Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

«Δημοσιογραφικά καλάσνικοφ», απατεώνες, κυνηγημένοι από τη ζωή… κουνάτε και το δάχτυλο;

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει για τα δημοσιογραφικά καλάσνικοφ που πανηγυρίζουν για μια… συμμοριούλα, την εικόνα μιας χώρας που θυμίζει Κολομβία και τη δέσμευση ότι παρά τους πάσης φύσεως εκφοβισμούς δεν κάνουμε βήμα πίσω…

Αν ένας ξένος ερχόταν στην Ελλάδα, θα χρειαζόταν πέντε ημέρες για να βγάλει συμπέρασμα για τη χώρα που ζούμε. Από την Παρασκευή ως την Τρίτη. Δεν χρειαζόταν παραπάνω. Το πιο ωραίο οικόπεδο στον πλανήτη έχει παραδοθεί πλήρως στη βρωμιά, την ανομία, το στήσιμο, μια χώρα με έντονα σημάδια από Βενεζουέλα και Κολομβία, μια χώρα απόλυτα διεφθαρμένη όπου κάθε λογής κανονική δημοσιογραφική φωνή πνίγεται ή εκτελείται. «Πιστόλια δημοσιογραφικά» έχουν βγει παγανιά και «πυροβολάνε» αδιακρίτως.


Τόλμησες να καταγράψεις ότι υπήρξε άνθρωπος κατηγορούμενος για φερόμενη σύσταση «Εγκληματικής Οργάνωσης», σύμφωνα με τα πορίσματα τριών εισαγγελέων; «Εκτέλεση». Είτε κανονική, είτε χαρακτήρα.Τόλμησες να καταγράψεις ότι ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών; Θα πάρουμε εμείς τα «δημοσιογραφικά πιστόλια» άλλα 15 - 20 media υπό τον έλεγχο μας και θα σε «σκίσουμε». Ένα κανονικό καρτέλ, σαν αυτό της Μπογκοτά, αλλά με δημοσιογραφικούς όρους.

Αυτή είναι σήμερα η εικόνα της Ελλάδας.

Χρηματοδοτούμενα, «έμμισθα καλάσνικοφ», δηλαδή πένες που «εκτελούν» και το κράτος να παρακολουθεί. Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις αδιάφορες, να βλέπουν δήθεν «συναδέλφους» να μεταχειρίζονται πληκτρολόγια σαν «όπλα». Γιατί; Επειδή τόλμησες να γράφεις γεγονότα. Να σε απειλούν αυτοί οι «δημοσιογράφοι» ευθέως.Άνθρωποι κυνηγημένοι από την ίδια τη ζωή, απατεώνες που κορόιδευαν με τη γραφίδα τους τον κόσμο, αριστεριστές με δεξιά τσέπη και χρυσαυγίτικη λογική, «δούλοι» των αφεντικών τους ή ακόμα και μετριοπαθείς που ξεσκεπάστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της ανέχειας έχουν το θράσος να «κρύβουν» ποινικές διώξεις για ναρκωτικά κάτω από το χαλάκι και να παρουσιάζουν με τη μορφή αγγέλου όποιον από τα 5-6 κακουργήματα πέφτει στα… λίγα.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μιας φρικαλέας συγκάλυψης, που όμοια της είχαμε χρόνια να παρακολουθήσουμε. Ένα δημόσιο πρόσωπο, πασίγνωστο στη χώρα, να κατηγορείται για την πιο σοβαρή υπόθεση που μπορεί να υπάρξει στη ζωή. Το 10% των Μέσων Ενημέρωσης κατέγραψε το γεγονός στη διάσταση που αρμόζει στην περίσταση. Ένα άλλο 10% αποφάσισε να μην το γράψει καθόλου. Κι ένα 80% έκανε το χειρότερο. Παρουσίασε την είδηση σαν να μπήκε ληστής σε ψιλικατζίδικο.Και το θέμα μας δεν είναι ο κατηγορούμενος. Μπορεί να είναι αθώος, μπορεί να είναι ένοχος, αυτό θα το βρει η Δικαιοσύνη. Κι εμείς δεν πρόκειται να την υποκαταστήσουμε ποτέ.

Προσωπικά, άλλωστε, για να περάσω στο επόμενο ζήτημα, νιώθω πιο υπερήφανος από ποτέ που παρακολουθήσαμε τόσο στενά και με πάθος για τη δουλειά μας, από την πρώτη μέρα την υπόθεση της φερόμενης «Εγκληματικής» του ποδοσφαίρου, που μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης μετετράπη σε «Συμμορία». Ακόμα και τα δημοσιογραφικά «πιστόλια» της πιάτσας γνωρίζουν ότι δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από την ενημέρωση του κοινού για τις δικαστικές εξελίξεις. Τα γεγονότα μιλούσαν από μόνα τους. Το πρόβλημα τους ήταν ότι δεν «πειθαρχήσαμε» όπως «πειθάρχησαν» άλλα Μέσα, δηλαδή ότι δεν «βαρέσαμε σιωπητήριο». Καταγράψαμε κάθε στοιχείο, θετικό ή αρνητικό για τους κατηγορούμενους, που δεν τους εμφανίσαμε ενόχους, μέχρι τέλους. Την απαλλαγή για την κατηγορία της «Εγκληματικής Οργάνωσης» από το ΣΤ’ τμήμα του Αρείου Πάγου από εδώ την διάβασαν όλοι, από εδώ ξεκίνησε η αναπαραγωγή της όπως εκατοντάδες άλλες ειδήσεις τέτοιου βεληνεκούς. Γιατί; Διότι ξέρουν ότι το Μέσο είναι αξιόπιστο, τηρεί τη δεοντολογία, κριτικάρει με οξύ τρόπο αλλά δεν χτυπάει ποτέ κάτω από τη μέση και τα ρεπορτάζ του έχουν επιβεβαιωθεί όλα μέχρι κεραίας.

Από την ώρα που βγήκε βέβαια, η απόφαση για την απαλλαγή για την κατηγορία της «Εγκληματικής Οργάνωσης» - φανταστείτε τι φυτά ποτίζονται σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που η απόφαση βγήκε Παρασκευή και αν δεν την έβγαζε το SDNA θα τη μάθαιναν ποιος ξέρει πότε… - τα δημοσιογραφικά «πιστόλια» ξεσάλωσαν. Ξεχνώντας βεβαίως ότι η (αρχικά) «Εγκληματική» των Κορέα, Ανδρεάδη, Δασκαλόπουλου μεταβλήθηκε σε φερόμενη «Συμμορία». Για το δικό τους ήθος, μπορεί αυτά τα «δημοσιογραφικά πιστόλια» να βγουν και στην Ομόνοια να πανηγυρίσουν που έμεινε η κακουργηματική κατηγορία των στημένων αγώνων και του πλημμελήματος της φερόμενης σύστασης «Συμμορίας» στο ποδόσφαιρο. Άβυσσος η ψυχή των ηλιθίων…

Τόλμησαν τα σκουπίδια να χαρακτηρίζουν δημόσια ΣΚΕΥΩΡΟΥΣ τους εισαγγελείς και αντί να τους μαζέψει ο μπόγιας, τους έχουν επιτρέψει να αλωνίζουν. Χωρίς κανένα σεβασμό στα παντελόνια τους, οι ίδιοι άνθρωποι που προχθές έγραφαν σκευωρούς τους δικαστές και προϊόν πολιτικών συμφερόντων τις διώξεις, χθες έγραφαν ότι απονεμήθηκε δικαιοσύνη. Κι αν αύριο μεθαύριο ξαναπάει κατηγορούμενος σε δίκη κάποιος δικός τους άνθρωπος, η δικαιοσύνη θα έχει ξαναγίνει κακούργα… Οι άνθρωποι θέλουν ζουρλομανδύα.Ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Είναι μεγάλη τιμή που το κοινό αναγνωρίζει ότι πρωτοστατήσαμε στις αποκαλύψεις. Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε ΟΛΟ αυτό το διάστημα στελέχη του site απειλήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και συκοφαντήθηκαν. Δεν αλλάξαμε ποτέ ρότα. Κι ούτε θα αλλάξουμε.

Έγιναν μηνύσεις και αγωγές, επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο να σταματήσει η δημοσιοποίηση γεγονότων. Κι όμως, παρά τη «βιομηχανία» μηνύσεων και αγωγών για την καταγραφή των γεγονότων της φερόμενης «ΕΟ» (σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό τριών εισαγγελέων, που τελικά μεταβλήθηκε σε φερόμενη «Συμμορία»), ούτε μία δεν κέρδισαν! Μπορεί να βρουν τον τρόπο να κερδίσουν κάποια. Μπορεί να καταθέσουν άλλες 100. Όσες και να κερδίσουν, ό, τι και να υποστηρίξουν, είμαστε εντάξει με τη συνείδησή μας. Κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια γιατί με τη δημοσίευση όσων επιβεβαιωμένων πληροφοριών είχαμε ή με τις όποιες κρίσεις μας, υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον. Όχι το συμφέρον των «αφεντικών μας», όπως πράττουν οι δημοσιογράφοι «πιστόλια» που αντί να εξαφανιστούν από προσώπου γης κουνάνε και το δάχτυλο.

Η Δικαιοσύνη έχει δικό της τρόπο να λειτουργεί. Η Δημοσιογραφία πάλι οφείλει να είναι συνεπής απέναντι στο Νόμο, αλλά και απέναντι στην αξιοπρέπεια του καθενός.Ό, τι κι αν αποφάσισε ή ό, τι κι αν αποφασίσει, εμείς στα παιδιά μας θα μπορούμε να λέμε ότι δεν πήραμε βρώμικα λεφτά, δεν κερδίσαμε από έκνομες δραστηριότητες, δεν πουλήσαμε την ψυχή μας στον διάβολο. Εσείς βρε «δημοσιογραφικά καλάσνικοφ», απατεώνες,καταδικασμένοι από τη ζωή και την κοινή γνώμη, τι από όλα αυτά μπορείτε να πείτε; Σε ποιον καθρέφτη μπορείτε να κοιταχτείτε χωρίς να φτύσετε το είδωλό σας;


Βασίλης Παπαθεοδώρου | sdna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *