Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Έτσι θα γίνεται η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια - Όλες οι αλλαγές στην Παιδεία

ΡΙΖΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΤΙ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2017: Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας σύμφωνα με όσα προανήγγειλε χθες Τρίτη (09/05) ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο αρμόδιο υπουργείο.

Πάνω σε πέντε άξονες θα βασιστεί η μεταρρύθμιση στην Παιδεία που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων
2. Αναβάθμιση του Λυκείου
3. Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
4. Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές
5. Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία

Μεταξύ άλλων αυτοί οι άξονες περιλαμβάνουν την οριστική κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, τις αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου αλλά και την επέκταση του Ολοήμερου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Μιλώντας μετά το πέρας της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.
Και πρόσθεσε: «Οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ολοήμερα Δημοτικά παντού

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου θα εφαρμοστεί καθολικά στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ενώ ανακοίνωσε πως «το Σεπτέμβριο του 2017 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού».
«Από τον Σεπτέμβριο, ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Ειδική αγωγή

«Προχωρούμε στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με έξι νέα καλλιτεχνικά σχολεία και της ειδικής αγωγής. Ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχολικά γεύματα

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά γεύματα, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των σχολείων που θα τα δικαιούνται.

Συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ανακοίνωσε, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας.
Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

 
 
www.newsbomb.gr
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *