Νότια Ευρώπη. Τα φαινόμενα αρχικά θα εμφανιστούν στη γειτονική Ιταλία και στη συνέχεια θα κινηθούν προς την Ελλάδα.
Το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, ενώ σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως ο Πύργος, η Πάτρα, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς. Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία και σε Άργος και Κόρινθο.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για σήμερα, Τέταρτη (15-06-2016) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα δυτικά τις πρωινές ώρες και στα βόρεια το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Την Πέμπτη (16-06-2016) προβλέπονται αραιές νεφώσεις που τις μεσημεριανές-απογευματινες ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Την Παρασκευή (17-06) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Κατά περιόδους στα δυτικά και βόρεια τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.
Το Σάββατο (18-06), την Κυριακή (19-06) και τη Δευτέρα (20-06) ο καιρός γενικά αίθριος και κατά περιόδους στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία το Σάββατο στο Αιγαίο την ήμερα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλό για την εποχή επίπεδα κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει τους 38-40 βαθμούς Κελσίου.
«Ο καύσωνας φαίνεται να παραμονεύει στην "γωνία" το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, πολύ κοντά τελικά στην αναλογική μου εκτίμηση για τον φετινό Ιούνιο που είχε γίνει πριν από περίπου δύο εβδομάδες!!
Φίλες και φίλοι, μέχρι το πρωί του Σαββάτου όλα έδειχναν ότι υδράργυρος δεν θα ''ξεφευγε" και πάρα πολύ από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας γιαυτό και προσπαθούσα να είμαι πολύ φειδωλός και επικριτικός όσον αφορά στη χρήση της λέξης "καύσωνας" , η σημασία της οποίας κατά τη γνώμη μου είναι βαρύνουσα όταν αφορά το σύνολο ενός πληθυσμού και η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται επιπόλαια από κάποιους γνωστούς κινδυνολόγους από το διαδίκτυο αλλά κατά καιρούς και από τα άλλα ΜΜΕ για την προσέλκυση πολλών κλικς και αύξησης της ακροαματικότητας αντίστοιχα και μόνο, αδιαφορώντας τελείως για τις επιπτώσεις της!»
a
«Δυστυχώς όμως ένα δυνατό κλικ πιο απαισιόδοξα είναι τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία (Σάββατο 11/6) για την θερμή εισβολή που αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη και για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και δείχνει κατά πάσα πιθανότητα να πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κατά τόπους και ως καύσωνας, μια εξέλιξη που δείχνει να επιβεβαιώνει με μεγάλη μου χαρά την αναλογική μου προσπάθεια - εκτίμηση που εξέδωσα στις 28 κιόλας του περασμένου Μαϊου και που είχα αναφέρει ως πιθανή κυρίως για το τριτο δεκαήμερο του Ιουνίου!
Ο φετινός Ιούνιος φαίνεται λοιπον ότι αποφάσισε να κάνει μια καυτή παρένθεση αφήνοντας διάπλατα ανοικτές τις πόρτες του... ουρανού στις πολύ θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται καθ' οδόν τις επόμενες ημέρες από τη βόρεια Αφρική να εισβάλλουν στο εσωτερικό της Ελλάδας, ανεβάζοντας το παραπάνω διάστημα τον υδράργυρο τοπικά και πάνω από τους 40 βαθμούς Κέλσιου!
Αν δεν αλλάξει κάτι στα προγνωστικά στοιχεία τότε θα πρέπει να ετοιμαστούμε για να πάρουμε βαθιές ανάσες αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να περάσουμε ένα δύσκολο θερμοκρασιακά τετραήμερο (από την Πέμπτη 16/6 έως και την Δευτέρα 20/6)!
Ενδεικτικά η θερμοκρασιακή πορεία με τα βραδινά στοιχεία του Σαββάτου 11/6 για Αττική και Λάρισα από τα δύο μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα, το ευρωπαϊκό (κόκκινη γραμμη) και το αμερικάνικο (πράσινη γραμμή), τα οποία και δείχνουν να ταυτίζονται σε μεγάλο πλέον βαθμό όσον αφορά στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Ανάλογες θερμοκρασίες αναμένονται και για τις περισσότερες γενικά ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ στα νησιά και τα παραθαλάσσια καθώς και τα ορεινότερα τμήματα η θερμοκρασία θα είναι έως και 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή!
Για ότι νεότερο θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση!»

 
www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *