Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Capital Controls: Χαλάρωση με μηνιαίο πλαφόν

Εν αναμονή της αξιολόγησης, η Ένωση Τραπεζών μελετά τα επόμενα βήματα. Οι προτάσεις για χαλάρωση capital controls. Απαραίτητη προϋπόθεση η εδραίωση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και η επιστροφή καταθέσεων


Θέμα ορίων, χρονικών και ποσοτικών, είναι η χαλάρωση των πιστωτικών περιορισμών ( capital controls), η οποία θα προκύψει εν ευθέτω χρόνω, σταδιακά και προφανώς, μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.


Βασική παράμετρος για την όποια χαλάρωση θα αποτελέσει η εδραίωση της εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα και συγκεκριμένα, τις τραπεζικές καταθέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης όρων, αν δεν φανούν σοβαρές ενδείξεις αντιστροφής της τάσης που κυριάρχησε τους πρώτους μήνες του έτους, και η οποία κατέγραψε μείωση καταθέσεων.

Βέβαια, επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», οι τράπεζες δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια μέχρι τη στιγμή της πολυπόθητης αξιολόγησης, η οποία δείχνει να είναι προ των πυλών. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τίθεται αύριο το θέμα επί τάπητος με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να χαλαρώσουν οι ισχύουσες διατάξεις των capital controls.

Η διαδικασία δεν θα είναι άμεση, ούτε απότομη. Θα είναι το επακόλουθο της επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα,από σεντούκια και στρώματα και από το εξωτερικό. Ειδικά για κεφάλαια που θα επιστρέψουν στη χώρα, εξετάζονται διάφορες ελκυστικές προτάσεις, ώστε να παρακινηθούν οι Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού, να φέρουν διαθέσιμά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Για παράδειγμα, ένα μέτρο που συζητείται είναι να καταστεί δυνατή η ανάληψη έως και του 60% των καταθέσεων που έρχονται από το εξωτερικό. Πρόκειται δηλαδή, για διπλασιασμό του ανώτατου πλαφόν που ισχύει σήμερα για τον ίδιο λόγο (30%). Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, είναι σημαντική άνεση για την κίνηση κεφαλαίων και από το δίκτυο.

Όσον αφορά τους ισχύοντες λογαριασμούς καταθέσεων, η Ένωση Τραπεζών προτείνει την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αναλήψεων, που σήμερα ανά δεκαπενθήμερο είναι 840 ευρώ. Σε πρώτη φάση, εξετάζεται η δυνατότητα ανάληψης του μηνιαίου δυνατού ποσού (δηλαδή τα 840 επί 2) οποιαδήποτε στιγμή του μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες του καταθέτη. Να μπορεί δηλαδή να σηκώνει έως 1680 ευρώ όποτε χρειασθεί και όχι μετρώντας δεκαπενθήμερα.....

Σε δεύτερη φάση, ένα άλλο μέτρο που συζητείται είναι μήπως το όριο αυτό αυξηθεί περαιτέρω και φτάσει ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Προς το παρόν όμως, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική και μόνον όταν και εφόσον εδραιωθούν συνθήκες εμπιστοσύνης και σταθερότητας, θα τεθούν οι σκέψεις αυτές σε προγραμματισμό.

Πάντως, το αποταμιευτικό κοινό θα ήθελε να δει άλλες δύο αλλαγές στο σημερινό πλαίσιο των caρital controls. Αλλαγές που ήδη έχουν συζητηθεί σε επίπεδο τραπεζών και δεν αφορούν όρια συναλλαγών. Πρόκειται για τη δυνατότητα ανοίγματος νέου λογαριασμού ( αυτό ακόμη απαγορεύεται) καθώς και για την προσθήκη νέου συνδικαιούχου στον ίδιο λογαριασμό.

Προφανώς οι δύο αυτές προτάσεις που αποτελούν αίτημα των αποταμιευτών, έχουν σχέση με τον παράγοντα εμπιστοσύνης στις τράπεζες αυτές καθεαυτές, γιατί απηχούν την ανάγκη μεγαλύτερης κάλυψης από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, σε ενδεχόμενα πτώχευσης. Διότι υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες έως τα 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα. Άρα, η δυνατότητα προσθήκης και άλλων φυσικών προσώπων ή άλλων λογαριασμών σε άλλες τράπεζες, πολλαπλασιάζει τη δυνατότητα εγγύησης.

Όπως έχει ήδη γράψει το news247, νέους λογαριασμούς καταθέσεων μπορεί σήμερα να ανοίξουν κατ εξαίρεση, όσοι έχουν ήδη κωδικό πελάτη σε μία τράπεζα και όσοι ενδιαφέρονται για λογαριασμό μισθοδοσίας. Η για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θέλουν να εντάξουν τη χρήση των pos για συναλλαγές με κάρτες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *