Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η μεγάλη αντίφαση - Γράφει ο Δημήτρης Α. Δημητριάδης

Η μεγάλη αντίφαση - Γράφει ο Δημήτρης Α. Δημητριάδης για το ialmopia.gr





Η εποχή μας είναι, πράγματι, μια μεγάλη αντίφαση; Είναι, πράγματι, μια κρίση της παγκόσμιας συνείδησης αγιάτρευτη, που σαρώνει όλο τον κόσμο των ιδανικών; Ή απλώς είναι στιγμιαίες δονήσεις από την πάλη του αναγεννημένου μεταπολεμικού ανθρώπου, που μάχεται στα σταυροδρόμια της πρόσφατης Ιστορίας για να πει πως αυτή η ζωή, αυτή η μεγάλη υπόθεση των λαών και της ανθρωπότητας γενικότερα, για βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, για παιδεία, για μόρφωση, για πολιτισμό, για ειρήνη, είναι υπόθεση δική του κι όχι των προσκεκλημένων στη χλιδή, τη μεγαλοπρέπεια και την ασυνειδησία των γιορτών της Περσέπολης;

Με απόλυτη βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως ναι, ζούμε μια μεγάλη ιστορική περιπετειώδη αντίφαση, που όμως είναι το αποτέλεσμα των μεταβατικών μεταλλαγών που σημαδεύουν την εποχή μας. Οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα επιμένουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου, χωρίς να ληφθεί η γνώμη του πρωταγωνιστού, του μεταπολεμικού ανθρώπου. Αμετανόητοι στρατιωτικοβιομηχανοί πολεμοκάπηλοι, που δουλειά τους είναι οι αιμορραγίες της ανθρωπότητας, δε διδάχτηκαν τίποτα από τον ίλιγγο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και παρά την καθαρή συνείδηση και τον προσανατολισμό των μαζών, εξυφαίνουν ξανά διεθνείς συνωμοσίες. Κι έρχεται το άλλο σκέλος της αντίφασης: ο σημερινός άνθρωπος που αμφισβητεί πολλά από τα καθιερωμένα των «ηθικών αξιών» κι επιμένει να βάλει τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση των διεθνών εξελίξεων. Αυτός ο νέος άνθρωπος, ο αμφισβητίας των διαφόρων κατεστημένων, που έμαθε να λέει «όχι» στις ορθολογιστικές παραδόσεις και να βάζει μπροστά στο στήθος του για να σηκώσει ψηλά τον ήλιο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.

Χαραγμένη, λοιπόν και σημαδεμένη η δύσκολη μεταπολεμική περίοδος της ανθρωπότητας. Ατομικός όλεθρος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, συμφωνία της Γιάλτας το 1945 για την «παγίωση» της ειρήνης με την πρόχειρη και βιαστική διανομή του κόσμου, σφυρηλάτηση στο αμόνι της γέννησης του ψυχρού πολέμου, το αιματοκύλισμα του λαού της Κορέας, οι ψυχροπολεμικοί πειραματισμοί των Μεγάλων. Και οι παγκόσμιες κρίσεις συνεχίζονται με ανοιχτές συρράξεις κι ο αυριανός ιστορικός θα σταθεί πολύ να μελετήσει το «βρώμικο» πόλεμο του Βιετνάμ, θα σταθεί πολύ να ξεδιαλύνει τις δολοπλοκίες και της μηχανορραφίες που οδήγησαν στην αραβοϊσραηλινή σύρραξη και τον εμπαιγμό του αραβικού κόσμου, που είναι τόσο αγράμματος και φτωχός, όσο είναι τόσο πολύ πλούσιος με το μαύρο χρυσάφι του πετρελαίου. Και οι διχοδρομίες συνεχίζονται στη μεγάλη πάλη του Τρίτου Κόσμου, στα βουνά του Καραμπάχ, στην έρημη γη της Σομαλίας, στο γολγοθά του Σεράγεβο, στη μεθόριο της Συρίας.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, πράγματι μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι της Ιστορίας. Οι μάζες, οι διανοούμενοι, τα κατεστημένα, τα στρατιωτικά και βιομηχανικά συμφέροντα των πολεμοκάπηλων, οι νέοι, η παλιά φρουρά, τα νέα ρεύματα στον κόσμο της επιστήμης και της σκέψης, οι αναθεωρήσεις του καπιταλισμού και του κομμουνιστικού κόσμου, δίνουν μια ρευστότητα στη διαμόρφωση των εξελίξεων στις μέρες μας. Πρέπει, όμως, να ομολογηθεί ότι για πρώτη φορά η ανθρωπότητα στο σύνολό της, δίνει τη μάχη κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, για να παγιώσει τις κατακτήσεις που τις ανήκουν, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη.

Υπάρχει, λοιπόν, κρίση παγκόσμια, αλλά καταλυτική, από όπου θα γεννηθούν νέες δυνάμεις, που θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της ερμηνείας και πραγματοποίησης των στόχων της ανθρωπότητας. Εμείς μόνο, τώρα, επισημαίνουμε τις αμφισβητούμενες καθιερωμένες νόρμες, που για χρόνια πολλά δημιούργησαν το status quo της ανθρωπότητας. Νέες δυνάμεις, νέα ρεύματα, σήμερα, είναι σε θέση να ζητούν κάθε φορά από τους συνωμότες της πανανθρώπινης ευημερίας και συνεργασίας να λογοδοτούν για τα εγκλήματά τους και τις αντιλαϊκές επιδιώξεις τους. Και, στη φάση της κριτικής των δυνατών για τις ενέργειές τους, η αναθεώρηση των καθιερωμένων έχει τον πρώτο ρόλο.

Υπάρχει, λοιπόν, κρίση, αλλά καταλυτική, γενεσιουργική και όχι μόνο στο χώρο της δεοντολογίας. Βρισκόμαστε, ίσως, στις παρυφές της κοσμογονίας, που η Ιστορία, ασφαλώς, θα τη χαρακτηρίσει σαν μια περίοδο με πολλές αντιφάσεις και πολλές αναθεωρήσεις των παραδοσιακών στατικών μύθων.

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *